♦ Cea mai mare companie de tehnologie de la bursă a trecut luni 25 septembrie pe segmentul principal după doi ani de tranzacţionare pe piaţa AeRO.
AROBS Transilvania Software (simbol bursier AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 950 mil. lei, intenţionează să atragă 55 mil. euro de la investitori în una sau mai multe majorări de capital pentru a susţine planul de dezvoltare organică şi prin tranzacţii de M&A. Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS, a spus că în cei doi ani de activitate pe piaţa secundară compania a crescut atât organic, cât şi prin cele nouă M&A-uri, iar strategia de creştere prin achiziţii se păstrează şi pentru anii următorii, cu accent în afara regiunii CEE. Cum va arăta viitorul AROBS după viitoarea atragere de fonduri?
„Dacă finalizăm viitoarea majorare de capital social, nu voi mai deţine pachetul de control, dar prin intrarea unor investitori instituţionali ne dorim să avem o strategie comună de creştere. De exit nu se pune problema. În tranzacţiile pe care le facem vrem ca aproximativ trei pătrimi să fie partea de cash şi o pătrime să fie o zonă de acţiuni. Orice majorare de capital vine cu diluarea acţionarilor, dar prin aducerea de plusvaloare. Suntem pregătiţi să ne diluăm ca acţionari şi în acest fel să creştem şi mai mult“, spune Voicu Oprean pentru ZF.
Acesta a fost prezent luni 25 septembrie la sediul Bursei de Valori Bucureşti alături de întreaga echipă pentru a celebra transferul acţiunilor de pe piaţa AeRO pe segmentul principal. AROBS a crescut organic până în 2020-2021, iar după ce a atras bani de la investitorii de la BVB a început să crească prin intermediul achiziţiilor de alte companii, strategie pe care o are în vedere şi în anii următori, cu accent în afara regiunii CEE.
„Evident, zona de achiziţii vine cu provocări, care nu sunt uşoare, mai ales în contextul actual de piaţă. Vrem să aducem companii antreprenoriale, companii care sunt complementare nouă şi care au rata de creştere pe care noi ne-o dorim, acel rule of 40“, explică Voicu Oprean.
Din cele 55 mil. euro pentru următorii trei ani, 40 mil. euro (75%) reprezintă componenta în numerar din viitoarea majorare a capitalului social cu aport în numerar, iar 15 mil. euro (25%) urmează a fi plătite în acţiuni AROBS.
Estimativ, 75 de milioane de acţiuni vor fi plătite antreprenorilor care se alătură Grupului AROBS, plafonat la maximum 25 de milioane de acţiuni pe an, adică 5 milioane de euro pe an.
CEO-ul adaugă că îşi doresc în principal antreprenori care să primească pentru companiile lor atât o componentă de bani, cât şi una de acţiuni şi care să le fie alături mai departe. „Avem talent, avem mulţi antreprenori care poate din varii motive nu au făcut pasul spre a dezvolta business-ul şi mai mult. De asta poate în România ved„em foarte mult zona de vânzare a companiilor către o multinaţională. Noi suntem pe trendul invers“, adaugă Oprean.
După majorarea de capital, antreprenorul speră ca AROBS să fie la o capitalizare care să includă operaţiunea de finanţare, cu o structură a acţionariatului diferită prin diluarea acestuia şi poate a altor investitori care au fost alături încă de la început, dar în schimb cu un mix mult mai bun de investitori instituţionali şi mai puţin retail.
„Acum suntem foarte prezenţi în zona de retail, mai avem câţiva instituţionali, dar nu mulţi. Nu ştim dacă va intra BERD sau IFC, pentru că strategia lor este să intre pe o companie early şi apoi să iasă. Ne-am exprimat interesul, dar nu ştim dacă există intenţie. Nu mi-am făcut nişte calcule, eu sunt pregătit oricum să devin minoritar, iar asta va schimba mult dinamica şi structura acţionariatului şi poate a deciziilor. Intenţia din spatele majorării de capital este de a oferi un free float mai mare şi pentru a deveni atractiv pentru fondurile de pensii. Vom avea discount, vom da şi retailului posibilitatea să intre, dar ne dorim câţiva instituţionali puternici, atât pe termen lung, cât şi speculativi, un mix corespunzător“, a completat Voicu Oprean.