Burse - Fonduri mutuale

Firmele de brokeraj au reuşit să se ajusteze la scăderea de 40% a afacerilor dând oameni afară

Firmele de brokeraj au reuşit să se ajusteze la scăderea de 40% a afacerilor dând oameni afară
15.07.2010, 23:32 95

Cele mai mari 40 de firme de brokeraj active pe Bursa de ValoriBucureşti (BVB) au înregistrat anul trecut o contracţie cu peste40% a afacerilor, după ce în 2008 piaţa de brokeraj s-a prăbuşit cucirca 55%.
Cifra de afaceri cumulată a celor 40 de societăţi a fost anultrecut de 62 mil. lei (14,6 mil. euro), faţă de 110 mil. lei în2008. În 2007, anul de vârf al Bursei, aceiaşi brokeri au rulatafaceri de peste 240 mil. lei.
Scăderea din 2009 a fost determinată în primul rând de lichiditateaextrem de mică de pe Bursă, prăbuşirea preţurilor acţiuniloralungând mulţi investitori din piaţă. Valoarea medie atranzacţiilor zilnice a atins anul trecut minimul ultimilor cinciani, de circa 23 mil. lei (5 mil. euro), înregistrând o contracţiede 33% faţă de anul precedent.
Afacerile firmelor de brokeraj au scăzut însă şi mai mult, dincauză că multe dintre ele au fost nevoite să-şi reducă şicomisioanele de tranzacţionare pentru a reuşi să-şi păstrezeclienţii.
Cu toate acestea, majoritatea firmelor de brokeraj analizate aureuşit să-şi reducă pierderile faţă de anul precedent sau chiar sătreacă pe profit, datorită tăierii la sânge a costurilor încă din2008, care au constat în principal în închideri de agenţii şidisponibilizări de personal. În plus, revenirea Bursei le-a permisfirmelor care investesc pe Bursă şi în nume propriu să mairecupereze din pierderile suferite în 2008 pe portofoliile decasă.
Pentru investitorii de pe Bursă, 2009 a fost un an care a aduscâştiguri neaşteptate. Indicele BET a urcat anul trecut cu 62%, iarindicele SIF-urilor BET-FI a câştigat 90%.

Afaceri de 10 mil. euro pentru primii zecebrokeri
Cele mai mari zece firme de brokeraj din top au realizat afacericumulate de 42 mil. lei (10 mil. euro) anul trecut şi au cumulatprofituri de 1,12 mil. lei. BT Securities, firma de brokeraj aBăncii Transilvania, care a intermediat circa 10% din tranzacţiilecu acţiuni de pe Bursă în 2009, a realizat afaceri de 6,6 mil. lei,în scădere cu 19%, şi un profit brut de 0,43 mil. lei, faţă depierderi în 2008, după ce a renunţat la 25 de angajaţi.
Raiffeisen Capital&Investment, firma de brokeraj a RaiffeisenBank, a reuşit să-şi menţină afacerile la un nivel apropiat de celdin 2008, în timp ce KBC Securities, a doua firmă de brokeraj în2009 după valoarea tranzacţiilor intermediate, a suferit ocontracţie a cifrei de afaceri cu 39%. Cu toate acestea, KBC araportat un profit de 1,4 mil. lei, al doilea din piaţă după cel alBroker Cluj.
În cazul Broker, profitul de 4,3 mil. lei a provenit în mare partedin creşterea portofoliului de acţiuni, după ce firma din Cluj aavut pierderi record în 2008, de 70 mil. lei, ca urmare adeprecierii portofoliului.
Dintre firmele de brokeraj de retail, care lucrează preponderent cuclienţi persoane fizice, cele mai mari afaceri le-a raportatTradeville (fosta Vanguard), care a încasat anul trecut 5,3 mil.lei. Tradeville este specializată pe tranzacţii online, având unadintre cele mai cunoscute platforme de tranzacţionare de pe piaţalocală. Societatea este deţinută de o firmă înregistrată în Cipru,care este controlată de şeful operaţiunilor locale ale fondului deinvestiţii Broadhurst, Siminel Andrei.

Scăderi puternice pentru brokerii"mogulilor"
Firmele de brokeraj controlate de miliardarii locali au avut anultrecut scăderi puternice ale afacerilor, în condiţiile în care aufost destul de puţin active pe piaţă. Eastern Securities, firmasenatorului UDMR Attila Verestoy, şi-a redus afacerile cu 61%,Rombel Securities, controlată de familia lui Dan Voiculescu, apierdut 55%, iar Equity Invest, firmă la care printre acţionari senumără Adriean Videanu (ministrul economiei) şi Sida Ionescu(prietenul fiicei preşedintelui Traian Băsescu), a avut afaceri cu71% mai mici.
Fairwind Securities, firma de brokeraj a miliardarului DinuPatriciu, a fost printre puţinele care au recrutat angajaţi noi,deşi veniturile i s-au redus cu 41%.
Cea mai puternică scădere a înregistrat-o HTI Valori Mobiliare,firma controlată de Daniel Ţepeş, unul dintre cei mai influenţiacţionari ai BVB, care a încasat cu 97% mai puţin decât în 2008. Lafinele lui 2008, Ţepeş a răscumpărat pachetul majoritar de acţiunial HTI de la Morgan Stanley, una dintre cele mai puternice bănci depe Wall Street, care s-a retras din România.

2010, un an mai bun pentru brokeri
Primele şase luni ale acestui an au fost mult mai bune pentrusocietăţile de brokeraj comparativ cu perioada similară a anuluitrecut, creşterea valorii tranzacţiilor de pe Bursă aducându-leacestora încasări aproape duble faţă de primul semestru din2009.
Valoarea medie a transferurilor zilnice cu acţiuni a urcat în primaparte a acestui an la 33 mil. lei (7,8 mil. euro), apropiindu-se demedia din 2008. Cu toate acestea, afacerile brokerilor ar putea fişi în acest an sub nivelul din 2008, din cauza comisioanelor maimici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO