Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a incasat dividende de 18,5 mil euro de la Petrom

24.07.2006, 18:58 14

Fondul Proprietatea a incasat dividende in valoare de 18,5 mil. euro (65,7 mil. lei) de la Petrom, corespunzator pachetului de 9,89% detinut la cea mai mare companie din Romania.
Fondul a primit dividende pentru tot anul 2005, desi a fost inregistrat la Registrul Comertului cu 3 zile inainte de sfarsitul anului.
Fondul Proprietatea a fost infiintat ca societate pe actiuni la 29 decembrie 2005, cu scopul despagubirii proprietarilor deposedati abuziv de imobile in perioada regimului comunist, avand participatii la mai multe companii, printre care si Petrom.
Ministerul Economiei detinea la capitalul Petrom un pachet de 40,74% din actiuni, insa a transferat un pachet de 10% Fondului Proprietatea.
Ministrul economiei, Codrut Seres, a declarat recent ca va propune Guvernului ca Fondul Proprietatea sa incaseze dividende de la Petrom doar pentru cele trei zile din anul 2005 in care Fondul a fost inregistrat juridic.
Actionarii Petrom au aprobat in luna aprilie, in AGA, acordarea de dividende pentru anul 2005 in valoare de 210 milioane de euro (738 de milioane de lei) corespunzator unui profit net de 391 de milioane de euro (1,416 miliarde de lei).
O alta decizie a fost ca plata dividendelor cuvenite MEC si Fondului Proprietatea sa fie efectuata dupa aprobarea unui act normativ care sa stabileasca in mod concret modalitatea de distribuire a dividendelor pentru anul 2005 intre cei doi actionari, pentru actiunile care au fost transferate de la MEC la Fondul Proprietatea, fie printr-o conventie incheiata intre acestia.
Termenul limita pana la care MEC trebuia sa ajunga la un acord in aceasta privinta a fost stabilit in AGA din aprilie pentru 17 iulie, adica la 60 de zile dupa publicarea hotararii AGA in Monitorul Oficial.
"Cum Petrom nu a fost notificata despre aparitia niciunuia dintre evenimentele aratate mai sus pana la data de 17 iulie 2006, compania a efectuat plata dividendelor corespunzator detinerilor de actiuni la data de inregistrare, respectiv 9,89% Fondul Proprietatea si 30,86% MEC", au aratat reprezentantii companiei.
Petrom a acordat dividende actionarilor asa cum au fost inregistrati in Registrul Actionarilor la data de inregistrare 11 mai. Pachetul de actiuni detinut de Fondul Proprietatea la Petrom a scazut de la 10% la circa 9,89%, in urma unei majorari de capital prin care MEC si-a marit participatia de la 30,74% la 30,86%.
Potrivit reprezentantilor Petrom, MEC a incasat dividende in valoare de 205,1 milioane de lei (57,7 milioane de euro).
Conpet Ploiesti si Oil Terminal Constanta au anuntat, recent, ca actionarul Fondul Proprietatea a solicitat in instanta incasarea de dividende aferente anului 2005 de la cele doua companii.

Fondul Proprietatea, la CEDO
Mai multe plangeri impotriva statului roman in cazul despagubirilor prin Fondul Proprietatea au ajuns la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.
La data de 20 iulie 2006, CEDO s-a pronuntat in cazul Radu impotriva Romaniei, constatand incalcarea articolului 1 din Primul Protocol aditional la Conventie, care garanteaza dreptul de proprietate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO