Burse - Fonduri mutuale

Fondul sud-african de investiţii imobiliare NEPI se va lista la BVB

Fondul sud-african de investiţii imobiliare NEPI se va lista la BVB

Clădirea de birouri Floreasca Business Park este ultima achiziţie a celor de la NEPI pe piaţa locală. Fondul a plătit 27,6 mil. euro şi a preluat datorii de 73,6 mil. euro.

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

19.01.2011, 23:55 145

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investment(NEPI), proprietarul mai multor proiecte imobiliare în România, seva lista la BVB până la finalul lunii martie, a declarat DanWeiler, directorul executiv pe Corporate Finance Investment Bankingla BCR.

NEPI va fi primul fond de investiţii imobiliare listat la BVB,pe segmentul de piaţă creat pentru Real Estate Investment Trusts(REITs - vehicule de investiţii imobiliare).

"Vrem să realizăm listarea până la finalul lunii martie. Va fi olistare tehnică, fără IPO (ofertă publică în vederea listării -n.red.). Fondul mai este listat la bursele de valori de laJohannesburg (Africa de Sud) şi de la Londra, pe segmentul AIM(piaţa alternativă - n.red.)", a adăugat Weiler.

Prospectul de listare va fi întocmit de intermediariiIntercapital Invest şi BCR.

Consiliul de Administraţie al BVB a decis la finalul luniinoiembrie introducerea REITs (Real Estate Investment Trusts) pepiaţa de la Bucureşti. Produsele REITS au fost create prima dată înSUA din nevoia de a realiza un instrument financiar care să facălegătura între investiţiile în proprietăţi imobiliare şi piaţa decapital.

NEPI este asociat cu principalul grup imobiliar din Africa deSud, Resilient Property Income Fund, şi deţine circa 30 deproprietăţi imobiliare, majoritatea în România. Consiliul directoral fondului este condus de Dan Pascariu, preşedintele Consiliuluide Administraţie al UniCredit Ţiriac Bank.

La începutul acestui an NEPI a anunţat că a finalizat achiziţiaimobilului de birouri Floreasca Business Park din Bucureşti,dezvoltat de compania Portland Trust, pentru care a plătit 27,6mil. euro, preluând totodată şi datorii de 73,6 mil. euro.

New Europe a preluat anul trecut de la grupul Avrig 35,controlat de omul de afaceri Alexander Hergan, o parte din centrulcomercial Iris Shopping Piteşti, unde sunt deschise un hipermarketAuchan şi o unitate Bricostore, valoarea tranzacţiei fiind de circa21 mil. euro. NEPI a mai achiziţionat de la Avrig 35, în 2008, unportofoliu format din 18 proprietăţi din diferite oraşe, închiriatecătre Raiffeisen Bank, pentru 46,3 mil. euro.

Anterior, în 2009, fondul a cumpărat de la BelRom parculcomercial European Retail Park Brăila, pentru 63 mil. euro, fiindcea mai mare achiziţie a unui proiect imobiliar realizat în acel anîn România. Tranzacţia prevedea preluarea a trei proiecte de retaildezvoltate de firma Belrom Real Estate şi era structurată în douăcomponente, respectiv bani cash şi acţiuni emise de companie.

Fondul are în prezent o capitalizare de 185,8 mil. euro, la unpreţ pe acţiune de 3 euro, potrivit ultimelor date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO