Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale sprinteaza pe ultima suta de metri

Fondurile mutuale sprinteaza pe ultima suta de metri

Click pentru imaginea intreaga

02.10.2006, 19:40 14

Fondurile mutuale cu plasamente in actiuni au inregistrat cresteri semnificative in septembrie, pentru a treia luna consecutiv, recuperand pierderile din prima parte a anului, iar administratorii de fonduri se asteapta ca trendul de crestere sa se mentina si in ultimul trimestru.
Interesul investitorilor pentru fondurile cu plasamente in actiuni se mentine in continuare mai ridicat decat in cazul fondurilor de obligatiuni si al celor monetare, datorita randamentelor superioare. Fondurile de obligatiuni au inregistrat in septembrie o crestere medie de 1,3%, in special datorita plasamentelor pe care unele dintre aceste fonduri le au pe Bursa. Fondurile de obligatiuni care nu au investitii in actiuni au obtinut randamente de pana la 0,7%, la fel ca si fondurile monetare.
Fondurile de actiuni au castigat in medie circa 5,5% in luna septembrie, iar cele diversificate au inregistrat o crestere medie de aproape 3,5%, pe fondul evolutiei pozitive de la Bursa, in special pe sectorul financiar. Randamentele fondurilor cu plasamente in actiuni au variat in septembrie intre 2,6% si 10,3%, in functie de expunerea pe care acestea o au pe piata de capital si de repartizarea investitiilor pe diferite sectoare.
SIF-urile au reprezentat din nou principalul motor de crestere, indicele BET-FI castigand luna trecuta 8,8%, in timp ce indicele BET a incheiat luna cu un avans de 3,5%. La aceasta se adauga cativa factori specifici, cum ar fi intrarea la tranzactionare a actiunilor Transelectrica, la inceputul lunii septembrie, sau incarcarea in portofoliile fondurilor a actiunilor primite cu titlu gratuit sau subscrise la preturi preferentiale in cadrul majorarii de capital de la Banca Transilvania.
"Pentru fondurile de actiuni, principalul factor de crestere a fost evolutia pozitiva a pietei de capital, in special a segmentului financiar. In plus, trebuie luati in considerare o serie de factori specifici, cum sunt intrarea unor dividende si a actiunilor gratuite de la unele societati din portofoliu. Din acest motiv, unele fonduri au avut performante mai bune decat indicii bursieri", a declarat Florin Dolea, directorul executiv al Pioneer Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a grupului UniCredito.
Fondul de actiuni Premio, administrat de Pioneer, a fost primul din punctul de vedere al randamentului in luna septembrie, cu o crestere de aproape 10,3%. "Ascensiunea SIF-urilor a determinat cresteri importante si pentru fondurile mutuale. Fondurile care au avut expuneri mai ridicate pe SIF-uri au inregistrat cresteri peste media pietei", sustine Eugen Voicu, presedintele Certinvest.
Actiunile gratuite de la Banca Transilvania, care au intrat in portofoliile fondurilor mutuale in ultimele zile ale lunii septembrie, au avut, de asemenea, o contributie semnificativa la cresterea randamentelor, pentru unele fonduri.
"Incarcarea actiunilor gratuite la Banca Transilvania a determinat o crestere de 2% din activul net pentru KD Maximus. De asemenea, expunerea predominanta pe sectorul financiar a favorizat cresterea din septembrie", a precizat Cosmin Paunescu, directorul general al KD Investments.
Cresterile inregistrate de fondurile mutuale cu plasamente in actiuni in ultimele trei luni au acoperit, in majoritatea cazurilor, pierderile inregistrate in prima jumatate a anului. Fondurile diversificate si de actiuni inregistrau la finele lunii trecute, cu putine exceptii, randamente pozitive fata de inceputul anului, cuprinse intre 3% si 7%.
Administratorii de fonduri sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia fondurilor in ultimul trimestru, asteptandu-se la o continuare a cresterilor pe Bursa. De asemenea, Bursa din Sibiu a devenit din ce in ce mai atractiva pentru administratorii de fonduri, oferind oportunitati de castig. "Cred ca vom asista la continuarea trendului de crestere in ultimul trimestru. Consider ca fondurile de actiuni pot atinge randamente de 20% pana la sfarsitul anului. Este un moment bun si pentru tranzactii la Bursa din Sibiu, care e deja o sursa care conteaza in valoarea unei unitati de fond", a declarat Eugen Voicu.
"Vedem in continuare oportunitati de apreciere pentru actiunile de la Bursa. Pentru ultimul trimestru estimez o crestere de 15-20% pentru indicii bursieri, crestere care se va regasi intr-o masura mai mare sau mai mica si in randamentele fondurilor mutuale in functie de expunerea acestora pe actiuni", spune Florin Dolea.
Administratorii care au investitii si pe pietele externe sunt la randul lor optimisti, anticipand o stabilizare a pietelor de capital.
"In continuare cred ca randamentele la Bursa vor fi pozitive, chiar daca ritmul de crestere nu va mai fi acelasi din ultimele doua luni. Ne asteptam si la o stabilizare a pietelor straine de actiuni datorita curbarii inflatiei in SUA si cresterii economice bune. In aceste conditii, investitorii vor incepe din nou sa ia decizii pe baza determinantelor fundamentale, iar atentia acestora va reveni asupra potentialului companiilor de a genera profit", a explicat Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
La finele lunii august, valoarea activelor fondurilor mutuale era de 140 mil. euro, dubla comparativ cu sfarsitul lui august 2005. Cu toate acestea, plasamentele persoanelor fizice in fonduri mutuale insumau doar 53 mil. euro, in conditiile in care numarul de investitori persoane fizice depasea 74.700.
Administratorii de fonduri se asteapta ca piata sa depaseasca nivelul de 1 miliard de euro in urmatorii trei ani, datorita cresterii interesului populatiei pentru fondurile mutuale, in conditiile scaderii dobanzilor la depozite. Din acest motiv, bancile au investit puternic in ultimul an pentru a-si consolida pozitia pe aceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO