Burse - Fonduri mutuale

Fostul director general al BVB Valentin Ionescu a fost ales membru în CA la SIF Moldova

 Fostul director general al BVB Valentin Ionescu a fost ales membru în CA la SIF Moldova

Autor: Monica Juganaru

06.04.2012, 13:36 995

Acţionarii SIF Moldova (SIF2) l-au ales vineri pe fostul director general al BVB Valentin Ionescu ca membru în Consiliul de Administraţie al societăţii, acesta primind aproape 70% din voturile acţionarilor prezenţi la şedinţa AGA.

Ionescu a fost director general al BVB în perioada septembrie 2010 - noiembrie 2011 şi are experienţă acumulată pe piaţa de capital din România, dar şi la bursele din Praga şi Viena.

La adunarea generală ordinară au participat acţionari care deţin 37,37% din acţiunile SIF.

Alături de Ionescu şi-a mai depus candidatura şi directorul reprezentanţei Suceava a SIF Moldova, Niculae Skokan.

Postul era vacant după revocarea lui Matei Alexandru, fost şef al SIF Moldova, din funcţia de administrator pentru prejudicierea SIF ca urmare a încheierii unor contracte în perioada în care a ocupat funcţia de director general.

De asemenea, acţionarii au aprobat rezultatele financiare înregistrate pentru anul trecut, bugetul de venituri şi cheltuieli, precum şi distribuirea unor dividende record de 114,2 milioane de lei (26,3 milioane euro), reprezentând aproape 60% din profitul de anul trecut, de 191,5 milioane lei (45,2 milioane euro). Valoarea dividendului brut este de 0,22 lei/acţiuni, de 2,4 ori mai mare decât cel acordat anul trecut, de 0,09 lei/titlu.

Adunarea generală extraordinară, în care trebuia să se discute triplarea capitalului, nu s-a întrunit nici vineri, la doua convocare, deoarece nu a fost îndeplinit cvorumul necesar, la şedinţă fiind prezenţi acţionari care deţin 33,5% din titluri.

Deşi prezenţa a fost puţin mai ridicată decât joi, la prima convocare, când cvorumul a fost de aproape 33%, pentru derularea şedinţei de vineri era necesar un cvorum de 50%.

Dacă se îndeplineau condiţiile minime de cvorum, acţionarii ar fi discutat triplare a capitalului social, la 155,7 milioane lei.

Consiliul de Administraţie al SIF Moldova propusese acţionarilor şi unele modificări ale statutului societăţii, printre care se împuterniceau administratorii să decidă listarea duală a SIF Moldova.

De asemenea, administratorii aveau pe ordinea de zi şi schimbarea cvorumului necesar pentru derularea AGA, pentru a putea lua mai uşor decizii, însă nici acest punct nu a putut fi discutat.

În prezent, decizii importante, precum majorarea capitalului social sau vânzarea unor acţiuni cu pondere foarte mare în portofolii, pot fi luate numai în adunări generale extraordinare, şedinţe care în ultimii ani s-au mai întrunit doar la SIF Transilvania (SIF3). Condiţiile minime de cvorum la celelalte patru SIF-uri sunt de 75% la prima convocare şi de 50% la a doua convocare.

Conducerea SIF Moldova a propus acţionarilor reducerea pragului de prezenţă de la 50% la 25% pentru prima convocare a Adunării Generale Ordinare şi de la 75% la 25% pentru prima convocare a Adunării Generale Extraordinare.

Cerinţele de prezenţă sunt prevăzute în actele constitutive ale patru dintre SIF-uri. SIF Transilvania a reuşit în urmă cu câţiva ani să obţină în instanţă eliminarea din statut a prevederii referitoare la prezenţă, astfel că adunarea extraordinară se poate întruni cu un cvorum de minim 25% din acţiuni, conform legislaţiei privind societăţile comerciale.

Conducerea SIF Moldova estimează pentru acest an un profit net de 76,5 milioane lei (17,6 milioane euro), de 2,5 ori mai redus decât cel de anul trecut, când a câştigat 191,5 milioane lei (45,2 milioane euro), în principal datorită vânzării acţiunilor BCR.

Veniturile bugetate pentru acest an totalizează aproape 164 milioane lei (37,7 milioane euro), valoare de două ori sub cea de anul trecut, de 328,8 milioane lei (77,5 milioane euro), potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli propus acţionarilor.

Şefii SIF Moldova au propus acţionarilor două programe de investiţii pentru acest an, în funcţie de aprobarea triplării capitalului social.

În condiţiile în care majorarea de capital nu a putut fi discutată, a fost aprobată prima variantă, care prevede investiţii de 70 milioane lei.

Acţiunile SIF Moldova au fost suspendate joi şi vineri de la tranzacţionare, pentru întrunirea AGA, iar cel mai recent transfer s-a operat miercuri, când preţul a scăzut cu 0,39%, la 1,29 lei. Raportat la acest preţ, capitalizarea SIF Moldova este de 669 milioane lei (153 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO