Burse - Fonduri mutuale

Sfaturile fostului CEO al Bursei către succesor: Schimbă top managementul pentru a avea oameni pe care să te poţi baza

Sfaturile fostului CEO al Bursei către succesor: Schimbă top managementul pentru a avea oameni pe care să te poţi baza

Valentin Ionescu: Sfatul meu pentru viitorul executiv e să aibă o echipă puternică şi nouă de management alături de care să lucreze şi pe sprijinul căreia să se bazeze pentru a implementa strategia de dezvoltare.

Autor: Roxana Pricop

22.03.2012, 00:06 837

La aproape cinci luni de la demitere, fostul executiv al BVB a revenit în lumina reflectoarelor după ce şi-a anunţat candidatura pentru un post în conducerea SIF Moldova. La întâlnirea cu presa de prezentare a candidaturii au participat şi Adrian Lupşan, membru în noul Consiliul de Administraţie (CA) al BVB, şi Ciprian Zah, fostul vicepreşedinte al BVB, semn că Valentin Ionescu se poate în continuare baza pe sprijinul unor actori importanţi pe piaţa de capital.

Acum postul de executiv al BVB a ajuns cel mai râvnit de pe piaţa de capital, noul CA fiind pregătit să ofere un pachet salarial de cel puţin 400.000 de euro net pe o perioadă de trei ani şi jumătate viitorului director general. De găsirea viitorului CEO se ocupă firma de recrutare Leadership Development Solutions, condusă de Radu Furnică, unul dintre cei mai cunoscuţi head-hunteri de pe piaţă.

Deşi mandatul său de executiv a fost scurt, de doar un an, Valentin Ionescu a avut suficient timp să îşi dea seama cum funcţionează lucrurile la BVB şi recomandă viitorului director să aibă aproape profesionişti pe care să poată conta.

"Sfatul meu pentru viitorul executiv e să aibă o echipă puternică şi nouă de management alături de care să lucreze şi pe sprijinul căreia să se bazeze pentru a implementa strategia de dezvoltare. Ar trebui să aducă şase sau şapte oameni noi în poziţiile-cheie din management. Important este să se în­ţe­leagă cu membrii Consiliului de Administraţie. Cred că cel mai bine ar fi ca viitorul executiv să nu cunoască sferele de influenţă pentru a fi cât mai preocupat de actul de management. Dacă aş începe un nou mandat la bursă, aş începe prin schimbarea pozi­ţiilor din top management, şi nu prin poziţiile mici aşa cum am făcut eu. Foarte important pentru viitorul executiv este ca în poziţia de al doilea conducător al bursei să fie o persoană pe care se poate baza. Important este şi departamentul de comunicare şi marketing, cel care transmite publicului mesajele bursei", a spus el.

Demitere învăluită în mister

Recomandările pe care Ionescu le face viitorului CEO fac trimitere şi la motivele din spatele demiterii sale din funcţie în noiembrie 2011. Deşi iniţial i-a prelungit mandatul pentru o perioadă de până la şase luni, fostul CA al BVB condus de Stere Farmache a decis să îl demită din funcţie invocând că nu s-a implicat suficient şi nu a îndeplinit criteriile de performanţă, iar riscurile operaţionale au crescut nejustificat. Ulterior au apărut informaţii că Ionescu ar fi trecut cu vederea o serie de probleme intervenite în tranzacţionarea produselor structurate emise de Erste, grup financiar pentru care lucrase înainte de a fi adus la conducerea bursei. Pentru aceste probleme, Ionescu alături de Valerian Ionescu, directorul de tranzacţionare al BCR şi membru în CA-ul BVB, au fost amendaţi cu câte 5.000 de lei de arbitrul pieţei de capital.

În piaţă s-a vorbit în ultimele luni că în realitate neînţelegerile cu fostul CA, apărute din cauza apropierii dintre Valentin Ionescu şi tabăra "reformatoare" de acţionari ai BVB, azi membri ai noului CA, ar fi fost adevăratul motiv al demiterii. În ianuarie, când au avut loc alegerile pentru noul CA al Bursei, el a susţinut candidaturile taberei din care făceau parte BCR, Intercapital Invest, UniCredit CA IB Securities, ING şi alte bănci şi fonduri de investiţii. Nici relaţia sa cu angajaţii BVB nu a fost întotdeauna cea mai bună, restructurările pe care le-a propus în calitate de director general atrăgându-i antipatia unora dintre subordonaţi.

Problemele constatate de CNVM în tranzacţionarea produselor structurate şi apoi amenda, dar şi atenţia cu care piaţa urmăreşte acest subiect, i-au făcut pe noii administratori ai BVB să pună un head-hunter să găsească cel mai bun CEO.

Ce planuri are la SIF Moldova

Valentin Ionescu s-a înscris în alegerile pentru funcţia de membru în CA la SIF Moldova, rămas liber după revocarea lui Matei Alexandru pentru nereguli. Contracandidatul său este directorul reprezentanţei Suceava a SIF Moldova, Niculae Skokan. Deşi Ionescu este mai cunoscut decât angajatul SIF şi are experienţă pe piaţa de capital din România, dar şi pe bursele din Praga şi Viena, câştigarea unui loc în conducerea unei SIF nu va fi uşoară. În noiembrie, când au avut loc primele alegeri, niciunul dintre cei nouă candidaţi nu a reuşit să obţină majoritatea. Brokerul Mihai Chişu a ieşit atunci pe primul loc, dar nu a prins mandatul de administrator din cauză că nu a strâns 50% din voturi.

"Mandatul pentru care candidez este de un an, însă iau în calcul un angajament pe termen lung faţă de SIF Moldova şi mă gândesc serios să candidez la alegerile din 2013. Principalele obiective ale candidaturii mele se aliniază strategiei pe termen lung conturate de actuala conducere şi au în vedere eliminarea restricţiilor de cvorum pentru ca luarea deciziilor importante să fie mai uşoară şi actul de management să fie mai flexibil. În ceea ce priveşte proiectul de listare secundară a SIF Moldova, opţiunea mea ar fi listarea la Viena", a conchis el.

Acţionarii SIF2 au fost convocaţi pe 5 aprilie să aleagă un nou administrator.

Bursa de la Bucureşti a luat 5% din Bursa din Chişinău

Bursa de Valori Bucureşti a preluat 5% din acţiunile Bursei de Valori din Chişinău în schimbul acordării operatorului de piaţă din Republica Moldova a dreptului de a utiliza sistemul electronic de tranzacţionare Arena, dezvoltat de BVB.

Tranzacţia a fost anunţată marţi, 20 martie, după ce a primit avizul autorităţii de reglementare din Republica Moldova. Condiţiile tranzacţiei au fost finalizate în timpul mandatului fostului CEO Valentin Ionescu. El spunea în aprilie 2011 că Bursa de la Bucureşti ar fi în discuţii pentru preluarea unor burse de dimensiuni foarte reduse din regiune.

Bursa de Valori Chişinău a primit licenţa de "participant profesionist la piaţa valorilor mobiliare" la 24 februarie şi urmează să îşi lanseze în curând activitatea oficial. Bursa de Valori Chişinău este a doua bursă din Republica Moldova, după Bursa de Valori a Moldovei, fondată în 1994.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO