Burse - Fonduri mutuale

Gedeon intra prin achizitii in Top 5 pe piata farma

15.10.2007, 22:28 31

Grupul farmaceutic ungar Gedeon Richter, care a achizitionat recent distribuitorul de medicamente PharmaFarm din Cluj, ar putea intra intre primele cinci corporatii din industria farmaceutica dominata in prezent de A&D Pharma, Relad, Polisano, Fildas si Farmexpert.
Gedeon Richter a cumparat 96% din actiunile PharmaFarm, pentru 45,15 mil. lei (13,5 mil.euro), potrivit unor surse din piata citate de Mediafax. Tranzactia a avut loc vineri pe piata negocierilor extrabursiere Rasdaq, unde este cotata PharmaFarm, la un pret de 1,53 lei pe o actiune, cu 19,53% peste cotatia de referinta de joi.
Gedeon Richter este la a doua tranzactie importanta in distributie in mai putin de un an, dupa ce la finalul lui 2006 a platit 14,5 mil. euro pentru pachetul integral de actiuni al Dita.
Vanzatorul a fost grupul german Celesio, unul dintre liderii distributiei europene de medicamente, cu afaceri de peste 20 mld. euro anual, care a iesit in acest fel de pe piata romaneasca. In Romania, gigantul german a intrat indirect prin achizitia in 2005 a companiei slovene Kemofarmacia, actionarul majoritar al PharmaFarm.
Grupul farmaceutic Richter deruleaza in prezent un proces agresiv de extindere in afara Ungariei, datorat in principal inrautatirii climatului investitional de aici si eroziunii preturilor produselor farmaceutice, in favoarea unor state precum Rusia, Romania si India.
Reprezentantii Gedeon Richter si ai Celesio nu au facut niciun comentariu pe marginea acestor informatii pana la inchiderea editiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO