Burse - Fonduri mutuale

Grecii de la Bancpost au retras 68 mil. lei din fondurile mutuale

Grecii de la Bancpost au retras 68 mil. lei din fondurile mutuale

Daniel Stifter, 51 de ani, director general al EFG Mutual Funds Management, a pus bazele firmei de administrare in 2005 si a condus-o in ultimii cinci ani. El nu a oferit ieri niciun comentariu privind planurile pe care grecii le au in cadrul firmei

16.02.2010, 23:08 60

Saptamana trecuta actionarul majoritar - grupul elen EFGEurobank (actionarul majoritar al Bancpost) - si-a retras capitalulinvestit in cele doua fonduri. Pe 11 februarie, a avut loc cea maiconsistenta retragere de bani din existenta de patru ani a celordoua fonduri mutuale administrate de EFG MFM, in valoare de 68 mil.lei (16,5 mil. euro), societatea ramanand cu active nete ingestiune de doar 3,52 mil. lei. La finele lunii ianuarie,societatea administra active de 71 mil. lei, avand o cota de piatade circa 1,9% si plasandu-se astfel pe locul sase in topuladministratorilor de active.

Dinfondul monetar Bancpost Plus au iesit 48,8 mil. lei, activele netescazand astfel pana la 33.721 lei, in timp ce din fonduldiversificat Bancpost Active Balanced au iesit 19,2 mil. lei,lasand fondul cu active de 3,49 mil. lei, potrivit informatiilordisponibile pe 12 februarie. In fondul monetar au mai ramas 12investitori, mai putini cu 78 fata de finele lui 2009, iar fonduldiversificat a mai ramas cu 528 de investitori, mult sub nivelul de1.493 de investitori cu care a incheiat anul trecut.

Oficialii Bancpost si cei ai EFG MFM nu au comentat informatiilepana la inchiderea editiei. Grupul elen EFG Eurobank Ergasiascontroleaza 81% din societatea de administrare, restul de 18,90%fiind detinut de Bancpost.

"Grupul elen intentioneaza sa inchida divizia locala deadministrare a investitiilor. Investitorii in cele doua fonduri aufost anuntati de acest lucru, fiindu-le recomandate alte fonduri deinvestitii administrate de o alta societate din grup", au spussurse din piata administrarii de active.

Daca grupul elen va renunta la divizia locala de administrare,aceasta decizie va fi o premiera pe piata locala, undeadministratorii bancari detin pozitii forte si controleaza peste90% din activele totale de 3,65 mld. lei (aproape 900 mil. euro)ale fondurilor mutuale. Pana in prezent, primul caz de abandonapartine unui administrator independent - Prime Asset Management,care nu a supravietuit crizei neavand sprijinul unui actionarputernic.

In ianuarie 2006, cand au fost lansate fondurile Bancpost Plussi Bancpost Active Balanced, infuzia de capital cu care au pornitacestea a fost de 61,7 mil. lei, fiind una dintre cele mai mariinvestitii din piata de la acea vreme. Maximul de active de aproape120 mil. lei a fost atins in 2007, cand administratorul abeneficiat, pe de o parte, de conditii favorabile pe piata deactiuni, dar si de sprijinul bancii alaturi de care a lansat unprodus combinat prin care unitatile de fond erau vandute la pachetcu depozite bancare remunerate cu dobanda promotionala.

Sub impactul crizei, activele EFG MFM s-au diminuat pana la 70,9mil. lei la finele anului 2008. Drept urmare, la inceputul anului2009 administratorul local a decis delegarea administrarii celordoua fonduri catre o divizie din Atena a grupului elen,operatiunile de distributie continuand sa fie realizate de laBucuresti. Spre deosebire de ceilalti competitori (Erste,Raiffeisen sau BRD) care au profitat din plin de reteauateritoriala a bancii din grup si au reusit sa atraga resurse recorddin piata, societatea EFG MFM a pariat pe alta carte,conservandu-si activele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO