Burse - Fonduri mutuale

Guvernul se mai gândeşte dacă vinde sau nu pachetul de 9,84% din Petrom

Guvernul se mai gândeşte dacă vinde sau nu pachetul de 9,84% din Petrom

Politica Petrom de scumpire a carburanţilor pe fondul creşterii preţului ţiţeiului a tensionat relaţiile dintre companie şi preşedintele Băsescu

Autor: Andrei Chirileasa

15.03.2012, 00:05 860

Reluarea ofertei de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile Petrom (SNP) pe care statul nu a reuşit să-l vândă anul trecut este sub semnul întrebării, iar investitorii ar putea ajunge să regrete că nu au cumpărat în oferta din iulie 2011.

Reprezentanţii Ministerului Eco­nomiei declarau în urmă cu o lună că oferta Petrom ar putea fi reluată în toamna acestui an. "În ceea ce priveşte Petrom, estimăm că oferta publică secundară a pachetului de 9,84 % să fie finalizată în partea a doua a anului 2012", este răspunsul oficial transmis de Ministerul Economiei pe 14 februarie la o întrebare a ZF.

Noul guvern condus de Mihai Răzvan Ungureanu ar putea avea altă opţiune. "Este o întreagă discuţie legată de oportunitatea listării în continuare a Petrom. Nu este o idee care a dispărut, este în continuare o opţiune validă", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Suciu, citat de Mediafax. El a mai spus că Petrom nu a fost niciodată pe lista convenită cu Fon­dul Monetar Internaţional care cuprinde companiile de stat la care vor fi vândute pachete minoritare de acţiuni.

În iulie 2011, statul a scos la vânzare pe bursă pachetul de 9,84% din acţiunile Petrom, dar nu a reuşit să găsească suficienţi cumpărători care să plătească preţul minim solicitat, de 0,37 lei/acţiune. După închiderea ofertei, pieţele s-au prăbuşit, iar acţiunile Petrom au scăzut sub 0,3 lei. Într-o întâlnire cu directorul grupului austriac OMV (acţionarul majoritar al Petrom) Gerhard Roiss, preşedintele Traian Băsescu declara că "începe să ne pară rău că nu am vândut cu 0,33 lei, aşteptăm vremuri mai bune".

Intermediarul ofertei Petrom a fost un consorţiu condus de banca de investiţii Renaissance Capital din Rusia din care au mai făcut parte firmele de brokeraj EFG Eurobank Securities, BT Securities şi Romcapital. Consorţiul a propus Guvernului un preţ de 0,33 lei/acţune, potrivit unor surse din piaţă, dar premierul Emil Boc nu a vrut să vândă sub 0,37 lei.

Vânzarea pachetului de 9,84% din acţiunile Petrom (din totalul de 20,6% pe care le deţine statul) este un subiect foarte sensibil, având în vedere valoarea ridicată a acestui pachet, de peste jumătate de miliard de euro, dar şi relaţia tot mai tensionată dintre oficialii statului şi companie. Scumpirile carbu­ranţilor din ultimii ani şi profiturile record raportate de Petrom au determinat reacţii negative în opinia publică, iar statul, deşi deţine 20% din companie, spune că nu poate face nimic pentru a împiedica scumpirile.

În urmă cu un an, când pregătea oferta Petrom, fostul premier Emil Boc decla­ra că nu va vinde acţiunile decât dacă va obţine un preţ mai mare decât cel încasat de stat de la austrieci la pri­va­tizarea companiei, în 2004. OMV a plătit atunci 690 mil. euro pentru 33% din acţiunile Petrom şi şi-a majorat par­tici­paţia la 51% printr-o majorare de capital de 800 mil. euro, bani care au intrat în companie. Con­trac­tul de pri­vati­zare a fost semnat de Gu­vernul PSD condus de Adrian Năstase.

La acest contract de privatizare a făcut referire din nou preşedintele Traian Băsescu în urmă cu o săptă­mână, la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTv declarând că statul nu poate face nimic împotriva scumpirii car­buran­ţilor. El a menţionat că a rupt orice legătură cu Petrom spunând că politica de preţ în criză, versus profiturilor obţinute este imo­rală. Statul a avut şi după priva­ti­zare doi reprezentanţi în consiliul de supra­veghere al Petrom, însă prezenţa lor acolo nu a avut niciun rezultat.

Vânzarea pachetului de acţiuni la Petrom este şi mai delicată pentru Guvern, având în vedere că anul acesta este an electoral. Astfel, statul ar trebui să obţină un preţ foarte bun pentru acţiuni, pentru a justifica vânzarea lor.

În prezent, Petrom este evaluată pe bursă la 5,13 mld. euro, adică aproape la fel ca în iulie 2011, când s-a derulat oferta, deşi compania a raportat pentru 2011 un profit net record de 886 mil. euro, cu 72% mai mare decât în 2010. Astfel, statul ar putea încasa în acest an circa 70 mil. euro doar din dividende de la Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO