Burse - Fonduri mutuale

Responsabilul cu privatizările în Polonia: Listaţi companiile de stat la bursă, dar nu cedaţi controlul asupra activelor strategice. Nu lăsaţi ca deciziile să se ia la Oslo sau Viena

Responsabilul cu privatizările în Polonia: Listaţi companiile de stat la bursă, dar nu cedaţi controlul asupra activelor strategice. Nu lăsaţi ca deciziile să se ia la Oslo sau Viena

Pawel Tamborski, subsecretar de stat în Ministerul Trezoreriei din Polonia: Pe o piaţă fără lichiditate este foarte dificil să obţii un preţ mare, astfel că uneori este mai bine să vinzi un pachet mai mic de acţiuni la un preţ mai mic, doar pentru a adăuga lichiditate pieţei, pentru a câştiga vizibilitate şi pentru a atrage interesul investitorilor, pentru ca mai apoi să ieşi cu un pachet mai consistent de acţiuni la un preţ mai bun.

Autor: Roxana Pricop

17.02.2012, 00:08 1853

Polonia a ajuns să aibă cea mai mare bursă din Europa Centrală şi de Est şi să fie singurul stat din regiune care a evitat recesiunea eco­no­mică în 2009 aducând companiile de stat pe Bursă fără însă ca activele strategice din energie şi sectorul financiar să ajungă integral pe mâinile investitorilor străini, model ce poate fi copiat şi de România, spune Pawel Tamborski, subsecretar de stat la ministerul polonez al trezoreriei.

Polonia a atras atenţia şi admiraţia întregii Europe prin privatizările derulate în ultimele două decenii, impunându-se drept un model de succes în rândul statelor foste comuniste prin eficienţa şi transparenţa cu care a vândut ac­ti­ve­le de stat, dar şi sumele ridicate atrase de la in­vestitorii privaţi, de circa 30 mld. euro, care au ţinut-o departe de recesiune în plină criză finan­ciară.

Însă aceste privatizări au fost în majoritatea ca­zurilor doar cedări ale unor pachete mino­ritare şi nu a pachetului majoritar de acţiuni. Ro­mânia nu a fost dată niciodată drept exemplu de succes deşi a privatizat mai mult decât Polonia, având în vedere că cele mai importante sectoare din economie sunt în prezent dominant private după ce statul a cedat controlul.

În România, odată contractul de vânzare în­cheiat, statul român şi-a luat "la revedere" de la respectivele companii (precum BCR, Pe­trom) chiar dacă acestea sunt strategice pen­tru economie.

"Prin privatizarea pe bursă a companiei, statul se asigură că deciziile se iau local şi nu la Oslo sau la Viena, cum ar fi cazul unei priva­ti­zări prin vânzarea companiei către un investitor strategic. Şi în Polonia există aceleaşi discuţii cu privire la controlul pe care statul trebuie să îl aibă asupra companiilor strategice. Statul polonez şi-a păstrat controlul la com­pa­niile considerate strategice prin două modalităţi: fie participaţia la respectiva companie nu scade niciodată sub pragul de 51% din capital, fie prin menţiuni în actul constitutiv al companiei care îi asigură o "supramajoritate" statului polonez chiar dacă deţine o participaţie mai mică", a declarat pentru Ziarul Financiar Pawel Tamborski, subsecretar de stat la ministerul polonez al trezoreriei.

Înainte de a veni la ministerul trezoreriei, Pawel Tamborski a lucrat ca bancher de investiţii la grupul UniCredit, de unde s-a implicat în cele mai mari privatizări din Polonia.

Oficialul a dat exemplu compania PGE, cel mai mare producător de energie din Polonia controlat în proporţie de 70% de statul po­lonez, la care, prin lege, este stabilit că parti­cipaţia statului nu va scădea niciodată sub 51% din capital. PGE este listată la bursă şi are o capitalizare de 9 mld. euro.

O altă situaţie este banca PKO, la care statul polonez deţine o participaţie sub pragul de 51% din capital şi cu o capitalizare bursieră de circa 10,4 mld. euro, unde nicio decizie-cheie nu poate fi luată fără acordul statului. Spre deosebire în România cea mai mare bancă, BCR, a fost cedată austriecilor, şi nici măcar nu a ajuns să fie listată pe bursă aşa cum prevedea contractul de privatizare, pentru că Viena s-a opus. De asemenea, legislativul po­lonez pregăteşte o lege care, printre altele, stabi­leşte o listă cu 19-20 de companii consi­de­rate strategice pentru economie.

Discuţiile despre menţinerea de către stat a controlului asupra activelor strategice sunt de actualitate în condiţiile în care, la presiunea Fon­dului Monetar Internaţional, statul român se pregăteşte să vândă pe bursă 15% din pro­du­că­torul naţional de gaz Romgaz, cea mai pro­fita­bilă companie din portofoliu, şi parti­ci­paţii de câte 10% din marii producători de energie Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

"Nu este bine să fii forţat să faci ceva pentru că nu se ştie cum vor reacţiona pieţele. Când eram bancher de investiţii, întotdeauna le vor­beam clienţilor mei despre cât de important este "timing"-ul în reuşita unei tranzacţii. Cheia este să înţelegi ce anume vor pieţele şi care este sen­timentul investitorilor. Dacă nu eşti pregătit să ieşi pe piaţă cu o companie, mai bine aştepţi un moment până când situaţia pe pieţele de ca­pi­tal se îndreaptă", a continuat Pawel Tam­borski.

În vara anului trecut, statul român a încercat, fără succes însă, să vândă 9,84% din Petrom. Unii specialişti din piaţă consideră că reprezentanţii statului sunt responsabili pentru eşec, din cauză că au stabilit un preţ prea mare. Alţii spun că vina aparţine intermediarilor, care au ales o strategie complicată şi nu au reuşit să convingă fondurile de investiţii să subscrie.

"Din informaţiile pe care le am, oferta Petrom nu a fost "customer-friendly", iar pro­ce­dura de subscriere a fost destul de com­pli­ca­tă. Trebuie luat însă în calcul faptul că pe o piaţă fără lichiditate este foarte dificil să obţii un preţ mare, astfel că uneori este mai bine să vinzi un pachet mai mic de acţiuni la un preţ mai mic, doar pentru a adăuga lichiditate pieţei, pentru a câştiga vizibilitate şi pentru a atrage in­te­resul investitorilor, pentru ca mai apoi să ieşi cu un pachet mai consistent de ac­ţiuni la un preţ mai bun", a continuat oficialul.

Statul român nu a fixat încă o dată la care va scoate din nou la vânzare pachetul de 9,8% din Petrom, însă pentru acest an are progra­mate două oferte secundare la Transgaz şi Trans­electrica şi o ofertă iniţială la Romgaz, în urma cărora s-ar putea strânge circa 550 mil. euro. Pe de altă parte, Polonia vrea să strângă în acest an 2,5 mld. euro după ce în 2011 a atras 3,3 mld. euro.

"Anul 2012 arată mult mai promiţător şi cred că va fi mai bun pentru privatizări decât cea de-a doua jumătate a anului 2011, când, din cauza contextului nefavorabil, pieţele interna­ţionale au fost închise pentru acest tip de tran­zacţii. Trebuie să fim flexibili şi să urmărim îndeaproape evoluţia sentimentului investito­rilor", a conchis Pawel Tamborski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO