Burse - Fonduri mutuale

IFB Finwest a ramas singurul broker independent care se mai bate de la egal la egal cu bancile

IFB Finwest a ramas singurul broker independent care se mai bate de la egal la egal cu bancile
01.12.2009, 23:22 400

IFB Finwest, cea mai mare casa de brokeraj independenta, a urcatin luna noiembrie pana pe locul al doilea in topul intermediarilorde la Bursa, cu tranzactii in valoare de 77,9 mil. lei (18,2 mil.euro).

Firma de brokeraj, axata pe clientii de retail, a depasit astfelKBC Se cu ri ties, prin intermediul careia tran zac tio neaza inspecial clienti institu tio nali straini, acesta din urma avand unrulaj luna trecuta de 74,6 mil. lei (17,4 mil. euro). Firma debrokeraj BT Securities si-a pastrat pozitia de lider, cu tranzactiiin aceeasi pe rioa da de 95,3 mil. lei (22,2 mil. euro).

Brokerii romanilor au fost cei mai activi in ultimele luni peBursa, de pasind intermediarii fondurilor straine, care au dominattranzactiile pe actiuni de la Bursa din ultimii ani.

Pe de alta parte, firmele de bro keraj care au in spate grupuribancare au dominat tranzactiile de la Bursa anul acesta, ocupandprimele cinci pozitii in topul intermediarilor, in frunte cu BRDGroup Societe Generale, carea rulat in 2009 aproape 1,2 mld. lei (circa 280 mil. euro) peBursa.

"Nu am avut tranzactii deosebite luna trecuta. Noi ne-am pastratacelasi nivel din octombrie, ceilalti brokeri au scazut. SSIF-urileinstitutiilor de credit au urcat datorita tranzactiilor cuobligatiuni, dar pe segmentul de actiuni situatia s-a pastrat", aexplicat Octavian Molnar, directorul general al societatii debrokeraj IFB Finwest.

El este de parere ca societatile independente pot face fatapresiunii tot mai mari din partea intermediarilor bancilor.

"Eu zic ca avem loc pe piata. Exista o nisa bine de finita pesegmentul de retail. Suntem mai apro piati de clienti decat altesocietati din aceasta cate go rie, cu exceptia BT Securities siCarpatica Invest, care au divizii de retail bine definite", spuneMolnar.

Societatile de brokeraj s-au batut anul acesta pe putiniiinvestitori romani, care au derulat in special tranzactii cu scopspeculativ, in conditiile in care jucatorii mari au fost aproapeinexistenti pe piata.

In acest context, majoritatea firmelor de brokeraj au lansat sausunt in proces de a lansa platforme online pentru clientii deretail care tranzactioneaza pe cont propriu.

Actorii care misca piata

  • BRD Société Générale a inregistrat cea mai spectaculoasaascensiune in topul brokerilor, ajungand pe primul loc dupa 11luni, cu tranzactii totale de 283 mil. euro, dupa ce anul trecut aocupat locul 21, cu un rulaj de 66 mil. euro.
  • Cresterea BRD a venit in special pe segmentul tranzactiilor cuobligatiuni si titluri de stat, unde este lider de necontestat, cutranzactii de aproape 200 mil. euro. Pe de alta parte, BRD aintermediat in acest an oferta de preluare a grupului francezSanofiAventis pentru Zentiva si va intermedia ofertele grupuluiRompetrol pentru Rompetrol Rafinare si Rompetrol WellServices.
  • BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, aintermediat in primele 11 luni cele mai mari tranzactii cu actiuni,in valoare de 235 mil. euro, urcand in premiera pe primul loc intopul tranzactiilor cu actiuni.
  • Pe RASDAQ, cei mai activi au fost brokerii de la EFG EurobankSecurities, cu tranzactii de 29 mil. euro in noua luni. RBS Bankeste in prezent singurul market maker pe piata futures a Bursei deValori Bucuresti, facand piata pe perechea leu/euro. De lainceputul anului, RBS Bank a intermediat tranzactii de 12,6 mil.euro pe futures.
  • KBC Securities a urcat in noiembrie pe primul loc in topultranzactiilor futures pe Bursa din Sibiu (Sibex), cu 61.000 decontracte incheiate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO