Burse - Fonduri mutuale

IFB Finwest: Anul viitor pe vremea asta vom fi listati

IFB Finwest: Anul viitor pe vremea asta vom fi listati

Click pentru imaginea intreaga

25.10.2007, 18:39 22

"Acum ne intereseaza cotarea IFB Finwest pe Bursa. Anul viitor pe vremea aceasta vom fi pe piata. Teoretic indeplinim toate conditiile de listare, practic mai lipseste oferta publica", a spus pentru ZF Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
IFB isi propune sa devina o banca de investitii, titlu ce s-ar traduce prin posibilitatea de a administra fonduri de investitii, care la randul lor ar urma sa administreze portofolii de actiuni sau alte instrumente financiare.
"Listarea face parte dintr-o strategie mult mai ampla, vrem sa devenim o banca de investitii in timp. Nu am hotarat inca valoarea pachetului care va intra in piata, am stabilit doar niste pasi pe care vrem sa ii urmam", spune Molnar.
Societatea de brokeraj este a saptea in topul celor mai activi brokeri de la Bucuresti, iar luna trecuta a ocupat locul sase, dupa numarul de contracte incheiate pe piata la termen de la Sibiu.
IFB Finwest a inregistrat pe primele noua luni ale anului un profit de 2,23 mil. euro (7,6 mil. lei), sursele rezultatului fiind veniturile din comisioane, dar si diferentele pozitive de preturi ale actiunilor pe care intermediarul a mizat.
Casa de brokeraj tranzactioneaza "house", actiunile preferate de specialistii de la IFB fiind emitentii de pe segmentul RASDAQ, care au adus in ultimul an si cele mai mari randamente din piata.
Portofoliul de actiuni al IFB Finwest valora la sfarsitul lui septembrie aproape 6,17 mil. euro (21 de mil. lei), iar disponibilitatile financiare ale societatii erau de circa 1 milion de euro, conform datelor furnizate de societate.
Broker Cluj, o alta societate de brokeraj din zona Transilvaniei, este primul intermediar care s-a listat pe piata de la Bucuresti la inceputul anului 2005. De atunci acesta a desfasurat mai multe majorari de capital, atat cu aport din partea actionarilor, cat si prin incorporarea profitului.
"Nu lipsa de fonduri a fost factorul determinant in decizia de a lista societatea, ci nevoia de a crea o anumita lichiditate actionarilor", spune Octavian Molnar, despre motivele care au dus la aceasta hotarare.
IFB Finwest nu are in actionariat nicio persoana care sa detina peste 10% din capitalul social. Conform lui Molnar, circa 40-50% din actiuni sunt insa in posesia angajatilor casei de brokeraj, iar un pachet de 6-7% se afla in portofoliul SIF Banat-Crisana. IFB are un capital social de 3,78 mil. lei (1,12 mil. euro) impartit in 37,8 milioane de actiuni, conform datelor Comisiei Nationale a Valorilor Nationale.
Intrebat daca IFB se gandeste la o vanzare catre un alt intermediar strain, directorul general a spus ca aceasta varianta nu intra in planurile actuale ale societatii.
"Nu ne intereseaza sa vindem, deocamdata suntem interesati de listare", spune Molnar.
In ultimul an, alte doua case de brokeraj si-au anuntat intentia de a se lista pe Bursa. Intercapital si-a propus venirea pe Bursa in 2010, iar Estinvest a anuntat ca se va lista in urmatorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO