Burse - Fonduri mutuale

IFB Finwest: Bursa va continua pe trend ascendent

06.09.2006, 19:02 14

Bursa a inregistrat ieri cresteri nesemnificative la nivelul indicilor, pe o lichiditate in crestere fata de sedinta precedenta.
Ca si in ultimele sedinte, ziua de tranzactionare a inceput in forta, principalele cotatii inregistrand cresteri moderate dupa pranz, pentru ca pe final acestea sa-si anuleze cea mai mare parte a cresterilor. Brokerii spun ca acest lucru are loc pentru ca brokerii completeaza cea mai mare parte a ordinelor de cumparare din partea clientilor.
"Este normal ca dupa cresteri spectaculoase in debutul sedintei piata sa mai dea si inapoi, dat fiind ca in general in jurul orei 12:00 este un punct mort. Cu toate acestea, cotatiile inchid pe plus, fapt ce mentine trendul crescator", spune Sorin Carstea, director de operatiuni la IFB Finwest, societatea prin care tranzactioneaza SIF Banat-Crisana.
"Scaderile inregistrate dupa a doua parte a sedintei au loc in special ca urmare a faptului ca investitorii acumuleaza pachetele pe care isi propun sa le cumpere, iar cererea nu mai este la fel de sustinuta spre final", spune Adrian Bica, broker la Eurobank Securities.
Interesul pentru SIF-uri s-a mentinut ridicat, acestea inregistrand cresteri la nivelul lichiditatii. Cele mai tranzactionate au fost titlurile SIF Moldova, care au castigat 1,4%, pe un rulaj de 2,3 mil. euro (8,3 mil. lei). Titlurile Transelectrica au continuat evolutia foarte buna din ultimele sedinte, apreciindu-se cu 6%, pe un rulaj de aproape 2,2 mil. euro (7,7 mil. lei).
Titlurile Petrom au inchis sedinta la acelasi nivel de luni, in timp ce actiunile Bancii Transilvania au pierdut 1%.
"Cred ca piata va continua pe un trend ascendent, mai ales pe SIF-uri, care au loc suficient de crestere, cu aprecieri moderate pe principalele cotatii si pe volume bune de tranzactionare. Decisiv pe termen lung este raportul de tara, care, in caz favorabil, ar putea determina o prezenta mai insemnata a fondurilor straine pe Bursa", considera Carstea.

Actiunile SIF Moldova au castigat 1,4%, tranzactiile cu aceste titluri fiind cele mai ridicate din piata, cu un rulaj de 2,3 milioane de euro (8,3 milioane de lei). Pe parcursul sedintei, titlurile SIF Moldova au urcat pana la un maxim de 2,24 lei/actiune, iar minimul atins pe parcursul sedintei, de 2,21 lei/actiune, s-a situat peste inchiderea din ziua precedenta. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat la un pret de 2,22 lei/actiune.

Titlurile societatii de intermediere financiara Broker Cluj au pierdut 1,5%, dupa ce in ultimele sedinte se aflau pe un trend crescator. Aceste titluri au facut obiectul unor transferuri in valoare de aproximativ 87.500 euro (0,3 mil. lei). Actiunile Broker Cluj au urcat pe parcursul sedintei pana la un prag maxim de 1,32 lei/actiune, pentru ca pe finalul sedintei cursul sa atinga un prag minim de 1,29 lei/actiune, cotatie la care au si inchis sedinta de ieri.

Actiunile Alro Statina au inregistrat un avans de 3,5%, pe un rulaj de circa 35.000 euro (0,13 mil. lei). "Cred ca acestei actiuni nu i s-a acordat atentia cuvenita in ultima perioada, iar unii investitori au luat-o in vizor. Compania demareaza un plan de integrare a capacitatilor de productie necesare dezvoltarii pe acest sector si ar putea achizitiona in urmatoarea perioada si alte societati de profil", spune Adrian Bica, broker la Eurobank Securities.

Titlurile Rompetrol Well ServiceS (Petros) au castigat 4,7%, pe fondul unor tranzactii de circa 16.000 euro (57.000 lei). "Aprecierile de curs ale Petros din ultima perioada se datoreaza faptului ca investitorii urmeaza o tendinta de diversificare a portofoliilor prin includerea unor actiuni mai putin lichide, dar cu perspective de crestere", considera Adrian Bica. La inchidere, aceste titluri au fost tranzactionate la un curs de 0,335 lei/actiune, maximul atins in acest an.

Actiunile Condmag Brasov au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate, in valoare de aproape 60.000 euro (0,2 mil. lei). "Este posibil sa fuzioneze pana la urma cu Dafora. La nivelul societatilor mai mici, tendinta actuala este aceea de a-si concentra activitatea prin fuziuni, pentru ca, avand o talie mai mare, companiile au acces mai bun la resurse, isi reduc costurile si devin mai competitive", spune Adrian Bica. Pretul de inchidere a fost de 0,77 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO