Burse - Fonduri mutuale

iFond Gold, un pariu pe Roşia Montană

Autor: Adrian Cojocar

09.11.2010, 23:50 29

Firma de brokeraj Intercapital Invest, condusă de Răzvan Paşol,derulează în prezent o ofertă publică iniţială prin care vrea săatragă între 2 şi 10 mil. lei într-un fond denumit iFond Gold caresă dea posibilitatea investitorilor de la Bursă de a investi înmarile proiecte aurifere ale României, respectiv Roşia Montană şiCertej, ambele situate în Munţii Apuseni.

Circa 60% din banii atraşi în ofertă vor fi plasaţi iniţial înacţiuni ale companiilor care dezvoltă cele două proiecte, respectivGabriel Resourses (40%) şi European Goldfield (20%).

"Aurul este un activ foarte bun pentru diversificarea unuiportofoliu pentru că preţul acestuia a urcat foarte mult în ultimiiani şi companiile din sector vor fi căutate indiferent dacă preţulaurului va fi de 1.200 de dolari sau va urca la 1.500 de dolari.Noi nu facem aprecieri asupra şanselor de realizare a proiectuluiRoşia Montană sau ce tehnologii ar trebui folosite în procesul deextracţie. Nu este rolul nostru. Noi am dorit ca în cazul în careproiectul se realizează, şi el are o probabilitate de realizare, săle dăm acces investitorilor români la acesta", a declarat RăzvanPaşol, preşedintele Intercapital Invest.

Zăcămintele din zona Roşia Montană, al căror proiect estedeţinut în proporţie de 80% de Gabriel Resourses, sunt estimate la11,1 mil. de uncii de aur şi 57,6 mil. uncii de argint şi suntevaluate la preţurile din prezent la 15,6 mld. dolari. În cazuldemarării proiectului, Gabriel Resourses ar obţine un profit de 4,6mld. dolari pe o perioadă de 14 ani la cotaţiile actuale aleaurului şi argintului, potrivit estimărilor ZF pe baza datelorfurnizate de companie pe site-ul propriu.

Canadienii nu pot exploata însă zăcământul din cauză că nu autoate avizele de mediu din partea Ministerului Mediului. Ei audeclanşat o campanie mediatică puternică în ultimul an pentrupromovarea proiectului. Organizaţiile ecologiste se opun însăexploatării miniere din cauza utilizării cianurilor în procesul deextracţie a aurului.

Compania canadiană Gabriel Resourses este listată pe bursa dinToronto şi acţiunile acesteia s-au apreciat în ultimul an de treiori, iar capitalizarea a ajuns la 2,4 mld. dolari. Deşi se bazeazădoar pe realizarea proiectelor de exploatare româneşti, RoşiaMontană şi Bucium, firma canadiană a reuşit să atragă înacţionariat nume grele, precum Newmount Mining, care este cel maiimportant producător de aur la nivel mondial, cu 15% din acţiuni,şi fondul Paulson &Co, cu 18% din capital, fond deţinut de JohnPaulson, unul dintre cei mai cunoscuţi manageri de fonduri dinlume.

Restul de 40% din activele fondului iFond Gold vor fireprezentate tot de companii de exploatare auriferă aflate înstadii preliminare de obţinere a avizelor pentru derularea unorastfel de proiecte în America de Sud, America de Nord, Australia şialte ţări din Europa.

"Am o părere bună despre investiţiile în acest sector pentru căpreţul aurului bate record după record şi şeful Băncii Mondiale aspus recent că ar trebui să se revină la sistemul monetar care săaibă în centru aurul prin ancorarea valutelor la aur. Iniţiativaeste lăudabilă şi dă dovadă de creativitate pe o piaţă aflată înderivă. Totuşi, deocamdată aş privi cu oarecare circumspecţieinvestiţiile în companii care se bazează pe doar două proiecteasupra cărora planează incertitudini privind realizarea lor şiperioada de derulare", spune Andrei Rădulescu, analist la TargetCapital.
Ca şi în cazul fondului listat recent de Intercapital, iFondFinancial, firma de brokeraj s-a angajat să subscrie acţiuni lafond pentru ca acesta să poată fi listat, indiferent de nivelulsubscrierilor investitorilor. Oferta a început ieri şi se încheiepe 29 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO