Burse - Fonduri mutuale

În timp ce toată ţara este ocupată cu proteste, o nouă afacere înfloreşte: Un fond de investiţii din Malta oferă 200 mil. lei pentru a cumpăra 400 milioane de puncte de despăgubire ANRP

În timp ce toată ţara este ocupată cu proteste, o...
09.02.2017, 20:20 921
Alpha Quest, un fond de investiţii înregistrat în Malta, care are investitori instituţionali din Europa Centrală şi de Est, fără români, vrea să deruleze o ofertă publică de cumpărare de până la 400 milioane de puncte de despăgubire emise de Autoritatea Na­ţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Oferta de cumpărare are loc între 8 fe­bruarie şi 30 aprilie 2017 la preţul de 0,5 lei/ punct (50% din valoarea nominală), cu circa peste 20% peste preţul pieţei din prezent, susţine fondul.
 
„Se elimină riscul amânării plăţilor. Deşi prima tranşă va fi plătită anul acesta, pentru următorii ani sumele trebuie incluse în bugetul de stat. Astfel, dacă anul acesta, prima tranşă de despăgubit înseamnă circa 440 mi­lioane lei, de la anul aceasta poate creşte semnificativ, pe măsura ce noi puncte se alocă, iar bugetul pare a fi în pericol să nu poată suporta sumele în continua creştere”, ar fi primul avantaj enumerat de Ovidiu Fer, reprezentantul fondului. În al doilea rând, prin oferta derulată de Alpha Quest orice deţinător îşi poate vinde punctele la vedere, fără intermediari sau comisioane, susţine Fer. „În al treilea rând, se înlătură riscul de preţuri disciminatoare şi negocieri la colţ de stradă. Până acum, în piaţă se aruncau preţuri diferenţiate în funcţie de cantitate, puterea de negociere a fiecărui deţinător sau în funcţie chiar de  localitatea de unde proveneau”.
 
Din 2013, de când a fost implementat sistemul prin puncte de compensare şi până în prezent, s-au emis circa 2,2 miliarde de puncte (cu o valoare nominală de 1 leu/punct), ceea ce implică o mărime a pieţei de 2,2 miliarde de lei. Aceste puncte se vând prin tranzacţii notariale la discounturi de circa 60-80% faţă de valoarea nominală. De la 1 ianuarie 2017, deţinătorii punctelor ANRP pot decide să le valorifice în numerar, însă aceştia nu pot converti mai mult de 20% din totalul punctelor pe care le au, iar valoarea unui titlu de plată nu poate să fie mai mică de 20.000 lei.
 
Iniţial valorificarea în numerar urma să se facă în şapte ani, în tranşe anuale de 14% din totalul punctelor deţinute.
 
Potrivit unei analize realizate de Alpha Quest, mai sunt de rezolvat circa 50.000 de cereri. „Ţinând cont de faptul că doar o pătrime din cereri ajung să primească puncte, ar mai fi de alocat circa 3-3,5 miliarde de  puncte care ar duce «capitalizarea» (dimen­siunea pieţei – n.red) la peste un miliard de euro”, se arată în analiza Alpha Quest.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO