Burse - Fonduri mutuale

Interes ridicat pentru actiunile producatorilor auto

Interes ridicat pentru actiunile producatorilor auto

Click pentru imaginea marita

17.07.2007, 18:21 16

Actiunile producatorilor de autovehicule listati pe piata RASDAQ, Roman Brasov si Automobile Craiova, au inregistrat ieri cresteri importante, pe fondul stirilor pozitive aparute in piata.
Declaratiile optimiste ale unor reprezentanti ai statului legate de privatizarea Automobile Craiova, precum si angajamentele anuntate de Ford pentru preluarea uzinei de la Craiova, au dat tot mai multa incredere investitorilor ca statul va accepta oferta Ford pentru producatorul autohton de automobile. Ieri, actiunile Automobile Craiova au urcat pe bursa cu aproape 10%, capitalizarea companiei ajungand la 274 mil. euro.
Reprezentantii Comisiei de privatizare au declarat la inceputul saptamanii ca Ford s-a angajat sa realizeze la Craiova investitii directe de 675 mil. euro, ceea ce va conduce la cheltuieli directe de peste 1 mld. euro. De asemenea, marele constructor s-a angajat sa dubleze numarul de salariati, pana la 7.000-9.000 si sa ajunga la o productie anuala de 300.000 de unitati pana in 2011.
"Cheltuielile directe includ de regula si cheltuieli adiacente investitiilor directe, precum prestari, amenajari sau punerea in functiune a utilajelor. Teoretic, valoarea aceasta de peste un miliard de euro trebuie sa si-o recupereze Ford", precizeaza Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul Broker Cluj.
Oferta tehnica inaintata de Ford pentru uzina de la Craiova a fost mai generoasa decat criteriile impuse in caietul de sarcini al statului, potrivit lui Theodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
De cealalta parte, actiunile Roman Brasov s-au apreciat de peste trei ori in ultima luna, ieri aceste titluri sarind cu peste 18%. La ultimul pret de luni, de 2,25 lei/actiune, producatorul de automobile valoareaza pe bursa 83 mil. euro.
Cresterea a venit pe fondul rezultatelor raportate de companie, dupa ce anul trecut afacerile acesteia au urcat de peste trei ori, la 71,5 mil. euro (251,8 mil. lei), iar compania a revenit pe profit pe partea din exploatare, cu 1,4 mil. euro (5 mil. lei), de la o pierdere de 3,7 mil. euro (13,4 mil. lei).
Conducerea companiei a anuntat recent ca are asigurate pentru acest an comenzi in valoare de 70 mil. dolari (51 mil. euro), pentru armata Statelor Unite, putin sub nivelul de anul trecut, de 75 mil. dolari (55 mil. euro).
Totodata, compania s-a angajat sa investeasca in perioada 2004-2009 circa 100 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO