Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au cedat tentatiei de a-si marca profiturile

27.09.2006, 18:34 15

Cresterile sustinute ale SIF-urilor din ultimele sedinte au tentat multi investitori sa-si marcheze profiturile, acestia reusind sa incline balanta ieri, SIF-urile inchizand pe scadere. "Chiar daca era asteptata o corectie in contextul cresterilor din ultimele zile de tranzactionare, cred ca aceasta a venit putin cam repede. Nu ma asteptam ca acest lucru sa se intample chiar in ziua cea mai importanta pentru Romania din ultimii 16 ani. Acest lucru denota faptul ca Bursa noastra este inca una imatura", a declarat Adrian Simionescu, director la Finans Securities.
"Ma astept ca Bursa sa revina pe cresteri foarte curand, posibil chiar din urmatoarea sedinta. Sunt investitori mai sceptici care au asteptat raportul de tara in forma finala pentru ca s-au mai pacalit si alta data si vor sa fie siguri de data la care Romania se va integra in UE, acestia urmand sa-si faca aparitia in piata treptat", considera Adrian Simionescu.
Dupa un inceput de sedinta marcat de cresteri de aproape 2% la nivelul SIF-urilor, acestea si-au redus progresiv avansurile, iar pana la final au pierdut in medie 1,6%. In aceste conditii, cei care au speculat corect momentul corectiei au putut obtine un castig de circa 7-8% pe SIF-uri in numai cateva sedinte.
"Au fost investitori care au avut posibilitatea sa vanda la inceputul sedintei pe acele cresteri, pentru ca pe final sa reintre la cumparare in asteptarea unor noi aprecieri", a precizat Simionescu.
Actiunile societatilor de intermediere financiara au fost de departe cele mai tranzactionate din piata, acestea inregistrand din nou o lichiditate ridicata.
Cele mai tranzactionate ieri au fost titlurile SIF Moldova si SIF Oltenia, ambele in scadere cu 1,7% pe rulaje de 2,6 mil. euro (9,4 mil. lei), respectiv 2,2 mil. euro (7,8 mil. lei). Indicele BET a inchis putin sub nivelul din sedinta precedenta.
Actiunile principalelor companii din sectorul petrolier, Petrom si Rompetrol Rafinare, au stagnat pe rulaje de peste 0,63 mil. euro ( 2,2 mil. lei).

Actiunile SIF Moldova au pierdut 1,7% pe un rulaj de peste 2,6 mil. euro (9,4 mil. lei)."SIF-urile inregistreaza rulaje ridicate pentru ca investitorii prefera sa intre cu sume mai mari pe titlurile cele mai lichide. S-a observat ca lichiditatea mai mare pe SIF-uri a venit dupa o apreciere a cotatiilor care a dezechilibrat putin cererea si oferta, ceea ce a condus la o crestere a ordinelor de vanzare in piata si, implicit, a lichiditatii pe aceste titluri", spune Adrian Simionescu.

Titlurile Antibiotice Iasi au facut ieri obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de 0,31 mil. euro (1,1 milioane de lei). "Aceste actiuni sunt sub impactul apropierii datei privatizarii, anuntandu-se o infruntare a unor mari jucatori din industrie pentru achizitionarea acestei companii", a declarat Adrian Simionescu, director la Finans Securities. Actiunile Antibiotice au pierdut ieri 1,5%, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la un pret de 1,36 lei/actiune.i

Actiunile Broker Cluj au pierdut 1,5% marti, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la circa 0,15 milioane de euro (0,54 milioane de lei). Societatea de brokeraj, singura de acest fel listata pe Bursa, intentioneaza sa se imprumute cu circa 5,6 mil. euro (20 mil. lei) printr-o emisiune de obligatiuni cu scopul de a fructifica respectiva suma pe Bursa. Investitia implica un grad de risc mai ridicat, insa ar putea conduce la o majorare a profiturilor societatii.

Titlurile Electromagnetica au sarit cu aproape 13%, pe o lichiditate foarte scazuta, tranzactiile cu aceste actiuni cumuland circa 15.000 de euro (53.000 de lei). Actionarii societatii au aprobat in cadrul AGA de la sfarsitul saptamanii trecute achizitionarea de unitati de productie pentru energia electrica, respectiv contractarea de credite bancare in acest scop. Ultima tranzactie cu titlurile Electromagnetica s-a perfectat la un pret de 0,83 lei/actiune, maximul atins pe parcursul sedintei.

Actiunile Dafora Medias au inregistrat un avans de aproape 12%, pe un rulaj scazut, de aproximativ 12.000 de euro (44.000 de lei). Cresterea sustinuta a acestor titluri vine in contextul in care unul dintre actionarii societatii a renuntat la contestarea hotararilor luate in cadrul AGA. Acesta imputa conducerii companiei ca a aprobat in cadrul AGA o serie de articole care nu figurau pe ordinea de zi a convocatorului publicat pe site-ul operatorului de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO