Burse - Fonduri mutuale

Investitorii europeni au scos 40 mld. euro din fondurile mutuale

25.03.2008, 19:04 15

Fondurile mutuale din Europa au cazut victime crizei financiare de pe pietele internationale de capital de anul trecut, investitorii facand retrageri nete de 40 de miliarde de euro din fonduri in ultimul trimestru al anului trecut, arata raportul trimestrial al Asociatiei Europene a Fondurilor si Administratorilor de Active (EFAMA).
Cresterea volatilitatii pe pietele de actiuni din Europa a scazut drastic apetitul investitorilor pentru plasamente in fondurile deschise de actiuni care au raportat iesiri nete de 25 de miliarde de euro in ultimul trimestru al anului. Pe de alta parte, cresterea dobanzilor a diminuat vizibil randamentele reale ale fondurilor de obligatiuni, crescand insa atractivitatea depozitelor bancare.
In ultimele trei luni ale 2007, fondurile de obligatiuni au raportat iesiri nete de 32 de miliarde de euro, potrivit raportului emis de EFAMA.
Fondurile mutuale din Italia au fost cele mai afectate de instabilitatea pietelor financiare, raportand iesiri nete de aproximativ 60 mld. euro in 2007, din care 12,3 miliarde de euro au fost retrase de investitori in ultimul trimestru.
In Germania, investitorii in fondurile deschise de investitii au retras aproximativ 13,6 miliarde de euro din industrie anul trecut. Un volum semnificativ de iesiri din fondurile mutuale a fost raportat si in Spania, unde investitorii au dezinvestit peste 16,2 milioane de euro in 2007.
Alaturi de fondurile mutuale din Ungaria, Cehia si Slovacia, fondurile deschise de investitii din Romania se numara printre industriile care au incheiat anul trecut cu un volum pozitiv al intrarilor nete.
Daca in Ungaria, fondurile mutuale au inregistrat intrari nete de 500 de milioane de euro, in Cehia de 1,9 miliarde de euro si de 587 de milioane de euro in Slovacia, Romania, inclusa pentru prima oara in raportarile EFAMA, a raportat intrari nete de 69 de milioane de euro in fondurile mutuale anul trecut, cel mai mic volum din randul celor peste 20 de state europene membre ale Asociatiei.
Ritmul de crestere al activelor nete a incetinit vizibil anul trecut pana la un plus de 4,2% anul trecut, de aproximativ trei ori mai putin decat avansul inregistrat de activele nete ale fondurilor mutuale europene in 2006, potrivit EFAMA. In ultimele trei luni ale anului, fondurile deschise de investitii din Europa au inregistrat o depreciere de 2% a activelor nete, pana la 6.203 miliarde de lei.
In ceea ce priveste estimarile pentru anul in curs, EFAMA precizeaza in raportul trimestrial ca "perspectivele sunt nesigure, in conditiile mentinerii gradului ridicat de risc al pietelor financiare si a incetinirii cresterii economiei globale". Fondurile monetare vor beneficia de pe urma deplasarii interesului catre plasamente sigure in primul trimestru al 2008, in timp ce apetitul investitorilor pentru actiuni va ramane redus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO