Burse - Fonduri mutuale

Investitorii îşi vor recalibra portofoliile după noua structură a indicilor bursieri

Investitorii îşi vor recalibra portofoliile după noua structură a indicilor bursieri

Autor: Stefan Musgociu

20.03.2011, 23:45 24

După scăderile de săptă­­mâ­na trecută, brokerii cred căinstituţionalii vor reintra în piaţă pe mă­sură ce situaţia dinLi­bia se va calma. "Cred că situaţia aceasta la nivel mondial nuva mai dura foarte mult, iar problemele îşi vor găsi încetrezolvarea, iar aceasta va duce la cal­marea pieţelor bursiere.Marii in­vesti­tori instituţionali îşi vor modifica po­liticainvestiţională abia după ce bur­sele se vor linişti şi vor vedeaexact care va fi direcţia clară a acestora", consideră MihaiMureşian, directorul de tran­zac­ţio­nare de la In­ter­capitalInvest.

Acţiunile Zentiva România (SCD) au închis ziua în creştere cu15%, impul­sio­nate de propunerea privind divi­den­dele, însă bursaa scăzut cu 1,1%, in­fluen­ţată de corecţiile înregistrate detitlurile companiilor din sectorul ener­getic chiar pe finalulşedinţei. Mureşian crede că cele mai multe tranzacţii au fostrealizate de speculatori, deoarece investitorii pe termen lungadoptă poziţii de aşteptare până la calmarea problemelor din Libia,totodată fiind influenţaţi şi de situaţia din Japonia dupădezastrul de săptămâna trecută.

"Situaţia este normală dacă luăm în considerare că în permanenţăexistă un flux continuu de ştiri legat de aceste teme fierbinţi,iar in­ves­titorii trebuie să ia decizii în con­se­cinţă. Dar dacăluăm în considerare că lichi­ditatea este concentrată doar pecâţiva emitenţi, cred că putem trage con­cluzia că în acestemomente piaţa este făcută în principal de speculatori. Totuşi,trebuie să ne gândim şi că de luni vor fi unele modificări înstructura indicilor bursieri, care obligă investitoriiinsti­tu­ţio­nali să recalibreze portofoliile con­form noilorstructuri ale indicilor", a declarat Mureşian.

Chiar la finalul şedinţei, unele or­dine de vânzare introduse înspecial pentru acţiunile companiilor din sec­t­o­rul energetic audus piaţa pe scădere. Ulti­mele operaţiuni cu cele mai lichide zeceacţiuni, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri înscă­dere în medie cu 2,1%, iar titlurile celor cinci SIF-uri au dusindicele BET-FI cu 0,7% sub nivelul de la finalul sesiuniian­te­rioare.

Totodată, ac­ţiu­nile companiilor din sectorul energetic auînregistrat co­recţii mai vizibile, în medie de 2,44%.

Titlurile FP şi SIF5 s-au clasat pe pri­mele două poziţii întopul rulajelor, cu transferuri de 20,9 mil. lei şi, res­pec­tiv,4,6 mil. lei. Cotaţia acţiunilor Fondului a crescut cu 2,1%, la0,607 lei, iar titlurile SIF Oltenia au scă­zut cu 0,67%, la 1,48lei. Cu acţiunile FP a fost realizat un deal, de 3 mil. lei, lapre­ţul de 0,602 lei, cu 1,26% peste refe­rinţă.

Tranzacţii speciale au fost realizate şi cu titlurile Transgaz(TGN), în valoare de 3,3 mil. lei. Titlurile Du­rău din judeţulNeamţ (DURN) s-au clasat pe prima poziţie în topullichidităţii.


De urmărit astăzi

  • Acţiunile Zentiva Bucureşti (SCD), care au crescut vineri cu15% după anunţul companiei privind distribuirea unui dividend brutrecord, de 0,1376 lei/acţiune. Titlurile producătorului demedicamente au închis săptămâna la un nivel de 1,139lei/unitate.
  • Evoluţia burselor internaţionale după ce bursa americană aînchis săptămâna cu o apreciere de 0,7% pe indicele Dow Jones, întimp ce principalele burse europene au consemnat creşteri uşoare înultima şedinţă a săptămânii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO