Burse - Fonduri mutuale

Investitorii se roaga ca pietele financiare externe sa-si revina

20.08.2007, 18:50 15

Banca centrala a Statelor Unite (FED) a aruncat vineri un colac de salvare pietelor internationale cand a redus dobanda de discount (folosita in cadrul operatiunilor de imprumut intre banci) cu 0,5 puncte procentuale. Optimismul a revenit pe pietele internationale, indicele londonez FTSE 100 a sarit cu 3,5%, iar piata americana a inchis si ea pe plus, Dow Jones Industrial Average castigand 1,8%.
Brokerii romani sunt optimisti si se asteapta la o revenire a pietei autohtone, cel putin pe termen scurt, dupa o luna de corectii serioase in piata, determinate in special de contextul burselor din afara.
"Toata lumea este acum optimista dupa intoarcerea de la americani. Cel putin in sedinta de luni ma astept la cresteri si la noi si cred ca vom avea in sfarsit o saptamana verde. Nu stiu daca masura luata de FED va avea puterea sa revigoreze pe termen lung pietele, dar acestea aveau nevoie de o astfel de decizie", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj.
Cei din piata sunt indreptatiti sa vada o sedinta verde azi, dupa ce ultimele saptamani au demonstrat ca piata romaneasca copiaza evolutia burselor straine. Ramane de vazut daca si pietele europene vor continua ascensiunea si astfel o revenire.
"Decizia Fed de reducere a dobanzii de discount este o veste buna dupa o perioada negativa pentru pietele internationale. Pentru a sustine insa o revenire sunt necesare si alte masuri. Luni cred ca va fi o sedinta verde", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Corectia de o luna de zile din vara acestui an lasa in urma o pierdere de 4,5 miliarde de euro (15 mld. lei) in ceea ce priveste valoarea de piata a companiilor listate la Bursa de la Bucuresti. Societatile de investitii financiare (SIF) au fost insa printre cele mai afectate titluri, in ciuda faptului ca sunt si cele mai lichide. Acestea s-au devalorizat in patru saptamani aproape 600 de milioane de euro.
"S-a pierdut mult in acesata luna, in special pe SIF-uri, iar restul companiilor au cazut in special pe finalul acestei perioade", spune Ceuca. Petrom, cea mai mare companie prezenta in piata de la Bucuresti si-a diminuat capitalizarea cu 1,75 miliarde de euro, mai accentuat dupa ce compania a raportat un profit pe primele sase luni, in scadere cu 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 266 mil. euro.
Optimismul brokerilor se intinde insa pe o perioada mai lunga de timp. Ei se asteapta la o revenire in toamna si chiar atingerea de noi maxime. BET a pierdut in cele patru saptamani 13%, in timp ce societatile de investitii financiare s-au corectat cu 21%, fata de maximele din iulie.


Printre cele mai importante pierderi in ultima luna

1.   SIF Banat-Crisana (SIF1)    18,90%
2.   SIF Moldova (SIF2)   14,50%
3.   SIF Transilvania (SIF3)   27,50%
4.   SIF Muntenia (SIF4)   23%
5.   SIF Oltenia (SIF5)   20%
6.   Petrom (SNP)   17,20%
7.   Alro (ALR)   17.,80%
8.   Rompetrol Raf. Constanta (RRC)   14,40%
9.   Rompetrol WS (PTR)   16,60%
10.   Mecanica Ceahlau (MECF)   35%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO