Burse - Fonduri mutuale

Investitorii străini au ochi doar pentru pieţele dezvoltate

Investitorii străini au ochi doar pentru pieţele dezvoltate

Foto Silviu Matei

Autor: Stefan Musgociu

01.11.2012, 00:06 486

Bursa de la Bucureşti a încheiat şe­dinţa de miercuri în creştere cu 0,74%, într-o piaţă unde investitorii au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar tran­zacţiile cu acţiunile Fondului Proprie­tatea (FP), Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP) au ridicat lichidi-tatea la 18,7 milioane lei.

Raportat la nivelul de la finalul lunii septembrie, indicele general BET-C este cu 2% mai sus, iar faţă de anul trecut cu 1,8%. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avan­­sat cu 4,2% în oc­tom­brie, iar indicele BET-FI, al titlu­rilor celor cinci SIF-uri şi al Fon­dului Proprietatea, a cres­cut cu 3,4%. Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, BET este pe plus cu 13,5%, iar BET-FI cu 25,7%.

Mihai Iulian Căruntu, şeful departa­mentului de cercetare pieţe de ca­pital al BCR, a spus că până la solu­ţio­narea crizei datoriilor statelor din zona euro investitorii străini vor prefera pie­ţele dezvoltate, care pot oferi oportu­ni­tăţi de plasamente mult mai lichide şi unde nivelul de transparenţă şi vizibi­li­tate al companiilor este sensibil mai mare decât în pieţele emergente şi cele de frontieră.

La finalul şedinţei de miercuri, indicele BET era în creştere cu 0,86%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,03%. Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 18,7 mil. lei (4,1 mil. euro), valoare de aproa­pe trei ori peste cea de marţi. Acţiunile Fondului Proprie­tatea şi Banca Transilvania au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 9,5 mil. lei şi respectiv 2,9 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24