Burse - Fonduri mutuale

Iulian Panait, KTD: avem o piata neinteresanta in aceasta perioada

05.09.2007, 17:53 24

Incertitudinea, concediile, frica de corectii sunt doar cateva dintre motivele gasite de brokerii din piata pentru a explica apatia investitorilor si lipsa de tranzactii de pe Bursa de la Bucuresti. Si ieri indicii au avut evolutii monotone, BET urcand pe final cu 0,35%, dupa ce in majoritatea sedintei evoluase pe rosu. Lichiditatea se pastreaza la niveluri scazute, pe piata reglementata valoarea tranzactiilor cu actiuni nedepasind 8,5 mil. euro.
"Intr-adevar avem o piata destul de neinteresanta in aceasta perioada. Miscari interesante in ultimele sedinte am observat numai pe titlurile Broker Cluj si BRD", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Segmentul RASDAQ revine in atentia investitorilor cu cresteri puternice pe multi dintre emitentii listati pe aceasta piata, dupa publicarea rezultatelor financiare pe primele sase luni ale anului. "In ultima sedinta s-au miscat mult mai bine emitentii de pe segmentul RASDAQ al pietei, unde evolutii interesante au avut titluri ca Electromagnetica. Si pe Bursa au fost variatii interesante pe titlurile Alumil, pe volume scazute insa", mai spune Panait. El se asteapta pentru urmatoarea perioada la o inscriere a pietei pe un trend usor descendent, gandindu-se la rezultatele financiare care urmeaza sa fie publicate pe piata americana.
"Pe termen mediu, ma astept la o scadere usoara a pietei. Sa nu uitam ca la sfarsitul lunii septembrie vor incepe sa vina stiri despre rezultatele financiare ale companiilor americane, iar pe segmentul financiar, cel putin, cred ca rezultatele vor fi mai slabe", spune Panait.
Societatile de investitii financiare au avut si ele o evolutie monotona in ultimele zile, dar au recuperat destul de bine terenul dupa corectia din luna august, in timp ce BET a fost puternic influentat de evolutia titlurilor Rompetrol Rafinare Constanta. Ieri, in afara de titlurile Policolor, nici o alta actiune nu a reusit un rulaj de peste 1 mil. euro.

Actiunile SIF Oltenia au pierdut in ultima sedinta 1,09%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de sub un milion de euro. Titlurile celor cinci societati de investitii financiare au urcat destul de agresiv dupa corectia din prima jumatate a lunii august, iar brokerii spun ca revenirea a fost atat de brusca deoarece acestea sunt printre actiunile preferate ale fondurilor de investitii din afara. Utima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 4,53 lei/actiune.

Titlurile BRD au urcat ieri cu 0,71%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de sub 700.000 de euro, fiind in primele zece cele mai rulate titluri din piata. Indicele BET a revenit pe verde pe finalul sedintei de ieri si a inchis peste pragul de 10.200 de puncte. BRD este responsabila pentru 20% din variatia indicelui BET, conform noilor reguli de calcul puse in aplicare la sfarsitul lunii trecute. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 28,5 lei/actiune.

Actiunile companiei Constructii Montaj Zalau au sarit in ultima sedinta de tranzactionare cu aproape 25%, maximul permis pe segmentul de piata pe care sunt prezente acest titluri, fostul segment de negociere extrabursiera, XMBS. Cotatia a sarit dupa ce compania a raportat pe primele sase luni ale acestui an un profit de 2,3 milioane lei la o cifra de afaceri de 3,7 milioane de lei. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 17,6 lei/actiune.

Titlurile dezvoltatorului imobiliar Comnord au urcat puternic in ultima sedinta de tranzactionare, cu 14,22%, pe fondul unei valori a tranzactiilor mai ridicate ca de obicei, de peste 100.000 de euro. In timpul sedintei aceste titluri au atins un avans de peste 20%, dupa ce compania a anuntat pe primul semestru o crestere de 10 de ori a profitului fata de perioada siumilara din 2006. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 24,1 lei/actiune.

Actiunile distribuitorului de medicamente Dornafarm Suceava au sarit in ultima sedinta de tranzactionare cu 16,8%. Urcarea puternica a titlurilor vine dupa ce Ovidiu Constantin Rabanca, care controla compania, a vandut la sfarsitul saptamanii trecute pe piata RASDAQ un pachet de 26,5% din actiunile Dornafarm, pe care a incasat circa 1,9 mil. lei (0,58 mil. euro). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 5,9 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO