Burse - Fonduri mutuale

Kandia i-a indulcit pe investitorii de la Bursa

14.02.2007, 17:44 20

Actiunile producatorului de ciocolata Kandia-Excelent au castigat 60,4% de la inceputul acestei luni, fara ca in piata sa apara in mod oficial informatii care sa justifice o astfel de apreciere.
Cresterea puternica a fost favorizata de lichiditatea extrem de redusa pe care de altfel, de regula, o au aceste titluri, in conditiile in care free-float-ul societatii, reprezentand actiunile liber tranzactionabile in piata, este mai mic de 7%. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor derulate in ultimele doua saptamani cu actiunile Kandia - Excelent a fost de sub 15.000 de euro.
Brokerii spun ca nu "vad" decat doua posibile explicatii pentru cresterile recente: asteptarile pozitive ale investitorilor privind rezultatele financiare pe care societatea le va raporta sau "pregatirile" pentru o eventuala oferta pe care actionarul majoritar ar putea-o face in vederea delistarii societatii. Kandia-Excelent este controlata de banca austriaca Meinl Bank, care detine 93,12% din titluri, din care 9,16% in nume propriu si restul prin intermediul vehiculului de investitii Axis Investments, potrivit informatiilor disponibile pe piata.
Meinl Bank face parte din grupul austriac Julius Meinl, o afacere de familie, fondata in urma cu aproape 150 de ani, cu activitati in domeniul cafelei si dulciurilor.
"Pentru aceasta crestere a actiunilor, eu nu cred ca sunt posibile decat doua scenarii: investitorii probabil se asteapta la rezultate foarte bune pe anul trecut sau se pregateste o eventuala delistare a societatii", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
Potrivit reglementarilor in vigoare, delistarea unei societati de la Bursa se poate realiza doar printr-o oferta publica de preluare adresata tuturor actionarilor si numai daca actionarul majoritar a obtinut astfel cel putin 95% din drepturile de vot sau daca a achizitionat in cadrul ofertei actiuni reprezentand peste 90% din cele vizate.
"Cea mai probabila varianta e totusi cea legata de rezultate. Pretul actiunilor a ramas in general constant in 2006, in timp ce societatea a raportat totusi cresteri substantiale la nivelul profitului si este posibil ca in momentul prezentarii datelor financiare pe anul trecut sa surprinda foarte placut piata", a adaugat Simionescu.
Contactati de ZF, oficialii Kandia- Excelent au spus ca speculatiile privind o eventuala delistare a companiei sunt nefondate.
"Speculatii privind o eventuala delistare a companiei au tot existat in ultimii trei ani si sunt nefondate. Eu cred ca mai degraba cresterea actiunilor are legatura cu planurile de dezvoltare ale companiei, cu planurile de investitii pe care ni le-am asumat si le-am realizat, mai ales de achizitia celor doua marci Sugus si Silvana de la Kraft Foods", a declarat Sorin Alexandrescu, presedintele Kandia-Excelent.
Kandia-Excelent obtinuse in primele noua luni ale anului trecut un profit de 12 milioane lei (3,4 mil. euro), castig aproape dublu comparativ cu cel inregistrat in perioada similara din 2005.
In acelasi timp, cifra de afaceri a companiei a stagnat in jurul valorii de 84,7 milioane lei (23,9 mil. euro). Compania urmeaza sa prezinte maine rezultatele financiare preliminare pe 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO