Burse - Fonduri mutuale

La Bursa, putini mai cumpara, putini vand

21.01.2003, 00:00 13

Cresterea brusca a cotatiilor la inceputul acestui an a inceput sa isi arate si efectele negative la Bursa de Valori. Putini investitori mai cumpara, datorita preturilor mari, iar cei care au achizitionat in ultimile doua saptamani nu vand, asteptand reluarea cresterii.
Efectul:  valoarea tranzactiilor de la Bursa a fost ieri de sub 0,5 milioane de dolari, fata de 1 - 1,5 milioane de dolari cat devenise obisnuit la inceputul anului.
"Scaderea lichiditatii se datoreaza lipsei actiunilor la vanzare. Investitorii care erau disputi sa-si vanda actiunile la aceste preturi le-au vandut deja. Ceilalti spera la noi cresteri ale cursurilor," a cometat rares Nilas, presedintele societatii de brokaraj Transilvania Capital Invest.
Lipsa lichiditatii si cresterii preturilor incepe sa aiba ca rezultat si aparitia nerabdarii in randul investitorilor. Acestia au inceput sa vanda la preturi usor in scadere actiunile principale, preferand deblocarea banilor pentru eventuale alte oportunitati.
Astfel, SNP Petrom a scazut cu 2,29% pana la 1.280 de lei, SIF Oltenia cu 1,72% pana la 2.850 de lei iar Banca Transilvania cu 1,39% pana la 3.550 de lei.
"O parte a investitorilor sunt dezamagiti ca perioada de crestere nu a continuat si au inceput sa vanda," a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Dintre actiunile lichide, singura care nu a inregistrat scaderea cotatiei este Impact Bucuresti. Titlurile companiei de constructii au crescut cu 2,83% pana la 5.450 de lei, pe fondul informatiilor privind valoarea dividendelor distribuite din profitul anului trecut.
Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare continua sa ramana stabile, scazand cu doar 0,67% pana la 29.8000 de lei. Valoarea tranzactiilor cu actiuni BRD a fost de 1,58 miliarde lei.
Dintre Societatile de Investitii Financiare, cea mai buna evolutie a avut-o SIF Moldova, care a crescut cu 1,75%. Cotatia actiunii s-a apreciat de la 2.850 de lei la 2.900 de lei, pe fondul unei valori a tranzactiilor de peste 1 miliard de lei.
Cea mai mare scadere a fost consemnata de actiunile SIF Transilvania, care au inregistrat un pret de inchidere mai mic cu 3,12% fata de sedinta de vineri.
SIF Banat - Crisana a scazut cu 1,54% pana la 3.200 de lei iar SIF Muntenia si-a mentinut cotatia din ziua anterioara - 2.900 de lei.
Niveluri neschimbate ale cotatiilor au inregistrat si toate cele trei companii de medicamente listate: Antibiotice Iasi, Sicomed Bucuresti si Terapia Cluj - Napoca.
Antibiotice a inchis sedinta la 2.250 de lei, dupa ce saptamana trecuta actiunile depasisera pragul de 2.400 de lei pe fondul informatiilor privind iminenta unei oferte publice de cumparare din partea SIF Oltenia. SIF Oltenia detine 9,8% din Antibiotice si trebuie, conform legii, sa lanseze o oferta publica pentru a depasi pragul de 10%.
Sicomed Bucuresti si-a pastrat ieri cotatia de inchidere de vineri - 2.550 de lei iar Terapia Cluj - Napoca a urmat acelasi scenariu. Pretul de inchidere al Terapia, 4.400 de lei.  
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta si cele ale producatorului de ulei Argus au continuat sa creasca pe Rasdaq, devind unele din cele mai rentabile plasamente de pe piata secundara in acest an.
Ieri, titlurile Socep au crescut pana la un maxim de 2.800 de lei, mai mare cu 25% fata de cotatia inceputului de an. Pretul mediu - 2.724 de lei a crescut numai ieri cu 4,78%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 582,12 milioane de lei.
Actiunile Argus s-au apreciat ieri cu 4,13% si continua sa fie cele mai lichide de pe Rasdaq, in ciuda valorii nominale mari, 150.000 de lei. Titlurile producatorului de ulei s-au tranzactionat ieri la preturi intre 320.000 de lei si 350.000 de lei. La inceputul anului cotatia Argus era de 220.000 - 250.000 de lei. Actiunile companiei au fost implicate ieri in 79 de tranzactii, in valoare de 8,9 miliarde lei.
Atat cresterea Argus, cat si cea a Socep este pusa de brokeri pe seama dividendelor ce ar putea fi platite de companii in urma rezultatelor bune din 2002. Ambele societati au ca actionari principali salariatii, cele mai mari ponderi fiind detinute de directorii generali.
O alta companie care ar putea plati dividende bune actionarilor este Ana - Imep Pitesti, al carei actionar majoritar este omul de afaceri George Copos.
Datorita apropierii datei de referinta, actiunile companiei au crescut de la 2.000 la 2.200 lei in prima saptamana din acest an. Cotatia a scazut, insa, inapoi la 2.000 de lei vineri.
Ieri, actiunile companiei au avut o lichiditate slaba si au crescut cu doar 10 lei.
O alta societate care ar putea acorda dividende si ale carei actiuni au evoluat slab este Electromagnetica. Titlurile companiei au scazut ieri cu 3,49% pana la 2.400 de lei, in conditiile realizarii unei singure tranzactii.
Actiunile Brau Union Romania au fost tranzactionate ieri la preturi intre 31.000 de lei si 32.000 de lei, cotatia medie nefiind mult diferita fata de vineri.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni Brau Union a fost ieri de 166,75 milioane lei.
Ieri, indicele Rasdaq Compozit a crescut cu 0,75% iar indicele RAQ 1, care sintetizeaza evolutia actiunilor de la categoria intai a scazut cu 1,49%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO