Burse - Fonduri mutuale

​Manfred Wimmer, omul care i-a convins pe austrieci să plătească 3,75 mld. euro pentru BCR, se retrage din conducerea Erste

​Manfred Wimmer, omul care i-a convins pe austrieci să...

Autor: Andrei Chirileasa

20.06.2013, 11:23 1002

Grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, a anunţat că Manfred Wimmer se va retrage din funcţia de director financiar (CFO), poziţia numărul doi din Erste, începând de la 1 septembrie 2013, potrivit unui raport publicat pe bursă.

Wimmer, în vârstă 56 de ani, a condus echipa care a negociat în 2005 din partea Erste preluarea BCR, cea mai mare bancă din România. Vânzarea BCR a fost cea mai mare privatizare din România. Austriecii au plătit 3,75 miliarde de euro pentru 62% din acţiunile BCR, din care statul român a încasat circa 2,2 miliarde de euro.

Din octombrie 2007 până în iulie 2008 a fost director general executiv (CEO) al BCR şi a coordonat procesul de integrare a băncii în grupul austriac Erste. El a rămas apoi în consiliul de supraveghere al BCR.

În 2011, Wimmer a negociat pentru Erste preluarea participaţiilor SIF-urilor la BCR. Erste a preluat participaţiile deţinute de patru SIF-uri, reprezentând 24% din BCR, pentru circa 500 mil. lei cash şi 4% din acţiunile Erste, tranzacţia totală ridicându-se la peste 430 mil. euro, la acea vreme. SIF Oltenia este singurul SIF care nu a vândut şi mai deţine 6,27% din BCR.

Wimmer va fi înlocuit de Gernot Mittendorfer, care este în prezent director de risc în cadrul Erste.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO