Burse - Fonduri mutuale

Mechel Targoviste va investi 35 mil. $ pana in 2009

07.03.2007, 17:52 18

Producatorul de otel Mechel Targoviste, aflat in portofoliul grupului rus Mechel, va investi 35 de milioane de dolari in perioada 2007-2009 pentru modernizarea unor linii de productie. In urma acestor investitii, capacitatea de productie a combinatului va creste la 600.000 de tone pe an, fata de circa 500.000 de tone pe an cat este in prezent.
"Investitiile realizate anul acesta si anul viitor ne vor permite sa indeplinim planul de viabilitate impus de Uniunea Europeana", a declarat Viaceslav Smaga, directorul general al Mechel Targoviste.
Mechel a inaugurat ieri o noua masina de turnare continua a otelului in care a investit 14,4 milioane de dolari. Masina are o capacitate de productie de circa 500.000 de tone pe an si va permite reducerea consturilor de productie cu aproximativ 80 de dolari pe tona.
Noua tehnologie permite turnarea otelului in linie continua, facilitand astfel aproape dublarea capacitatii de turnare si reducerea substantiala a coeficientului de consum, respectiv a costului final de productie, au precizat reprezentantii companiei.
Investitiile totale realizate de Mechel la Targoviste de la preluarea combinatului in 2002 se ridica la 41,7 milioane de dolari si au depasit substantial si inainte de termen obligatiile stabilite in contractul de privatizare care s-a incheiat la finele anului trecut.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incheiat la finalul anului trecut monitorizarea post-privatizare a Mechel International Holdings, dupa ce a constatat ca grupul a realizat investitiile de 21,7 mil. de dolari asumate prin contract.
Pentru acest an, Mechel Targoviste estimeaza o cifra de afaceri de 250 de milioane de dolari si o productie de 40.000 de tone de otel.
In 2008 compania estimeaza o crestere a productiei la 530.000 de tone de otel.
Combinatul Mechel Targoviste a trecut pe profit anul trecut, dupa cinci ani in care a inregistrat pierderi. Compania a raportat un profit net preliminar de 8,96 milioane de lei (2,54 milioane de euro), comparativ cu pierderile de 56,8 milioane de lei (15,7 milioane de euro) in 2005.
Afacerile companiei s-au majorat anul trecut cu 6%, pana la 646,8 milioane de lei (183,5 mil. euro).
Grupul Mechel este unul dintre principalii jucatori de pe piata ruseasca in industria de minerit si siderurgie. Compania este listata pe Bursa de la New York. Grupul mai este prezent in Romania prin combinatul Mechel Campia Turzii.
Mechel Targoviste - fostul Combinat de Oteluri Speciale - a trecut in proprietate privata in anul 2002, cand a fost preluat de firma elvetiana Conares Trading.
Actiunile Mechel Targoviste sunt listate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, acestea pierzand 4,6% in sedinta de ieri, pe o revenire a celor mai multe dintre titlurile cotate. Ultimul pret la care actiunile Mechel s-au tranzactionat a fost de 5,1 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 103,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO