Burse - Fonduri mutuale

Metalele preţioase s-au ieftinit şi cu 30%

Metalele preţioase s-au ieftinit şi cu 30%

Autor: Roxana Pricop

02.12.2015, 00:04 445

Cotaţiile metalelor preţioase au scăzut în linie în acest an, pe fondul reducerii cererii din industrie la nivel mondial, dar şi al interesului tot mai redus al investitorilor financiari pentru aceste active ca ur­mare a apro­pierii în SUA a primei majorări de dobândă din ultimul deceniu.

Aurul a încheiat primele 11 luni din an cu un declin de 9,4% până la 1.061 de dolari/uncie, potrivit cotaţiilor de pe bursa de la Londra. Anul 2015 are mari şanse să fie un an de scădere pentru metalul galben, după ce în 2014 cotaţia aurului a stagnat, iar în 2013 aurul s-a depreciat cu 27%.

O uncie este echivalentă cu 31,1 grame. Pe piaţa locală, Banca Naţională a României a cotat un gram de aur la preţul de 143,84 lei în data de 27 noiembrie, preţ mai mic cu 0,4% faţă de începutul anului. Deprecierea leului în faţa dolarului în acest an a mai atenuat din declinul gramului de aur.

Argintul a închis luna noiembrie la o cotaţie de 14,08 dolari/uncia, cu 10,37% mai mică decât cea afişată la începutul anului.

Declinul argintului este legat de încetinirea economiilor chineze şi japoneze în acest an. China asigură 15% din con­sumul global de argint, iar Japonia asigură circa 12%. Argintul este cel mai des folosit în producţia de dispozitive electronice.

Platina a devenit în prezent mai ieftină decât aurul, fiind co­tată la 831 dolari/uncia, după ce s-a ieftinit cu 30,3% în acest an.

Încetinirea ritmului de creştere eco­nomică a Chinei a fost de asemenea în spatele ieftinirii platinei. China este cel mai mare consumator de platină la nivel mondial, în faţa Europei şi a Statelor Unite ale Americii. Platina este folosită în industria chimică în special drept catalizator.

Paladiul, metal preţios din familia platinei, s-a ieftinit cu 31% în acest an, o uncie din acest metal fiind cotată la 538 de dolari pe bursa de la Londra la finalul lunii noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO