Burse - Fonduri mutuale

Mirajul burselor externe atrage tot mai multi romani

07.09.2007, 17:51 21

Investitorii romani si-au indreptat atentia in ultimul an si catre bursele din strainatate, profitand de serviciile lansate de societatile de brokeraj care permit realizarea de tranzactii pe pietele externe.
Una dintre posibilele explicatii pentru cresterea interesului fata de pietele externe este varietatea de instrumente pe care aceste piete le ofera investitorilor, piata romaneasca fiind inca destul de limitata din acest punct de vedere.
Societatile de servicii de intermedieri financiare ca WBS Holding, Estinvest, Delta Stock sau Vanguard ofera posibilitatea clientilor sa-si plaseze banii pe bursele de la Viena, New York, Tokyo, Frankfurt sau Londra.
"Decizia de a extinde oferta Vanguard prin servicii de informare si tranzactionare pe marile piete ale lumii a venit ca raspuns anticipat la cererile clientilor nostri, investitori activi pe piata din Romania, in cautare de noi oportunitati", a declarat pentru ZF Corina State, marketing manager la Vanguard.
Investitorii care decid sa tranzactioneze pe pietele externe sunt investitori pe termen mediu care, datorita numarului mic de emitenti de la BVB, isi aleg si alte modalitati de plasare a banilor .
"Estinvest ofera in momentul de fata clientilor sai posibilitatea tranzactionarii pe pietele de le Frankfurt si Viena si va putea oferi in viitorul apropiat accesul pe mai multe piete externe. Cei care au optat pentru aceasta alternativa de investitii sunt in general investitori pe termen mediu", spune Perica Tudoran, director general adjunct al Estinvest din Focsani.
In urma cu 4 luni, Vanguard a lansat platforma Startrade XT, produs care ofera posibilitatea tranzactionarii pe 17 piete ale lumii prin 2000 de instrumente financiare si care avut un real succes, potrivit reprezentantilor companiei.
"Din luna mai de cand am lansat acest serviciu si pana in prezent am avut cateva sute de cereri de conturi demo, iar o parte din acestea s-au transformat in conturi reale de tranzactionare pe pietele globale, astfel incat in prezent am depasit 100 de conturi StartradeXT. Inca din momentul in care am lansat StartradeBG si StartradeAT, care ofera posibilitatea tranzactionarii on-line pe Bursele din Sofia, respectiv Viena, numarul celor interesati pe pietele globale a crescut. Aproape toti cei care vin la Vanguard ne cer informatii si despre aceste servicii", declara Corina State.
Compania WBS Holding a tranzactionat pe bursele externe inca de la infiintare, initial pentru clientii straini, iar ulterior si pentru clienti romani. Societatea ofera accesul la Bursele din New York, Londra, Frankfurt sau Tokyo.
"In perioada ianuarie-iulie 2007, WBS a avut un volum tranzactionat in valoare de 637 mil. dolari, iar valoarea de piata zilnica tranzactionata depaseste frecvent echivalentul a 5 mil. dolari, iar acestea sunt intr-o continua crestere. In ultimele 6 luni, rulajele cele mai mari s-au inregistrat pe bursa americana, aproximativ 40%, si pe cea germana, in jur de 30% din total. Trebuie mentionat ca marea majoritate a clientilor nostri tranzactioneaza in marja, iar efectul de levier poate ajunge de exemplu si de 1 la 100 pentru tranzactiile de pe Forex", declara Serban Florea, broker in cadrul companiei.
Asadar, sumele efective rulate de clienti prin intermediul companiei in primele sapte luni ale anului sunt mai reduse, de ordinul milioanelor de dolari.
Prin intermediul WBS se pot tranzactiona actiuni, obligatiuni, CFD-uri, care au o cota de tranzactionare de 20% fiecare, dar si produse derivate de genul contractelor futures si options care s-au ridicat la aproximativ 40% din totalul rulajelor din ultimele 6 luni. WBS Holding isi propune ca pana la sfarsitul anului sa poata oferi clientilor sai produse integrate de tranzactionare online care sa cuprinda o gama cat mai larga de instrumente financiare, toate accesibile de pe o singura platforma. Potrivit surselor din piata, tot mai multe societati de servicii de intermedieri financiare doresc sa ofere investitorilor posibilitatea de a avea acces pe piatele externe de capital si sunt implicate in proiecte care sa le permita acest lucru pana la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO