Burse - Fonduri mutuale

O altă perspectivă de a privi lucrurile pe bursă

 O altă perspectivă de a privi lucrurile pe bursă

Autor: Adrian Ionut Cojocar

02.01.2012, 17:21 980

Adesea investitorii caută noi unghiuri din care să privească lucrurile pentru a fi siguri că nu scapă din vedere ceva important care le-ar putea furniza acel indiciu de care au nevoie pentru a face bani pe bursă.

Aşa s-au gândit şi analiştii firmei de brokeraj britanice Bespoke Investment Group când au arătat vizitatorilor de pe site un grafic inversat al indicelui bursei americane S&P 500 fără să le dezvăluie de fapt ce reprezintă acel grafic şi i-au întrebat dacă ar vinde, păstra sau cumpăra acţiunea din respectivul grafic.

Din cei 729 de investitori care au participat la sondaj cei mai mulţi, 45,7%, au spus că ar cumpăra acţiunea respectivă, în timp ce 35,7% dintre ei au fost pentru vânzarea acţiunii iar restul au fost indecişi, votând pentru "păstrare".

Cum au interpretat analiştii Bespoke aceste rezultatele ? Dacă investitorii sunt mai mult orientaţi spre cumpărarea unei acţiuni care reprezintă în fapt graficul inversat al indicelui S&P 500, înseamnă că cea mai mare parte dintre ei se aşteaptă ca indicele să scadă în perioada următoare.

În graficul de mai jos puteţi vedea un grafic inversat cu evoluţia indicelui general al bursei de la Bucureşti, BET-C.

Graficul scoate cel mai bine în evidenţă scăderea drastică a bursei care a avut loc în perioada 2008 - 2009, şi care în evoluţia inversată se traduce printr-o creştere la fel de puternică.

Privind din perspectiva analizei tehnice, graficul inversat al indicelui BET-C, oferă la fel ca şi cel al indicelui S&P 500 mai multe semnale privind o oportunitate de cumpărare decât de vânzare, evoluţia ultimelor luni arătând ca un trend ascendent care tinde să prindă contur după o perioadă mai lungă de stabilizare a pieţei din cădere.

Interpretat pe dos, acest lucru s-ar traduce prin faptul că din perspectiva analizei tehnice există premise mai puternice pentru ca bursa să-şi continue trendul descendent început în ultimele luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24