Burse - Fonduri mutuale

O zi de pauza pentru investitori. Urmeaza furtuna?

28.03.2006, 00:00 11

Bursa a avut ieri cea mai apatica evolutie din acest an, cu cel mai redus volum de tranzactionare din ultimele sase luni si cu oscilatii firave ale preturilor. Valoarea tranzactiilor a coborat ieri pana la 14,4 mil. lei (4,1 mil. euro), la jumatate fata de rulajul mediu zilnic anul trecut.

Pe aceasta lichiditate foarte redusa, indicii BET si BET-FI au terminat ziua pe crestere, dar variatiile au fost foarte modeste.

Ieri, Tribunalul Bucuresti urma sa judece cererea de arestare a lui Dinu Patriciu, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, iar Camera Deputatilor sa dezbata proiectul de lege referitor la detinerile pe care le pot avea investitorii in cadrul SIF-urilor. Investitorii au preferat in aceste conditii sa astepte rezultatul acestor doua evenimente, ambele cu influenta semnificativa asupra evolutiei Bursei. Actiunile Rompetrol Rafinare au fost ieri suspendate de la tranzactionare.

Pana la inchiderea editiei, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti nu se pronuntasera in cadrul cererii de arestare a lui Patriciu. In acelasi timp, sansele ca proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei care reglementeaza detinerile la SIF-uri sa ajunga sa fie dezbatut in sedinta de ieri a plenului Camerei Deputatilor erau mici, in conditiile in care cu jumatate de ora inainte de incheierea dezbaterilor parlamentarii ajunsesera la punctul 4 de pe ordinea de zi, iar proiectul de lege era la punctul 12.

In conditiile in care incertitudinile din jurul SIF-urilor probabil se vor mai mentine, evolutia pietei in perioada imediat urmatoare, va depinde, spun brokerii, de ceea ce se va hotari in cazul Patriciu.

"Daca Dinu Patriciu va fi arestat, probabil actiunile Rompetrol Rafinare vor suferi o scadere semnificativa. Daca in schimb cererea de arestare e din nou respinsa, actiunile probabil vor inregistra o crestere, dar nu ma astept totusi la un avans important, tinand cont de faptul ca, pana in prezent, presiunea la vanzare a fost mult mai mare. Daca pretul isi va mai reveni, este foarte posibil ca vanzatorii sa isi faca din nou mai puternic simtita prezenta pe piata", considera Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest.

Brokerii mai spun ca nu se asteapta la o crestere substantiala, deoarece, si daca cererea de arestare e respinsa, raman in continuare problemele pe fond din cazul Patriciu.



Actiunile SIF Oltenia au facut ieri obiectul unei tranzactii speciale, prin care s-a transferat un volum de 0,22 milioane de actiuni, reprezentand circa o treime fata de titlurile care s-au transferat in piata. Tranzactia s-a perfectat la pretul de 2,75 lei/actiune, valoarea ei fiind de 0,6 milioane de lei (0,17 milioane de euro). O tranzactie speciala de circa 0,1 mil. de euro s-a derulat si cu titlurile SIF Muntenia, la pretul de 1,67 lei/actiune. SIF Oltenia a anuntat ieri ca a vandut prin licitatie la finalul saptamanii trecute pachetul de 96,1% din actiunile societatii Avicola Tartasesti. Pretul de vanzare a fost de 5,8 lei/actiune, pe cele 2,5 milioane de titluri vandute, SIF incasand 14,56 milioane de lei (4,16 mil. euro).



Actiunile Bancii Transilvania au inchis ieri la pragul de 1,5 lei/actiune, cursul mentinandu-se in continuare in jurul nivelurilor la care banca era cotata si inainte de anuntarea majorarii de capital pe care vrea sa o realizeze in acest an. Brokerii spun ca titlurile bancii nu au inregistrat cresteri importante, deoarece majorarea era deja inclusa in pretul la care actiunile se tranzactionau. "Majorarea anuntata a fost conforma cu asteptarile investitorilor, poate in ceea ce priveste aportul in numerar chiar putin sub asteptari, si era inclusa de mult timp in pret", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker. "Nu ma astept la cresteri importante pe termen scurt", a mai spus Ceuca.



Actiunile Petrom au reatins la inchidere pragul de 0,6 lei/actiune, in urma unei cresteri de 2%, care a venit insa pe fondul unui volum foarte redus. Cursul Petrom a oscilat in ultima perioada in jurul acelui prag, situatie care, spun brokerii, nu se va schimba cel putin pe termen scurt. "Pana nu se lamureste situatia cu pachetul de 8% care va fi distribuit salariatilor, eu nu ma astept la aprecieri mari. Si dupa cum a aratat evolutia de pana acum, cred ca va fi foarte greu de depasit pragul de 0,65 lei/actiune", considera Adrian Ceuca. Pretul actiunilor a trecut la inceputul acestui an de nivelul de 0,65 lei/actiune, dar ulterior a dat repede inapoi, cazand si sub cel de 0,6 lei/actiune.



Titlurile retailerului IT&C Flamingo International au pierdut ieri 0,7%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,407 lei/actiune. In acelasi timp, nici drepturile de preferinta care dau posibilitatea participarii la majorarea de capital pe care Flamingo o va realiza nu au fost primite cu prea mare interes de investitori. Ieri s-au tranzactionat circa 339.000 de drepturi de preferinta din totalul de 522,3 milioane puse in vanzare. Ultimul pret a fost de 0,008 lei/actiune, in conditiile in care valoarea teoretica a drepturilor de preferinta este in acest moment negativa, pretul din piata fiind mai mic decat pretul de 0,437 lei/actiune la care se va realiza majorarea de capital.



Actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au inregistrat ieri un salt de 11,1%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 2 lei/actiune. Cresterea s-a produs insa pe fondul unei lichiditati ceva mai ridicate decat de obicei, valoarea tranzactiilor fiind ieri de circa 20.000 de euro. La mijlocul lunii februarie, titlurile societatii brasovene au mai inregistrat un salt asemanator, atingand un maxim de 2,36 lei/actiune, dupa care au revenit sub nivelul de 1,8 lei/actiune, unde s-au mentinut pana ieri. Principalul actionar al Prodlacta este asociatia salariatilor (PAS), care si-a anuntat inca de la sfarsitul lui 2004 intentia de a vinde pachetul de 51% pe care il controleaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO