Burse - Fonduri mutuale

Oferta iFond Financial, un pariu pe Fondul Proprietatea

22.07.2010, 23:40 21

Conducerea Intercapital spune că principalul lucru pe care l-aavut în vedere când a decis să creeze fondul de investiţii iFondFinancial a fost să ofere un acces rapid şi eficient la acţiunileFondului Proprietatea, care în ultimii ani au intrat într-un con deumbră din cauza amânărilor repetate privind listarea Fondului peBursă.

"Personal, cred că este frustrant să ai un proiect de oanvergură aşa de mare, cum este Fondul Proprietatea, şi să nu aiacces direct la el. Să nu uităm că activele fondului reprezintă 2%din PIB-ul României şi asta în condiţiile în care este extrem desubevaluat la ora actuală", spune Adrian Lupşan, directorul generaladjunct al Intercapital Invest.

Conducerea firmei de brokeraj consideră că prin achiziţia deunităţi la iFond, investitorii vor avea posibilitatea de a profitade evenimentele importante care se anunţă în următoarele luni laFondul Proprietatea şi care cel mai probabil vor avea un efectpozitiv asupra preţului de piaţă al acestora.

"Este posibil ca în 6-9 luni de zile să asistăm la o succesiunede evenimente favorabile Fondului Proprietatea, şi anume:instalarea oficială a lui Templeton la conducerea fondului,distribuirea de dividende şi poate cel mai aşteptat eveniment estelistarea fondului la Bursă. Dacă vorbim de ultimele ştiri cuprivire la listarea participaţiilor statului la Bursă, vă daţiseama ce impact va avea listarea unor companii precum Romgaz asupraFondului care deţine acţiuni la aceste companii de stat", aprecizat Lupşan. El mai consideră că raportul de evaluare cerut deFranklin, care va da o cifră oficială privind valoarea FonduluiProprietatea, va reprezenta o altă ştire cu impact pozitiv asuprapreţului acţiunilor FP.

Pe lângă acţiuni Fondul Proprietatea, iFond Financial va maiplasa 20% din banii strânşi din IPO în SIF-uri, 15% în acţiuni aleBVB şi Sibex, iar 10% se vor îndrepta către acţiuni bancare.Intercapital asigură încheierea cu succes a ofertei prinsubscrierea a 50% din valoarea acesteia.

Conducerea Intercapital spune că potenţialul de creştere alSIF-urilor derivă din faptul că se tranzacţionează încă la undiscount de 60% faţă de valoarea activelor pe care le gestioneazăşi este sectorul care a adus cele mai mari satisfacţiiinvestitorilor de-a lungul timpului.

"Dacă nu cumpărăm acţiunile când sunt ieftine, atunci când să lemai cumpărăm? Fondul este gândit ca o investiţie pe termen lung. Nuştim exact când va fi valorificat potenţialul acestor active, darştim că el există. Preţurile au avut o evoluţie ascendentă pe Bursătimp de un an de zile. Acest lucru nu înseamnă că această criză s-aîncheiat, dar arată că am parcurs o etapă importantă din criză şine putem gândi şi la viitor", spune Răzvan Paşol, preşedinteleIntercapital Invest.

În ceea ce priveşte investiţiile în cei doi operatori bursieri,BVB şi Sibex, care s-au listat recent, reprezentanţii firmei debrokeraj consideră că sunt extrem de subevaluate comparativ cu alţioperatori din regiune.

Totodată, aceştia mai spun că acţiunile bancare, în care fondulvrea să-şi plaseze 10% din bani, au fost şi vor rămâne încontinuare printre cele mai performante acţiuni de pe Bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO