Burse - Fonduri mutuale

Oferta Transeletrica vine pe Bursă în câteva zile

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

12.03.2012, 19:09 216

Oferta secundară prin care statul vrea să vândă la bursă 15% din acţiunile Transelectrica (TEL) ar putea fi lansată în prima zi după aprobarea prospectului de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), după ce autoritatea pieţei de capital a modificat luni o dispunere de măsuri pentru a permite lansarea mai rapidă a ofertei.

Operaţiunea ar urma să înceapă în această săptămână, dacă Guvernul va aproba marţi preţurile minime şi maxime, iar, ulterior, CNVM va aviza oferta.

Intermediarul ofertei, consorţiul format din BCR, Intercapital Invest şi Swiss Capital, împreună cu reprezentanţi ai OPSPI şi ai Transelectrica vor deschide miercuri şedinţa de tranzacţionare de la bursă şi vor susţine o coferinţă în care vor oferi mai multe informaţii privind mecanismele de suscriere şi de formare a preţului în cadrul ofertei.

Vânzarea a 15% din Transelectrica, pachet evaluat în acest moment pe bursă la 43 mil. euro, este foarte importantă, de succesul acestei oferte depinzând viitoarele tranzacţii ale statului, respectiv vânzarea a 15% din Transgaz şi listarea Romgaz şi Hidroelectrica.

Potrivit noii dispuneri, CNVM poate aproba lansarea ofertelor începând cu ziua următoare acordării avizului, cu excepţia ofertele publice de vânzare care au drept criteriu de alocare "primul venit-primul servit", precum şi ofertele publice de vânzare de acţiuni dintr-o clasă care nu este admisă deja la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, dar care urmează să fie admise pentru prima dată, pentru care se meţine termenul de două zile lucrătoare de la data publicării anunţului.

Prospectul de ofertă trebuie comunicat operatorului pieţei reglementate sau sistemului alternativ de tranzacţionare la data publicării anunţului, pe suport de hârtie şi suport electronic, reiese din dispunerea de măsuri publicată luni de CNVM. Anterior modificării acestei dispuneri de măsuri, iniţierea ofertelor publice de vânzare de acţiuni era pemisă după cel puţin două zile lucrătoare de la data aprobării prospectului.

Prospectul ofertei Transelectrica a fost depus joi la CNVM, însă nu cuprinde perioada de derulare a ofertei şi preţurile. Oferta ar urma să dureze zece zile lucrătoare, însă poate fi prelungită cu una până la trei zile, în funcţie de interesul investitorilor.

Oferta secundară de vânzare a acţiunilor Transelectrica va fi intermediată de consorţiul format din Banca Comerciala Română (BCR), Intercapital Invest şi Swiss Capital, de altfel singurul ofertant pentru această tranzacţie.

Ministerul Economiei deţine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este deţinut de alţi acţionari. Compania este listată la Bursă din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO