Burse - Fonduri mutuale

Oltchim cade cu 15% pe bursă după cinci şedinţe consecutive de creştere accelerată

Oltchim cade cu 15% pe bursă după cinci şedinţe consecutive de creştere accelerată

Autor: Stefan Musgociu

30.05.2011, 19:29 391

Bursa a scăzut luni cu 0,24%,într-o piaţă apatică şi cu volume reduse de tranzacţionare, iaracţiunile Oltchim (OLT) au căzut cu 15% după cinci sesiuniconsecutive de creştere în care preţul aproape s-adublat.

Cele mai multe acţiuni au fosttranzacţionate încă de la deschidere la preţuri uşor sub ultimelecotaţii de vineri, însă rulajele au fost reduse, în condiţiile încare majoritatea investitorilor au trecut pe poziţii deaşteptare.

Doar cinci acţiuni din titlurileemise de cele 76 de companii listate pe principalele patrucategorii ale BVB aveau rulaje de peste 500.000 de lei.

Directorul de tranzacţionare alIntercapital Invest, Mihai Mureşian, crede că apatia investitorilora fost determinată de incertitudinile privind rezultatuldiscuţiilor în legătură cu ajutor pentru Grecia, dar şi de faptulcă atât piaţa americană, cât şi cea britanică au fost oprite cuocazia unor sărbători.

"Deşi corelaţia cu aceste pieţe numai este una foarte puternică, investitorii încă reacţionează lastimulii externi, iar din acestă cauză ei au fost astăzi mai multîn expectativă, aşteptând poate un impuls al tendinţei pentruşedintele următoate. Pe termen scurt spre mediu cred că esteposibil să mai asistăm la şedinţe similare celei de astăzi (luni -n.r.) cel puţin pentru perioada verii, iar mişcări importante sămai vedem doar din toamnă. Acest lucru este posibil doar însituaţia în care nu vor exista evenimente importante în principalplan extern, dar care să influenteze şi titlurile locale", adeclarat Mureşian pentru MEDIAFAX.

Ultimele operaţiuni cu cele mailichide zece acţiuni au fost efectuate la preţuri în scădere înmedie cu 0,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic audus indicele BET-NG cu 0,21% sub nivelul de la închiderea şedinţeiprecedente.

Corecţii uşoare au consemnat şiacţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea(FP), astfel că indicele BET-FI a coborât cu 1,26%.

Mureşian consideră că scădereaacţiunilor celor cinci SIF-uri a fost determinată în principal deprezenţa redusă în piaţă a cumpărătorilor şi de lichiditatearedusă.

Totodată, indicele extins albursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluriîn funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a înregistrat unrecul de 0,83%.

Investitorii au tranzacţionatacţiuni de 15,3 milioane lei (3,7 milioane euro), sumă de două orimai redusă decât valoarea cumulată a transferurilor de vineri, de37 milioane lei (8,9 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea aufost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 9,3 milioane lei,şi au asigurat 61% din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţiecu acţiunile Fondului a fost realizată la 0,485 lei, preţ înscădere cu 0,59%. Preţul este cu puţin peste cea mai redusă cotaţieînregistrată de acţiunile FP de la listarea la BVB, de 0,48lei.

După ce în precedentele cincişedinţe acţiunile Oltchim au urcat puternic, cotaţia aproapedublându-se, de la 0,629 lei la 1,145 lei, titluri au scăzut cu 15%variaţia maximă admisă într-o şedinţă pentru majoritatea acţiunilorde la BVB.

În a doua parte a zilei ordinelede vânzare au depăşit vizibil cererea, iar după ce preţul a atinspunctul minim orice ordin de cumpărare era executat automat, fărăsă mai stea în aşteptarea unei contrapărţi. La finalul şedinţei,titlurile combinatului chimic erau tranzacţionate la 0,9735 lei.Corecţia a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de puţin peste unmilion de lei.

"Se pare că au început marcărilede profit, iar din acestă cauză preţul a dat semne de înscriere peo linie descendentă, iar cumpărătorii încep să fie din ce în ce maipuţini, în timp ce vânzătorii încearcă să marcheze profitul cât mairepede", a afirmat brokerul.

Pe de altă parte, titlurileAzomureş (AZO) au crescut şi luni, însă într-un ritm mult mai lentdecât vineri, respectiv cu 0,82%. În sesiunea precedentă acţiunileproducătorului de îngrăşăminte chimice a urcat cu 12,79%. Acestetitluri au consemnat luni un rulaj foarte uşor peste cel alacţiunilor Oltchim.

Rulaje de peste 500.000 de lei auînregistrat acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi Banca Transilvania(TLV), cu operaţiuni de 769.000 de lei şi, respectiv, de 532.000 delei. Titlurile SIF Oltenia au scăzut cu 1,43%, la 1,375 lei, iaracţiunile băncii au înregistrat un recul de 0,52% şi au ajuns la1,156 lei.

După închiderea şedinţei au fostînregistrate în sistemul pieţei Rasdaq rezultatele ofertei depreluare de la Retrasib Sibiu (RTRA), astfel că lichiditatea acrescut cu 5,6 milioane lei la 6,4 milioane lei. Rulajul total estecu mult peste lichiditatea de vineri, de doar 387.000 delei.

Oamenii de afaceri Octavian şiCălin Buzoianu, care deţin direct şi indirect 58,16% din acţiunileproducătorului de transformatoare electrice Retrasib, au derulat înperioada 6 - 26 mai o ofertă de preluare pentru pachetul de 41,84%din titluri pe care îl deţin. În cadrul operaţiunii, cei doi fraţiau preluat 22,04% din acţiunile firmei, oferind un preţ cu 4,08%peste cea mai recentă cotaţie de la bursă.

Acţiunile Electromagnetica (ELMA)au consemnat cel mai ridicat rulaj din piaţa principală, de 520.000de lei. La finalul sesiunii, aceste titluri erau cotate la 0,3206lei, preţ cu 1,05% sub nivelul de vineri.

La finalul şedinţei de laBucureşti, bursa din Paris era în stagnare, iar piaţa de laFrankfurt avansa cu 0,2%. Majoritatea pieţelor din Europa Centralăşi de Est erau în creştere cu până la 0,7%, în timp ce bursele dinUngaria şi Bulgaria consemnau corecţii de cel mult 1,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO