Burse - Fonduri mutuale

Ordinele mari de vanzare au coborat Banca Transilvania cu 3%

24.07.2006, 18:37 13

Ordine mari de vanzare aparute la un interval de cateva secunde in a doua parte a sedintei de vineri au tras puternic in jos pretul actiunilor Bancii Transilvania. Titlurile bancii au pierdut vineri la inchidere aproape 3%, pe o piata in care celelalte titluri lichide au inregistrat in general daca nu cresteri, cel putin stagnari in jurul preturilor de joi.
Actiunile Bancii Transilvania au urcat pe primul loc in topul celor mai tranzactionate titluri de pe piata, cu un rulaj de 7,46 mil. lei (2,08 mil. euro) si un volum de circa 7 milioane de titluri.
"Banca Transilvania statea foarte bine la jumatatea sedintei, cand a inceput sa se vanda puternic un pachet de 5 milioane de titluri pana la un minim de 1,05 lei/actiune, fata de un pret de 1,09 lei/actiune, la care se tranzactionau titlurile inainte de acel moment. Sedinta de luni va lamuri daca investitorul respectiv mai are de vandut sau acela a fost tot pachetul pe care voia sa-l vanda", a precizat Adrian Caramiha, presedintele societatii de brokeraj Eastern Securities.
Celelalte actiuni mari de la Bursa au avut evolutii relativ stabile, situatie care, spun brokerii, se va mentine in perioada urmatoare. Actiunile SIF-urilor au castigat 0,4%, titlurile BRD au inchis pe stagnare, in timp ce Petrom a pierdut 1%, iar Rompetrol Rafinare (Petromidia) a urcat cu 0,9%.
"Tinand cont de ceea ce se intampla la nivel global, nu ma astept la un apetit al investitorilor straini pentru cumparare. In aceste conditii, nu ma astept la miscari deosebite pe piata in continuare. Cred ca va urma o perioada de acalmie si de stabilizare a cotatiilor. Daca Transelectriva va intra luna viitoare pe Bursa si momentul de piata va fi bun, probabil investitorii straini isi vor indrepta din nou mai puternic atentia asupra actiunilor lichide de la Bursa", considera Adrian Caramiha. Vineri, la nivel global, bursele au inregistrat noi scaderi, in aceasta tendinta inscriindu-se si principalele piete din regiune.
Brokerii mai spun ca, in pofida corectiilor recente inregistrate de Bursa, tendinta pietei pe termen mediu ramane ascendenta. "Suntem intr-o perioada de acumulare pe trend crescator", spune Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest.
Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni listate la Bursa a fost vineri de 8 milioane de euro, in crestere cu 0,5 mil. euro fata de rulajul de joi, cand se derulase si o tranzactie speciala de 0,6 mil. euro cu actiunile Petromidia.

Actiunile Bancii Transilvania au scazut cu 2,7%, inchizand saptamana la un pret de 1,07 lei/actiune. Ultimul pret a fost totusi cu circa 2% mai sus fata de minimul atins in ultima parte a sedintei, o data cu aparitia unor vanzari mari, de cateva milioane de titluri. Celelalte banci de la Bursa, BRD si Carpatica, au avut evolutii linistite, actiunile acestora fiind cotate la inchidere la aceleasi preturi de joi. Tranzactiile realizate cu actiunile BRD au fost modeste, insumand doar 1,16 milioane de lei (0,3 milioane de euro), in timp ce lichiditatea titlurilor Carpatica a fost, in tendinta ultimelor luni, extrem de redusa.

Aciunile SIF Muntenia au castigat 0,7% intr-o zi in care toate SIF-urile au avut cresteri de pana la 1%. Brokerii spun ca evolutia SIF-urilor, la fel ca si cea a pietei in ansamblu, va depinde in continuare de perceptia la nivel global a investitorilor asupra plasamentelor in actiuni. "SIF-urile, la fel ca si celelalte titluri, depind de contextul pietei. Toti brokerii si analistii recomanda cumparare in aceste momente pe SIF-uri, dar si in cazul lor evolutiile depind de contextul regional", spune Adrian Caramiha. Cele mai tranzactionate actiuni din grupul SIF-urilor au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de 6,4 milioane de lei (1,78 milioane de euro).

Titlurile VAE Apcarom au pierdut peste 2%, pe un rulaj extrem de redus. Compania urmeaza sa prezinte rezultatele financiare dupa primul semestru pe 28 iulie, fiind ca de obicei una din primele societati de la Bursa care transmite raportarile financiare. Apcarom a incheiat primul trimestru cu o pierdere de 0,4 mil. euro (1,48 mil. lei), ca urmare a reducerii cu 49% a cifrei de afaceri pana la un nivel de 1,13 mil. euro (4,02 mil. lei). Actiunile VAE Apcarom nu se bucura de un interes la nivelul pietei, lichiditatea acestora fiind in general extrem de redusa. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 0,48 lei/actiune, in crestere cu 3,9% de la inceputul anului.

Titlurile companiei hoteliere Intercontinental au sarit cu 8%, pe fondul unei presiuni la cumparare, revenita brusc in piata, dupa o perioada in care actiunile s-au aflat intr-un con de umbra. In cadrul tranzactiilor de vineri s-a transferat in total un pachet de peste 2,44 milioane de actiuni, reprezentand aproape 0,3% din capitalul social al companiei. Valoarea tranzactiilor a fost de 0,26 milioane de lei (0,07 milioane de euro), ultima operatiune perfectandu-se la pretul de 0,108 lei/actiune. Actiunile Intercontinental au inregistrat aprecieri puternice la inceputul anului, cand pretul a trecut de pragul de 0,22 lei/actiune, ulterior intrand pe o tendinta de scadere.

Actiunile Ardaf Cluj - Napoca au mai pierdut vineri alte 18%, dupa caderea de 25% din sedinta precedenta, de aceasta data totusi titlurile nemairamanand fara cumparatori. La inchidere, actiunile au fost cotate la un pret de 0,2 lei/actiune. Caderea actiunilor a venit dupa ce compania a fost pusa de CSA sub administrare speciala, conducerea Ardaf spunand totusi ca planul de redresare poate fi pus in practica. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a obligat actionarii Ardaf sa aduca aproape 30,9 mil. euro la capitalul social al companiei pana pe 30 septembrie, ca parte a programului de redresare. In prezent, compania are un capital social de 14 mil. euro (50 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO