Burse - Fonduri mutuale

Petrom demareaza o investitie de 80 mil. euro

02.04.2007, 18:02 16

Petrom, cea mai mare companie romaneasca intrata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, a demarat prima etapa dintr-un proiect de investitii in valoare de 80 de milioane de euro destinat rafinariei Petrobrazi.
Proiectul vizeaza realizarea unei instalatii de hidrofinare prin intermediul careia rafinaria va putea produce incepand cu anul 2008 carburanti diesel in conformitate cu standardul european Euro 5, adica produse cu un continut scazut de sulf.
"Proiectul face parte din programul de retehnologizare a rafinariei Petrobrazi, pentru care am alocat circa 1 miliard de euro, pana in 2010 si care va contribui la cresterea capacitatii de productie a motorinei la 2,1 milioane tone", a declarat Jeffrey Rinker, membru al comitetului executiv al Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.
Ieri, a fost adusa in Romania prima si cea mai importanta componenta a liniei tehnologice, prin Turnu Severin. Valoarea instalatiei, care a fost produsa in Germania, se ridica la 5 milioane de euro.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 30% din companie, ii va propune in functia de reprezentanti ai statului in Consiliul de Supraveghere al Petrom pe Cristian Olteanu, consilier al presedintelui AVAS, Emil Negut, seful Autoritatii de Control a Guvernului, si Victor Paul Dobre, secretar de stat in MAI, potrivit unor surse citate de Mediafax. Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) care va avea loc pe 17 aprilie,
Toti cei trei sunt membri PNL.
Din partea Fondului Proprietatea, reprezentantul ar putea fi Darius Mesca. In prezent acesta ocupa functia de secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si Comertului.
In prezent, din Consiliul de Administratie mai fac parte inca sase membri: Wolfgang Ruttenstorfer - directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss - vicepresedinte al Comitetului Executiv OMV, David C. Davies - directorul financiar al OMV, Helmut Langanger - membru al Comitetului Executiv al OMV, Werner Auli - reprezentant OMV, Kevin E. Bortz - reprezentant al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Sediul Petrom, la instanta suprema
Dezbaterile in procesul in care mostenitorii familiilor istorice Brancoveanu si Cantacuzino solicita recunoasterea titlului de proprietate asupra unui teren si a cladirii sediului social al SC Petrom SA din Calea Victoriei incep in 7 iunie, la instanta suprema. Procesul a fost deschis in 2003, la Tribunalul Bucuresti, de Constantin Emanoil Basarab Brancoveanu, Basarab Mihai Brancoveanu si Serban
Cantacuzino.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO