Burse - Fonduri mutuale

Petrom intra pe piata energiei eoliene cu o investitie de 100 mil. euro in Dobrogea

Petrom intra pe piata energiei eoliene cu o investitie de 100 mil. euro in Dobrogea
15.04.2010, 23:07 99

OMV Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, aanuntat ca va investi circa 100 mil. euro intr-un proiect degenerare de energie din surse eoliene, dupa ce a achizitionat unparc eolian in Dobrogea, intrand astfel in competitie cu mariiproducatori europeni de energie, precum CEZ sau Enel pentru o feliedin piata energiei eoliene.

Firma achizitionata de Petrom, Wind Power Park, detine inDobrogea terenuri si autorizatii pentru constructia unui parceolian cu o capacitate proiectata de circa 45 de megawati (MW),care poate fi extinsa la 54 MW, valoarea tranzactiei fiind de peste5 mil. euro. Vanzatorul este firma Monsson Alma, controlata de omulde afaceri suedez de origine romana Emanuel Muntmark, unul dintrecei mai mari dezvoltatori de parcuri eoliene din Dobrogea. El afost implicat si in crearea parcului eolian cumparat de CEZ pentru300 mil. euro.

Petrom estimeaza ca centrala electrica eoliana ar putea intra inproductie la jumatatea anului 2011. Aceasta este a doua investitiea Petrom pe segmentul energiei electrice, dupa centrala electricade la Brazi, care va functiona pe baza de gaze naturale si care vaavea o capacitate instalata de 860 MW, investitia in acest proiectfiind estimata la 500 mil. euro.

"Prin acest proiect (eolian - n.red.) intentionam sa valorificamflexibilitatea centralei pe gaze de la Brazi. Cu un portofoliu careinclude atat capacitati pe gaze, cat si capacitati ce utilizeazasurse alternative beneficiem de avantajele ambelor tehnologii.Diversificarea activitatilor noastre prin producerea deelectricitate din surse eoliene corespunde eforturilor noastre dedezvoltare durabila", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMVPetrom.

De la o companie petroliera la o companieenergetica

Prin aceste proiecte, Petrom vizeaza trecerea de la o companiepur petroliera la o companie energetica. Compania a alocat pentruacest an un sfert din bugetul de investitii, respectiv 1,72 mld.euro (420 mil. euro) pentru segmentul de gaze si energie electrica,investitiile pe acest segment fiind pentru prima data mai maridecat cele alocate pentru rafinare si marketing, pentru careinvestitiile planificate sunt de 1,21 mld. lei (300 milioane deeuro). Segmentul de explorare si productie, care are cea mai marepondere in afacerile si mai ales in profitul Petrom, are alocateinvestitii de 3,49 mld. lei (851 milioane de euro).

"In conditiile unei cereri de electricitate in crestere petermen lung si al rolului din ce in ce mai important alelectricitatii - avand in vedere ca nu este generatoare de CO2,strategia noastra in acest domeniu vizeaza un portofoliu echilibratde proiecte, atat din surse conventionale, cum ar fi gazelenaturale, dar si din surse alternative", a explicat Gerald Kappes,membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Gaze, Energiesi Produse Chimice.

O parte semnificativa din productia de energie a Petrom ar urmasa acopere consumul propriu al companiei, care se ridica la circa1.000 MW anual.

Principala miza a investitiilor in energii din surseregenerabile, cum este cea produsa de centralele eoliene, oreprezinta certificatele verzi pe care companiile le primesc pentrufiecare MW de energie produs, care sunt chiar mai valoroase decatenergia produsa.

Petrom si-a bugetat pentru acest an afaceri de 14 mld. lei (3,4mld. euro), in crestere cu 9% fata de anul trecut, si un profit netde 1,7 mld. lei (417 mil. euro). Compania este controlata inproportie de 51% de grupul austriac OMV, Ministerul Economiei siFondul Proprietatea avand cate 20%. Capitalizarea Petrom se ridicala 4,82 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO