Burse - Fonduri mutuale

Petru Prunea, Broker Cluj: Cautam sa ne intarim pozitia ca sa nu putem fi preluati cu usurinta

Petru Prunea, Broker Cluj: Cautam sa ne intarim pozitia ca sa nu putem fi preluati cu usurinta

Petru Prunea, presedintele Broker Cluj

23.06.2006, 21:04 31

Petru Prunea, presedintele Broker Cluj, singura societate de intermediere bursiera listata la Bursa, spune ca intentioneaza ca in urmatorii doi ani sa dubleze capitalul social al companiei pentru ca aceasta sa poata rezista pe piata fara sa fie preluata cu "usurinta" de un investitor strain.
Prunea spune ca de Broker s-au interesat in ultimele luni mai multi investitori institutionali. "In ultimele doua luni mai multe banci au cerut date despre Broker. A existat un interes si din partea unui fond de investitii, dar cu conditia ca Broker sa fie o societate inchisa", a precizat pentru ZF Petru Prunea. El nu a dorit sa ofere date privind identitatea investitorilor interesati de societate.
Broker Cluj a ajuns sa aiba un capital social comparabil cu al SIF-urilor, unele din cele mai bogate societati din tara, in urma majorarii de capital derulate in acest an. Conducerea societatii isi exprimase in trecut dorinta ca Broker sa devina a "sasea SIF".
Cu o valoare de 54,6 milioane de lei (15,5 milioane de euro), capitalul social al Broker a ajuns sa fie mai mare decat al SIF Moldova si Transilvania si mai redus decat cel al SIF Banat - Crisana, Oltenia si Muntenia. Totusi SIF-urile, cu exceptia Muntenia, au acelasi capital social din momentul infiintarii, din cauza dispersiei mari a actionariatului care a facut imposibila intrunirea cvorumului pentru Adunarea Generala Extraordinara, de competenta careia este majorarea capitalului social.
Singura SIF care si-a mai majorat capitalul de la infiintare a fost SIF Muntenia, dar de majorare nu au beneficiat toti actionarii, ci doar cei care nu si-au ridicat dividendele.
In acelasi timp, Broker nu se poate compara cu SIF-urile din punctul de vedere al activelor, la finalul lunii mai societatea avand un activ total de 89,5 milioane de lei (25,4 milioane de euro), in timp ce activele SIF-urilor sunt de circa 400-500 milioane de euro.
"Noi nu am avut ca reper pozitia de a sasea SIF, ci vrem sa ajungem o societate care nu poate fi preluata cu usurinta, asa cum s-a intamplat cu companii din alte domenii", a precizat Petru Prunea. El a mai spus ca obiectivul Broker nu e sa ajunga o SIF, in conditiile in care societatea are si activitate de intermediere.
"Diferenta intre noi si SIF-uri este ca noi am construit, nu am primit de-a gata", a adaugat seful de la Broker.
Conducerea Broker spune ca societatea va cauta in continuare sa-si intareasca pozitia pe piata, in acest scop avand in plan si fuziuni cu alte societati similare.
"In doi ani vom ajunge la un capital social de 100 de milioane de lei (28,5 milioane de euro - n.red.). Vom atinge acest nivel si ca urmare a fuziunilor pe care le avem in vedere", a mai spus Prunea. El a mai precizat anterior ca in cadrul planurilor de dezvoltare a societatii, mai ales prin prisma aderarii la Uniunea Europeana, Broker are o "serie de fuziuni pe rol", fara insa a da mai multe detalii legate de societatile cu care ar putea fuziona.
"Am primit oferte, le studiem, dar nu doresc sa ofer detalii suplimentare pana ce discutiile nu vor intra intr-un stadiu avansat" a precizat Prunea. "Pana la finalul anului, sigur vom finaliza unele propuneri", a adaugat totusi presedintele de la Broker. Societatea de brokeraj are in acelasi timp in vedere extinderea retelei de subunitati "Am deschis subunitati in Campulung, Vatra Dornei. Pe rol avem in aceste momente si deschiderea unei unitati in Craiova, lucru care se va realiza in curand", a precizat Prunea.
Conducerea societatii spune ca nu a putut investi banii stransi in cadrul majorarii de capital prin aport in numerar al actionarilor, operatiune care s-a incheiat recent, din cauza faptului ca CNVM nu a dat autorizarea prealabila pentru a inregistra majorarea la Registrul Comertului.
"Nu am putut folosi banii incasati de la actionari din cauza faptului ca CNVM nu a putut da autorizarea prealabila pentru inregistrarea majorarii in decurs de o saptamana de cand am cerut-o", spune Prunea.
El a precizat ca sumele incasate vor fi folosite pentru noi investitii pe piata de capital si pentru deschiderea de noi unitati. "Vom achizitiona titluri care au ajuns in aceste momente la preturi foarte ieftine, cum sunt SIF-urile, pentru a ne cobori mult pretul mediu", a spus Petru Prunea. Broker a strans de la actionari in cadrul ultimei majorari de capital 11,1 milioane de lei (3,17 milioane de euro).
Seful de la Broker a mai precizat ca societatea nu va subscrie in cadrul ofertei publice lansate de Transelectrica pentru listarea la Bursa. "Nu vom subscrie, deoarece procedurile sunt greoaie", a spus Prunea.
Broker a incheiat primele cinci luni ale anului cu un profit de circa 1,82 milioane de euro (6,44 milioane de lei), cu 22% mai redus decat in perioada similara a lui 2005. In mai, Broker a inregistrat un profit de aproape 0,2 milioane de euro (0,7 milioane de lei), de doua ori mai mare comparativ cu profitul inregistrat in luna aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO