Burse - Fonduri mutuale

Piata a ramas pe loc, SIF-urile au pierdut 1,5%

20.06.2007, 17:50 17

Societatile de investitii financiare (SIF) au pierdut ieri in medie 1,5%, in timp ce indicele BET a coborat usor sub maximul istoric stabilit in sedinta de luni.
Valoarea tranzactiilor s-a pastrat la un nivel bun pentru aceasta perioada, aceasta depasind si ieri nivelul de 10 mil. euro.
"Se anunta o vara interesanta pe Bursa. Sunt optimist moderat in ceea ce priveste evolutia din acest an a Bursei, iar in lipsa unor fenomene negative ma astept la cresteri moderate, in jur de 15-20% pentru indicele BET si putin peste in cazul mediei societatilor de investitii financiare", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
De la inceputul acestui an performanta indicelui BET este de peste 13%, in timp ce BET-FI s-a apreciat cu aproape 18%.
"Nu sunt adeptul evolutiilor de tip calendaristic si de aceea nu cred ca scenariile de anul trecut se vor repeta pe Bursa", mai spune Razvan Pasol.
De altfel, multi brokeri se asteapta la o stabilizare a trendului in timpul verii pentru ca apoi piata sa revina pe cresteri importante, in conditiile in care si pentru piata de capital din Romania este primul an de dupa aderarea la UE.
Indicele BET a pierdut in ultima sedinta 0,08% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 11,3 mil. euro (36,4mil. lei).
Actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact au fost din nou in centrul atentiei, titlurile sale asigurand Bursei un rulaj de 0,75 mil. euro (2,4 mil.lei).
Indicele BET-FI s-a corectat cu 1,53%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de invetitii financiare fiind de 7,4 mil. euro (23,8 mil. lei), peste 65% din lichiditatea intregii Burse.
Piata RASDAQ a inregistrat in ultima sedinta un rulaj de 3,6 mil. euro (11,6 mil. lei), actiunile companiei din domeniul panificatiei Boromir facand din nou piata cu un rulaj de peste 1 mil. euro.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut ieri 1,72%, intr-o zi in care toate SIF-urile au inregistrat pierderi. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in sedinta de ieri la circa 376.000 de euro (1,21 milioane lei), aflandu-se printre cele mai cautate zece companii de la Bursa. SIF a vandut pachetul de 70% detinut la compania Med Com Prod Medgidia, castigand in urma tranzactiei circa 0,68 milioane de euro (2 milioane de lei).

Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) au pierdut ieri 1,41%, pe fondul unui rulaj de circa 184.000 de euro (591.000 de lei). Scaderea de ieri vine dupa ce titlurile companiei s-au apreciat in ultimele cinci sedinte cu 26,79%. Actiunile combinatului Oltchim au castigat de la inceputul anului peste 54,68%, de la un pret de 0,475 lei/actiune la inceputul lui ianuarie. Ultima tranzactie cu titlurile combinatului chimic s-a perfectat ieri la un pret de 0,7 lei/actiune.

Actiunile Electroputere Craiova (EPT) au sarit ieri cu 14,37%, pe fondul unei lichiditati scazute, de doar 26.000 de euro (83.000 de lei). Titlurile companiei au cunoscut in ultimele sase sedinte cresteri spectaculoase, de peste 14% in fiecare sedinta. Actiunile Electroputere s-au apreciat in ultima saptamana de peste doua ori, de la un pret de 0,245 lei/actiune la inceputul saptamanii trecute. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat ieri la un pret de 0,565 lei/actiune.

Actiunile Condmag (COMI) au pierdut ieri 1,06%, pe fondul unei lichiditati de 53.000 de euro (170.000 de lei). Analistii de la Intercapital considera ca actiunile Condmag sunt supraevaluate pe termen scurt prin prisma indicatorilor de evaluare, care se situeaza peste media companiilor din Europa de Vest si de Est care activeaza pe acelasi domeniu. Condmag are o valoare a raportului pret/profit pe actiune de aproape 110, peste media companiilor asemanatoare din Europa.

Actiunile Dafora Medias (DAFR) au pierdut ieri 1,68%, pe fondul unei lichiditati de circa 25.000 de euro (80.000 de lei). Dafora a incheiat saptamana trecuta un contract de credit in valoare de circa 17 milioane de euro (55,6 milioane de lei) cu Banca Transilvania. Creditul va fi rambursat in zece ani si vizeaza refinantarea unor imobilizari financiare. Principalul actionar al firmei este omul de afaceri Gheorghe Calburean, cu o participatie de 48,16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO