Burse - Fonduri mutuale

Pogonaru oferă 3,1 mil. euro pe 60% din Prodplast, dar minoritarii vor dublu

Florin Pogonaru

Autor: Adrian Cojocar

12.07.2011, 00:06 367

Omul de afaceri Florin Pogonaru, principalul acţionar alproducătorului de mase plastice Prodplast Bucureşti (PPL), vaderula în perioada 13 iulie - 2 august o ofertă de preluare acompaniei prin care intenţionează să achiziţioneze 59,89% dincapitalul firmei în schimbul sumei de 13 mil. lei (3,1 mil.euro).

Oferta va fi intermediată de Voltinvest Craiova, iar preţuloferit acţionarilor minoritari este de 1,27 lei/unitate, cu 2,2%peste ultima cotaţie din piaţă de 1,242 lei/unitate. Ofertaevaluează compania la 21,7 mil. lei, de aproape 13 ori profitul netdin 2010, de 1,68 mil. lei. Afacerile Prodplast au fost anul trecutde 48 mil. lei.

Acţionarii minoritari de la Prodplast sunt însă nemulţumiţipentru că preţul din ofertă nu a fost stabilit pe baza unui raportde evaluare, ci luând în calcul preţul mediu de tranzacţionare altitlurilor Prodplast din cele 12 luni anterioare depăşirii praguluide control în companie, aşa cum se specifică în documentul deofertă publicat pe Bursă. Documentul de ofertă a fost aprobatrecent de arbitrul pieţei.

"În primă fază CNVM l-a obligat pe Florin Pogonaru săîntocmească un raport de evaluare şi pe bună dreptate pentru cătitlurile Prodplast sunt nelichide, iar din această cauză se potface tranzacţii la preţuri foarte mici. Dacă s-ar lua în calculactivele societăţii corectate, adică reevaluate de un evaluator arrezulta un preţ de cel puţin 2 lei/ac­ţiune. Ne exprimămconsternarea faţă de decizia CNVM prin care a aprobat ofertapublică de preluare obligatorie a Prodplast la un preţ de 1,27lei/acţiune", spun reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor pePiaţa de Capital.

Dacă preţul din oferta Prodplast s-ar fi realizat pe bazavalorii contabile a companiei de la finele anului trecut de 44,6mil. lei, preţul ar fi fost de două ori mai mare, respectiv de 2,61lei/ac­ţiune. La 20 ianuarie 2010 Central European FinancialServices a achiziţionat un pachet de 8.500 de titluri Prodplast laun preţ de 0,86 lei/unitate, tranzacţie în urma căreia grupulcontrolat de Florin Pogonaru a depăşit pragul de control de 33% dinacţiunile producătorului de mase plastice, fapt ce-l obliga laderularea ofertei de preluare. CNVM a emis de atunci mai multeavertismente şi l-a sancţionat pe Pogonaru pentru că nu a derulatofertă publică în termenul stabilit de lege.

Preţul de 1,27 lei/unitate anunţat în cadrul actualei ofertederulate de omul de afaceri coincide cu preţul la care offshorulAvaliser Trading, care participă la ofertă, a achiziţionat recentun pachet consistent de titluri în urma căruia a ajuns să deţină9,46% din acţiuni. Firma Avaliser a fost anterior deţinută deFlorin Pogonaru.

El spune că nu mai are legătură cu această societate, care însăa anunţat că acţionează în mod concertat cu celelalte firme alesale.

Pogonaru mai spune că preţul din piaţă este relevant, deoarecela acest preţ s-au realizat tranzacţii importante, cum ar fivânzarea partici­paţiei deţi­nută de fondul de investiţiiBroadhurst, în luna martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO