Burse - Fonduri mutuale

Procurorii de la Departamentul National Anticoruptie ancheteaza tranzactii cu SIF-uri

Procurorii de la Departamentul National Anticoruptie ancheteaza tranzactii cu SIF-uri

Click pentru imaginea intreaga

30.05.2007, 19:29 51

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au demarat cercetari in privinta tranzactiilor derulate anul trecut cu actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) la Bursa de Valori Bucuresti. Toate informatiile converg spre ideea ca tinta procurorilor sunt tranzactiile pe SIF-uri din 28 martie anul trecut, cand prevederile privind pragul de detinere au fost modificate de Parlament.
In plus, procurorii s-au interesat la Senat de votul senatorului UDMR Verestoy Attila asupra unei legi, senatorii refuzand sa furnizeze informatii, conform presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu.
Potrivit unor surse din Biroul Permanent al Senatului, citate de Mediafax, proiectul de lege in cazul caruia procurorii anticoruptie au cerut informatii este legat de SIF-uri. Atat Comisia Nationala a Valorilor Mobilare cat si Bursa de Valori Bucuresti, cele care puteau furniza informatii in legatura cu tranzactiile cu actiuni SIF, spun ca nu numai ca nu au sesizat procurorii, dar nici nu stiu de existenta vreunei anchete.
"La DNA se efectueaza cercetari penale privind o serie de tranzactii derulate in cursul anului trecut la Bursa de Valori Bucuresti cu actiunile SIF," au declarat reprezentantii DNA ca raspuns la solicitarile ZF.
Acestia au mai precizat ca, in conformitate cu prevederile legale, nu pot dezvalui identitatea celor cercetati, posibilele infractiuni de care acestia ar putea fi suspectati sau cine a sesizat institutia. Dosarul se afla in faza actelor premergatoare (verificari), au mai spus reprezentantii DNA.
Verestoy Attila nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta cercetarile procurorilor. Eventuale infractiuni de care sunt suspectati parlamentarii sunt de competenta DNA, infractiunile legate de tranzactionarea pe piata de capital nefiiind de regula de competenta procurorilor anticoruptie. Senatorul UDMR este un investitor de calibru pe piata de capital, detinand conform ultimelor informatii un portofoliu in valoare de cateva milioane de euro.
Surse familiare cu cercetarile au declarat pentru ZF ca este vorba de tranzactiile derulate cu actiuni ale SIF-urilor in data de 28 martie anul trecut, cand legea privind pragul la SIF-uri a trecut prin Parlament.
Tranzactiile cercetate de procurori au avut loc in ziua in care Parlamentul a decis modificarea ordonantei de urgenta privind pragul de detinere la societatile de investitii financiare in sensul aplicarii limitei de detinere de 1% pentru grupurile de persoane care actioneaza in mod concertat, si nu individual asa cum prevedeau reglementarile anterioare, afirma sursele citate.
Informatia a fost de rau augur pentru investitorii de la Bursa, pentru ca se putea presupune ca noua reglementare ii va determina pe unii dintre investitori sa isi reduca participatiile la SIF-uri vanzand actiuni in piata si determinand scaderea pretului.
Rezultatul votului parlamentarilor a fost anuntat in jurul orei 12.45, dupa care investitorii au inceput sa vanda. Bursa de Valori a decis la ora 13.05 sa suspende tranzactionarea SIF-urilor, dar in cele 20 de minute de la anuntarea hotararii in Parlament si pana la suspendarea de la tranzactionare, SIF-urile au scazut semnificativ pe piata, pierzand pana la 8% din valoare, pe fondul panicii create in piata de aflarea vestii. Caderea a continuat si a doua zi, dupa reluarea tranzactionarii, dupa ce toti investitorii au aflat ce votasera parlamentarii, insa ulterior cotatiile si-au revenit.
Ordonanta de urgenta prin care pragul la SIF-uri a fost ridicat de la 0,1% la 1% a fost aprobata in toamna anului 2005 la propunerea fostului ministru de finante Ionut Popescu, reglementarile provocand cresteri puternice pe SIF-uri. Ancheta la care procurorii DNA lucreaza in prezent a inceput la mai bine de un an de la derularea tranzactiilor, dosarul fiind inregistrat cu luna aprilie 2007, conform procurorilor.
"CNVM nu a sesizat DNA si nu are cunostinta despre o eventuala ancheta derulata la alte institutii sau autoritati ale statului roman", au spus pentru ZF reprezentantii CNVM. Acestia au adaugat insa ca anul trecut au efectuat o "analiza privind tranzactiile cu actiunile SIF-urilor, derulate in luna martie 2006", in baza unor solicitari primite de la Senatul Romaniei. La fel, reprezentantii Bursei de Valori au spus ca nu au informatii privind existenta anchetei DNA in privinta tranzactiilor cu actiuni SIF. Legislatia privind infractiunile legate de tranzactionarea pe piata de capital este departe de a fi clara, existand o "zona gri" in care exista argumente puternice pro si contra legalitatii.
"Problema acuzatiilor de tranzactionare pe baza de informatii privilegiate este ca CNVM nu a definit clar limita dintre informatii publice si informatiile privilegiate si metoda de delimitare a acestora. Daca este vorba de un vot al Parlamentului, ale carui sedinte sunt publice conform constitutiei, nu cred ca aceasta poate fi incadrata la informatie privilegiata", a declarat pentru ZF un expert in supravegherea pietelor financiare.
Conform legislatiei in vigoare, informatia privilegiata este o "informatie de natura precisa care nu a fost facuta publica, care se refera in mod direct sau indirect la unul sau mai multi emitenti ori la unul sau mai multe instrumente financiare si care, daca ar fi transmisa public, ar putea avea un impact semnificativ asupra pretului acelor instrumente financiare sau asupra pretului instrumentelor financiare derivate cu care se afla in legatura".
Tranzactionarea pe baza de informatii privilegiate, alaturi de manipularea pietei sunt principalele infractiuni ce pot avea loc in cadrul tranzactiilor bursiere. Printre dosarele cunoscute ajunse la procurori si in care acestia au cercetat posibile infractiuni in cadrul tranzactiilor de pe piata de capital se numara cel al omului de afaceri Dinu Patriciu, acuzat ca ar fi manipulat Bursa in cadrul unor tranzactii cu actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), un investitor, acuzat ca ar fi cumparat actiuni Oltchim in 2003, care a aflat de la un oficial al AVAS de intentia de majorare a capitalulului social al companiei inainte ca aceasta sa devina publica sau mai multi investitori acuzati ca ar fi cumparat actiuni Confectii Vaslui de pe RASDAQ pe baza unor informatii privilegiate privind o viitoare majorare de capital a companieri. Cele trei cazuri sunt in prezent pe rolul instantelor de judecata.
Un alt caz, sanctionat de CNVM, este cel al tranzactiilor de la finalul anului trecut cu actiuni Amonil Slobozia, societatea de brokeraj Mobinvest din Oradea si angajati ai sai fiind sanctionati pentru manipularea pietei.
Ce este informatia privilegiata
Informatie de natura precisa care nu a fost facuta publica, care se refera in mod direct sau indirect la unul sau mai multi emitenti ori la unul sau mai multe instrumente financiare si care, daca ar fi transmisa public, ar putea avea un impact semnificativ asupra pretului acelor instrumente financiare sau asupra pretului instrumentelor financiare derivate cu care se afla in legatura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO