Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Provizioanele constituite pentru o suspiciune de fraudă au trimis Electromagnetica pe pierdere de 1,6 mil. lei în primele nouă luni din 2023

Bursă: Provizioanele constituite pentru o suspiciune de...

Autor: Tibi Oprea

10.11.2023, 15:03 365

Producătorul de energie electrică şi echipamente electrice Electromagnetica Bucureşti (simbol bursier ELMA) a trecut pe pierdere de 1,55 mil. lei în primele nouă luni din 2023, de la un profit net de 23,5 mil. lei în ianuarie-septembrie 2022, după ce afacerile au scăzut cu 11,6%, la 152,8 mil. lei.

Totodată, în urma analizelor creanţelor, s-au ridicat suspiciuni de fraudă pentru un contract de vânzare servicii de implementare telegestiune, pe care Electromagnetica l-a recunoscut ca fiind pus în practică parţial. Contractul are o valoare totală de 2,82 mil. lei

„Pentru acesta, s-a constituit prudenţial un provizion cu impact pe rezultatul curent în sumă de 2.520 mii lei, până la finalizarea achetelor interne şi externe solicitate de către Consiliul de Administraţie al Electromagnetica S.A.”, transmite societatea în raportul financiar trimestrial.

Anterior, ZF a scris despre suspiciunile de fraudă în compania deţinută de Infinity Capital Investments (28,2% din capitalul social) şi Asociaţia Pas Electromagnetica Bucureşti (24,1%). Vineri, odată cu publicarea rezultatelor financiare, societatea a anunţat că a realizat provizionul care a determinat pierderea la nouă luni, dar şi alte nereguli.

„Ca urmare a unor evenimente recente, conducerea societăţii a solicitat pentru închiderea trimestrului III al anului 2023 o reanalizare a situaţiei creanţelor neîncasate. S-a constatat, în contractele de vânzare produse finite şi prestări de servicii, existenţa unor clause favorabile clienţilor (intermediari) ce dădeau drept de retur pentru produsele nevalorificate prin revânzare sau implementare în diverse proiecte. Mai mult decât atât, Electromagnetica acţiona ca depozitar al produselor achiziţionate de către aceşti clienţi prin întocmirea unor procese verbale de custodie şi gestionarea stocurilor în incinta societăţii”, transmite compania.

Astfel, în conformitate cu IAS8, s-au retratat ultimii trei ani prin ajustarea rezultatelor în sensul derecunoaşterii veniturilor nete din acest vânzări. Impactul s-a constituit într-o diminuare a rezultatului cu 486.200 de lei pentru anul curent, 3 mil. lei pentru anul 2021 şi 1,9 mil. lei pentru 2022. În total, 5,4 mil. lei. 

Ca urmare a anulării veniturilor, s-au reîntregit stocurile cu produsele finite ce făceau obiectul tranzacţiilor respective. Având în vedere vechimea lor, s-au constituit provizioane la o valoare realizabilă netă în piaţă, în sumă de aproape 6 mil. lei.

În octombrie, Electromagnetica a trecut printr-o schimbare la nivelul conducerii odată cu plecarea lui Eugen Scheusan, preşedinte CA şi director general din 1991 încoace. Din 18 octombrie, Eugen Scheusan a devenit membru al CA-ului alături de Iulian Cioacă, Cristina Gabriela Gagea şi Mihai Trifu. Noul director general şi preşedinte CA este Daniela-Adi Cucu. 

Electromagnetica are 130 mil. lei capitalizare, după ce acţiunile ELMA au crescut cu 28% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 18 mil. lei. În ultima săptămână acţiunile au minus 6%, arată datele BVB.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO