Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de medicamente Zentiva devine bancă pentru acţionarul majoritar

Autor: Andrei Chirileasa

26.05.2011, 19:07 800

Producătorul de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD) a raportatpe Bursă că a încheiat un contract cu grupul francez SanofiAventis, acţionarul său majoritar, prin care îi împrumută acestuia50 mil. lei (12 mil. euro) pe termen de şase luni.

"Dobânda aplicabilă este ROBOR -0,15%", se mai arată în raportultransmis Bursei.

Rata dobânzii ROBOR (dobânda la depozitele plasate de bănci) laşase luni este de 6,4%, de unde rezultă că francezii vor plăti odobândă de circa 6,25% pe an. În prezent, unele bănci localeplătesc dobânzi de peste 7% la depozitele în lei pe şase luni alepersoanelor juridice.

Francezii, care deţin direct şi indirect 78% din acţiunilecompaniei, urmau să încaseze şi dividende brute de 97,5 mil. lei(23,7 mil. euro) de la Zentiva, din profitul anului trecut şi dinrezervele acumulate în anii precedenţi.

Dividendele totale cuvenite acţionarilor se ridică la 125 mil.lei, restul de 27,5 mil. lei urmând să ajungă la acţionariiminoritari. Dintre aceştia, cel mai important este fondul de pensii(Pilon II) administrat de ING, care are peste 4% din acţiuni.

Zentiva avea la finele lunii martie lichidităţi de 223 mil. lei(54 mil. euro), în condiţiile în care a acumulat profiturisemnificative în ultimii ani, însă nu a avut proiecte de investiţiisemnificative.

Compania este evaluată pe Bursă la 113 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO