Burse - Fonduri mutuale

Putine sanse de castig la Bursa

01.09.2004, 00:00 29

Nici una dintre actiunile care au inregistrat ieri tranzactii mai mari de 300 milioane de lei nu au au incheiat ziua la preturi mai mari decat luni. SIF-urile au tras piata in jos si ieri, cand au pierdut in medie 1,3%, fata de o scadere de 0,6% a indicilor BET si BET-C.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Oltenia, valoarea tranzactiilor insumand 6,78 miliarde lei (aproximativ 165.000 euro). Actiunile SIF Oltenia au incheiat la un pret de 6.850 de lei pe actiune, in scadere cu 2,8% fata de pretul de referinta.
Actiunile SIF Muntenia au pierdut 2,88% din valoare, incheind sedinta la pretul de 5.050 lei/ actiune, o scadere neta de 150 de lei pe actiune, inregistrand cea mai mare piedrere dintre SIF-uri. Si actiunile SIF Moldova au fost in atentia investitorilor, fiind efectuate tranzactii in valoare de 5,76 miliarde lei (aproape 140.000 euro), actiunile societatii de investitii financiare incheind sedinta in scadere cu 0,8 procente.
Actiunile Bancii Transilvania, cele mai tranzactionate de luni au inregistrat ieri operatiuni in valoare de 4,9 miliarde de lei, iar pretul actiunilor a ramas la valoarea anterioara, 6.900 lei/actiune.
Pe fundalul unei scaderi generalizate, actiunile companiei Petrom au continuat trendul descendent, dupa ce in sedinta  precedenta pierdusera 2,6% din valoare. In sedinta de ieri, actiunile Petrom au pierdut 2,2%, incheind sedinta la o valoare de 2.200 lei/actiune. Banca Comerciala Carpatica a avut o evolutie relativ stabila, incheiind ziua cu o crestere de 0,7%, in conditiile in care valoarea transferurilor a depasit cu putin 100 de milioane de lei.
Dupa o evolutie foarte oscilanta, actiunile companiei Sinteza Oradea, care activeaza in industria chimica  au reusit sa depaseasca tendinta de scadere, castigand 100 lei pe actiune, tranzactiile cu actiunile companiei fiind efectuate la pretul de 2.800 lei pe actiune, in crestere cu 3,7%. Valoarea Tranzactiilor cu actiunile societatii a fost de 264 milioane de lei.
Cea mai accentuata scadere au inregistrat-o actiunile Electroputere Craiova, care au pierdut 6,7% din valoare, tranzactiile efectuandu-se la pretul de 2.230 lei pe actiune. In sedinta de luni, actiunile Electroputere inregistrasera se apreciasera cu aproape 7%. Compania a confiormat ieri intr-un comunicat trimis Bursei de Valori ca urmeaza sa deruleze un program de restructurare in cadrul caruia va disponibiliza 600 de angajati.
Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia au continuat sa scada si ieri si s-au departat si mai mult de nivelul de 400 lei/actiune in jurul caruia oscilase in ultimele saptamani. Ultima tranzactie cu actiunile companie s-a realizat ieri la 378 lei/actiune, in scaere cu 0,8%. Un alt producator de ingrasaminte listat la Busra, Azomures a pierdut 1,2% din pretul actiunilor si a incheiat ziua la 3.200 lei/actiune.



Piata RASDAQ
Cea mai mare valoare a tranzactiilor de ieri de la Bursa Electronica RASDAQ a fost inregistrata de actiunile producatorului de mobila Ilefor Targu Mures, cu operatiuni in valoare de 1,85 miliarde de lei.
In cele doua tranzactii ale zilei s-au transferat actiuni reprezentand 2,5% din capitalul companie.  Ambele transferuri s-au realizat la pretul de 4.500 lei/actiune, in crestere cu 4,6% fata de ziua precedenta. Ilefor este controlata de omul de afaceri Viorel Sucu, care detine 18% din actiuni in nume propriu si alte 30% prin intermediul Mobexpert Group. Compania este listata la categoria a II-a a pietei.
Actiunile producatorului de materiale de constructii Elptreco Craiova au consemnat ieri o corectie negativa de 1,7% a pretului mediu dupa cresterea de peste 20% a cursului inregistrata in ultima saptamana. Actiunile Elpreco s-au tranzactionat ieri la preturi cuprinse intre 240.000 si 250.000 lei/actiune. Tendinta puternic ascendenta inregistrata saptamana trecuta de Elpreco s-a datorat rezultatelor financiare publicate de companie pe primul semestru cu un profit dublu fata de cel inregistrat anul trecut.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta s-au numarat din nou printre cele mai tranzactionate de pe piata, dar pretul nu a inregistrat nici ieri modificari semnificative. Tranzactuile cu actiuni Socep, in valoare de 712 milioane de lei, s-au derulat la preturi cuprinse intre 1.650 si 1.670 lei/actiune.
Rompetrol Bucuresti (Vega) a pierdut ieri 6% din pret dupa ce compania a raportat cu o zi inainte o pierdere de 30 milioane de euro cauzata in exclusivitate de activitatea financiara a companiei. Ultima tranzactie de ieri cu actiuni Vega s-a realizat la 480 lei/actiune, iar valoarea celor 37 de tranzactii s-a ridicat la 26/8 milioane de lei.
Valoarea totala a tranzactiilor de la Bursa Electronica RASDAQ a fost ieri de 12,7 miliarde de lei, fiind tranzactionate actiunile a 196 de societati. Indicele general al pietei nu a inregistrat nici o modificare fata de ziua anterioara, in timp ce indicele RAQ-I, care urmareste actiunile listate la categoria I  a pierdut 1,4%.
alexandru.cerchez@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO