Burse - Fonduri mutuale

Putini cumparatori, dar preturile cresc

10.01.2003, 00:00 14

Bursa a cunboscut ieri o noua sedinta de crestere generalizata pe fondul unei lichiditati reduse. Valoarea tranzactiilor a fost insa modesta. Valoarea tranzactiilor perfectate ieri pe piata fiind de doar 13 miliarde de ei. Doar 9 din cele 29 de companii ale caror actiuni au fost tranzactionate au inregistrat preturi de inchidere superioare celor de miercuri.
Braokerii pun volumul redus al tranzactiilor pe seama lipsei banilor de pe piata. Totodata sunt putini cei care isi vand actiunile, in speranta continuarii tendintai de crestere. Investitorii asteapta, de asemenea informatii noi de la companii si mai ales a rezultatelor financiare pe anul 2002. Capitalizarea totala a companiilor cotate a depasit ieri suma de 2,85 miliarde de dolari.
Cei doi indici bursieri au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la noi maxime istorice. BET a urcat cu un procent pana la 1.731,5 puncte, in timp ce indicele tuturor companiilor cotate a ajuns la 1.145,4 puncte, in crestere cu 1,1%.
Actiunile celei mai mari companii cotate, Petrom au urcat ieri cu inca 1,5%, ajungand la inchidere la 1.330 lei/actiune. Valoarea operatiunilor de ieri cu actiunile Petrom a fost de 1,9 miliarde de lei.
Actiunile SIF au urcat ieri, in medie cu 2,2%. Patru dintre cele cinci societati de investitii financiare au castigat cate 50 de lei fata de pretul de inchidere din ziua precedenta. SIF Moldova si SIF Oltenia au urcat pana la 2.800 lei/actiune, SIF Transilvania a ajuns la 3.100 lei/actiune, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana au inchis sedinta de tranzactionare la pretul de 3.200 lei/actiune. SIF Muntania a urcat cu 3,6%, pana la  2.850 lei/actiune. Pe parcursul zilei, pretul a urcat chair pana la 2.900 lei/actiune. Actiunile societatii de investitii financiare au fost cele mai putin lichide de pe piata. Valoarea trasferurilor a fost de 537milioane de lei.
Cele mai lichide actiuni care au inregistrat ieri scaderi de pret au fost cele ale combinatului chimic Azomures si cele ale produatorului de ambalaje MJ Maillis. Actiunile Azomures au coborat pana la 2.500 lei/actiune, cu 2% mai putin fata de pretul de referinta. Pretul de inchidere al actiunilor Maillis coborat cu 4% fata de ziua anterioara, ajungand la 20.000 lei/actiune.
Compania de constructii Impact Bucuresti a evoluat pe parcursul zilei la un pret inferior celui din ziua precedenta, insa la inchidere a urcat pana la 4.600 lei/actiune, pret identic cu pretul de referinta.
Toti cei trei producatori de medicamente au inregistrat cresteri de pret. Terapia a urcat cu 2,3%, dupa ce au inregistrat o lichiditate redusa in prima perte a zileil. La final, pretul de inchidere a fost de 4.300 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a depatit 1,1 miliarde de lei. Antibiotice Iasi cunoscut o crestere similara a actiunilor, pretul de inchidere fiind de 2.200 lei/actiune. Cresterea cea mai importanta a fost a actiunilor Sicomed Bucuresti, care au ajuns la 2.550 lei/actiune, cu 4% mai mult fata de miercuri.
In cadrul unei oferte pubilce de cumparare, societatea Conex SRL a reusit sa atraga intregul pachet de actiuni pe care isi propusese sa il cumpere la compania Unirea Mobila Alba Iulia. Pachetul reprezinta 49,1% din capitalul acesteia si a fost transferat pentru aproape 2 miliarde de lei. Pretul oferit pentru o actiune cu valoarea nominala de 1.000 de lei a fost de 6.250 de lei.
Pe piata, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de ulei Argus Constanta. Pretul a oscilat intre 250.000 si 270.000 lei/actiune, iar ultimul transfer s-a realizat la pretul de 265.000 lei/actiune. Pretul mediu de joi a fost cu 0,1% mai mare fata de cel din ziua precedenta. Valoarea celor 48 de tranzactii a fost de peste 2,5 miliarde de lei.
La catagoria I, actiunile Petrotub Roman au urcat pana la 26.000 de lei. Pretul mediu a fost cu 4,4% mai mare fata de cotatia anterioara. Tranzactiile de ieri au totalizat actiuni in valoare de 156 milioane de lei. Tranzactiile cu actiunile Romarta Bucuresti s-au realizat la preturi cuprinse intre 2.850 si 3.000 lei/actiune. Pretul mediu a pierdut 2,7% fata de valoarea medie anterioara. Indicele RAQ-I al societatilor de la categoria I a urcat cu inca 1,25%, ajungand la 1.041 de puncte.
La categoria a II-a cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de pompe si compresoare Aversa Bucuresti. Toate cele sase operatiuni perfectate ieri s-au realizat la pretul de 9.000 lei/actiune. Aversa este inca in proprietatea statului, principalul actionar fiind APAPS, cu o detinere de 66%.
Actiunile companiei de asigurari ARDAF s-au transferat ieri la pretul de 1.100 lei/actiune, identic cu cel din sedinta anterioara. In cele 11 operatiuni perfectate ieri s-au transferat actiuni in valoare de 56 milioane de lei. ARDAF are un capital social de 175 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Principalul actionar este compania Tender SA din Timisoara, cu 67% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO