Burse - Fonduri mutuale

RASDAQ muta 1.000 de companii pe sistem "order driven"

RASDAQ muta 1.000 de companii pe sistem "order driven"

Stere Farmache, director general BVB: Am votat saptamana trecuta ca aceasta piata de negociere extrabursiera sa treaca pe un alt sistem de tranzactionare de tip order driven, caracteristic celorlalte companii listate la Bursa.

14.06.2007, 18:24 33

Piata de negociere extrabursiera (XMBS), de pe care au plecat actiuni cu randamente record ca Prospectiuni sau Turism Felix si care numara 1.000 de companii listate, va migra spre o platforma de tip "order driven" in perioada urmatoare, conform reprezentantilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Pe platforma XMBS pretul se formeaza prin negociere intre cele doua parti, ofertantul si cumparatorul. Ordinele nu sunt insa ferme si pot fi retrase in orice moment. Tranzactiile se realizeaza dupa ce s-a ajuns la un pret acceptat de ambele parti, netinandu-se insa seama de intervalul BID/ASK (cererea si oferta din piata). Singura conditie impusa pretului de transfer este sa nu depaseasca limita de +/-25% fata de pretul de referinta care este unul orientativ.
Pe sistemul "order driven", care functioneaza si la nivelul Bursei, cotatia este una ferma si se stabileste pe baza ordinelor de vanzare/cumparare.
"Am votat saptamana trecuta ca aceasta piata de negociere extrabursiera sa treaca pe un alt sistem de tranzactionare de tip order driven, caracteristic celorlalte companii listate pe Bursa", a spus pentru ZF Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Cele 1.000 de companii listate au insa profiluri diferite, iar marea lor majoritate inregistreaza o lichiditate extrem de redusa.
"Nu cred ca decizia Bursei a fost una fericita. In opinia mea, cele mai lichide actiuni de aici ar fi trebuit sa fie transferate pe sistemul RGBS (regular), iar restul sa ramana pe aceasta platforma. Astfel s-ar fi facut o selectie a companiilor listate, pentru ca nu poti tranzactiona in aceeasi categorie actiunile unui Agromec, spre exemplu, cu cele ale unui emitent mult mai lichid", spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj EstInvest.
Pe XMBS sunt listate unele dintre cele mai mari companii de pe RASDAQ: TMK Resita, Mittal Steel Hunedoara, Mechel Campia Turzii, Automobile Craiova si ONT Carpati. Actiunile TMK Resita au adus investitorilor un profit record de la inceputul anului de peste 300%, in conditiile in care pe piata nu s-au realizat insa mai mult de 20 de tranzactii.
"Pe vechea piata erau prea putine tranzactii, dar prin noul sistem ne asteptam la o sporire a lichiditatii", spune Rares Nilas, directorul BT Securities si membru in Consilului de Adminstratie al Bursei.
ONT Carpati a fost luni in centrul atentiei cand s-a tranzactionat peste 6,5% din capitalul companiei in noua tranzactii in valoare totala de 0,6 milioane de euro (2 milioane de lei).
"Structura acestei piete a fost definita inaintea fuziunii RASDAQ-BVB, iar acum aceasta trebuie sa reflecte integrarea ce a avut loc si un nivel de lichiditate superior", mai spune Farmache.
Datorita sistemului invechit au aparut situatii in care actiunile unor companii au ramas blocate, spun brokerii.
Daca, spre exemplu, o actiune ar fi costat 0,03 lei (300 lei vechi), nu s-ar fi putut oferi un pret de 0,04 lei, pentru ca acesta ar fi depasit limita de variatie de 25%, iar pe aceasta piata nu se pot propune preturi cu mai mult de doua zecimale.
Cele 1.000 de companii de pe XMBS urmeaza sa fie suspendate de la tranzactionare pentru a se face decontarea, iar noul sistem de tranzactionare va intra in functiune cat de curand, a mai spus directorul Bursei de Valori Bucuresti.
El a mai spus ca cel mai important lucru este schimbarea care va surveni in modul de tranzactionare, si nu numele categoriei sub care se vor tranzactiona cele 1.000 de actiuni, si ca este posibil ca piata sa isi pastreze actuala structura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO