Burse - Fonduri mutuale

Revenire timida dupa corectie

23.09.2005, 18:36 18

Dupa corectia din sedinta precedenta, Bursa a inregistrat ieri o crestere usoara pe o lichiditate in scadere. Toti indicii care urmaresc evolutia companiilor listate pe Bursa au inregistrat aprecieri de pana la 1%.

Brokerii spun ca evolutiile de ieri se inscriu practic in trendul de crestere pe care se afla piata.

"S-a continuat trendul ascendent inceput de cateava saptamani. Eu ma astept ca in continuare Bursa sa se mentina pe un trend normal de crestere, dat fiind faptul ca nici investitorii nu se mai arata dispusi sa vanda. In perioada aceasta, este o tendinta de consolidare a pozitiilor din partea investitorilor, mai degraba decat una de marcare a profitului", a comentat Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.

Pe piata, unii brokeri sustin ca toate miscarile care au avut loc in ultima perioada pe Bursa au ca ratiune principala evitarea platii unui impozit majorat de anul viitor, in conditiile in care din 2006 impozitele pe castigurile de capital vor fi de 16% in loc de 1% cat este cota de impozitare in prezent.

"Pana atunci trebuie ca toate pachetele mari sa fie rulate in piata pentru ca acei investitori care le au in portofoliu de mai mult timp sa plateasca un impozit mai redus in conditiile in care preturile actiunilor principale au inregistrat cresteri mari pe Bursa. Ulterior, in cea mai mare parte, actiunile respective se vor regasi tot in contul acelor investitori, care le vor cumpara din nou din piata, dar acestia le vor avea in portofoliu la preturile din aceasta perioada , deci costurile vor fi mai reduse, cand isi vor marca anul viitor profitul", a precizat un broker. Investitorii care cumpara actiuni si le detin in portofoliu cel putin un an vor plati de anul viitor tot un impozit de 1% pe castigurile din tranzactii bursiere.

Sunt totusi si alti brokeri care nu sustin aceasta idee. "Toti investitorii cu care lucram noi au inteles necesitatea majorarii acestui impozit pe castiguri de capital si nu exista aceasta tendinta de marcare a profitului din cauza perspectivei platii unui impozit mai mare. In acelasi timp, investitorii au incredere ca randamentele pe care le vor obtine de la noi de pe Bursa vor fi foarte bune si vor compensa costurile generate de plata acelui impozit. Afirmatiile celor care sustin ideea cu rularea pachetelor mari in piata pentru a plati un impozit mai mic nu sunt confirmate de piata. Ar trebui ca lichiditatea pietei sa fie mult mai mare, cu atat mai mult cu cat cererea a fost in aceasta perioada mai mare decat oferta. O lichiditate foarte ridicata nu s-a vazut insa nici cand piata a crescut si nici pe corectie", spune Simionescu.

Cele mai tranzactionate actiuni ieri au fost cele ale Rompetrol Rafinare, cu un rulaj de peste 4 milioane de lei (1,1 milioane de euro).



SIF Transilvania a iesit de la Navrom

SIF Transilvania a vandut pachetul de 9,86% din actiuni detinut la Compania de Navigatie Fluviala Romana Navrom Galati in cadrul unei tranzactii derulate pe RASDAQ in valoare de aproape 3,6 mil. lei (peste 1 mil. euro). Pretul la care s-a realizat transferul actiunilor a fost de 5,3 lei/actiune. Andrei Chirileasa



Pragul la SIF-uri a ramas 0,1% la registru

Ordonanta de ridicare a pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF), pusa in aplicare de cateva saptamanni de Bursa de Valori Bucuresti, nu isi face inca efectele si la registrul actionarilor. Regisco, societatea care presteaza acest serviciu pentru SIF-uri, refuza sa inscrie in registrul actionarilor SIF detineri mai mari de 0,1%, conform unor brokeri de la Bursa de Valori. "Au refuzat sa inregistreze o detinere a unui client la un SIF pentru ca depasea pragul de 0,1%," se plangea un broker. Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Regisco nu au facut ieri nici un comentariu in legatura cu aceasta situatie.

Bursa de Valori Bucuresti permite de la inceputul lunii august investitorilor sa cumpere pana la 1% din capitalul unei SIF, fata de 0,1% cat era limita pana atunci. Investitorii care depasesc pragul de 0,1% sunt nevoiti insa sa isi pastreze actiunile in cont la broker, in loc sa le poata pastra la registru, care le ofera siguranta ca acestea nu pot fi vandute de persoane neautorizate.

Dupa decizia guvernului privind majorarea pragului de detinere, de la mijlocul lunii iulie, capitalizarea bursiera a SIF-urilor a crescut in doar doua saptamani cu aproximativ 20%. In prezent cotatiile unora dintre cele cinci SIF-uri se afla la maxime istorice in conditiile in care atat speculatorii, cat si investitorii institutionali asteptau de ani de zile o decizie de ridicare a pragului de detinere.



Piata RASDAQ

Capul de afis al sedintei de tranzactionare de ieri de pe piata Rasdaq l-au tinut actiunile producatorului de echipamente electrice si electronice Electromagnetica Bucuresti.

Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu titluri Electromagnetica, listate la Categoria I, a fost de peste 61.000 de lei (17.500 de euro). Pe fondul presiunii la cumparare pretul actiunilor societatii bucurestene a urcat treptat pe parcursul zilei pana la 0,35 lei/actiune, dupa ce primele transferuri ale sedintei s-au efectuat la un pret de 0,3 lei/actiune.

In primul semestru Electromagnetica anuntase un profit de numai 27.200 de euro in conditiile in care cifra de afaceri a companiei a crescut cu 58% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand pana la 11,6 milioane de euro. Profitul a fost obtinut din activitatile financiare, din activitatea de exploatare compania inregistrand un rezultat negativ. Ultima tranzactie de ieri cu titluri Electromagnetica s-a realizat la o cotatie egala cu maximul zilei, cu 12,9% mai mare decat in sedinta anterioara, capitalizarea bursiera a societatii fiind in prezent de 25,7 mil. lei (7,4 milioane de euro).

Cele mai multe tranzactii s-au realizat ieri cu titlurile producatorului bucurestean de medicamente Biofarm, valoarea totala a acestora fiind de aproape 2 milioane de lei (570.000 de euro). Cotatia titlurilor Biofarm a oscilat pe parcursul sedintei intre 0,39 lei/actiune si 0,41 lei/actiune, cele mai multe transferuri realizandu-se intre cele doua extreme. In aceste conditii, pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,3973 lei/actiune, in scadere cu 1,87% fata de sedinta anterioara. Ultimul transfer al zilei s-a efectuat la o cotatie de 0,4 lei/actiune.

La Categoria a II-a, in topul lichiditatii a revenit operatorul portuar Romportmet Galati, cu un rulaj zilnic de 130.800 de lei (37.500 de euro). Evolutia cotatiei titlurilor Romportmet s-a inscris in acelasi tipar ca pe parcursul ultimelor sedinte, maximul zilei fiind de 6,05 lei/actiune. Cele mai multe transferuri s-au efectuat la un pret de 6 lei/actiune.

Titlurile societatii de asigurare - reasigurare Ardaf Cluj continua sa fie caracterizate de o volatilitate foarte ridicata. Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu actiuni Ardaf a fost de 40.800 de lei (11.700 de euro), cotatia osciland intre 0,351 lei/actiune si 0,394 lei/actiune. Ultimul transfer s-a realizat la un pret egal cu maximul zilei, in crestere cu 7,94% fata de sedinta precedenta.

Rulajul pietei Rasdaq a fost ieri de peste 2,6 milioane de lei (750.000 de euro), confirmand interesul in crestere pentru emitentii listati pe aceasta piata. O scadere mai importanta a suferit indicele RAQ - II, care urmareste evolutia titlurilor listate la Categoria a II-a, acesta pierzand ieri 1,4%. Ceilalti doi indici ai pietei au avut variatii de sub 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO