Burse - Fonduri mutuale

Rezultatele financiare din SUA vor fi principalul reper pe burse

Rezultatele financiare din SUA vor fi principalul reper pe burse

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

20.04.2011, 23:48 96

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în urcare cu 1,1%, pe olichiditate susţinută de tranzacţiile speciale cu 49,12% dinacţiunile Companiei Hoteliere In­ter­con­tinental România (RCHI),de 51,14 milioane lei, care au urcat rulajul RASDAQ la cel mairidicat nivel din ultimii doi ani.

"Pentru următoarele două - trei săp­tă­mâni cel mai importantreper de tran­zac­ţionare îl vor constitui raportările fi­nan­ciaretrimestriale din SUA şi ca­pa­ci­ta­tea acestora de a impresionasau de­za­măgi in­vestitorii, în timp ce tranzacţiile pe piaţalocală vor fi destul de frag­men­tate ca urmare a desfăşurării AGAla ma­jo­ritatea companiilor listate", spune Mihai Alexa, analistla SSIF Broker.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în creş­tere în mediecu 1,19%. Totodată, in­dicele BET-FI, care reflectă evoluţiaac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale Fon­dului Proprietatea, aavansat cu 2,31%.

Investitorii au tranzacţionat la BVB acţiuni de 35,93 mil. lei(8,7 mil. euro), sumă sub rulajul de marţi, de 40,6 mil. lei (9,9mil. euro).

Un pa­chet repre­zen­tând 49,12% din acţiunile CompanieiHo­te­liere Inter­con­tinental România (RCHI) a fost cedat pe piaţaRasdaq, pentru 51,14 mil. lei (12,5 mil. euro).

O lichiditate mai ridicată pe piaţa Rasdaq a fost raportată la 9aprilie 2009, când SIF Oltenia (SIF5) a vândut către Ford pachetulde acţiuni pe care îl avea la Automobile Craiova (AUCS), pentru75,2 milioane lei (18 milioane euro).

Cele 409,46 mil. acţiuni Inter­con­ti­nental au fost vânduteprin două tran­zacţii, la un preţ de 0,1249 lei pe unitate, cu9,56% peste cotaţia de marţi.

Alexa consideră că perspectiva pe termen mediu a pieţei continuăsă fie una de creştere, însă pe termen scurt ten­dinţa rămâneincertă, întrucât co­rec­ţiile din ultimele şedinţe au "şifonat"destul de mult încrederea investitorilor şi ar fi nevoie caaprecierile din sesiunea de miercuri să aibă continuitate şi înzilele următoare.

"Totuşi, la modul în care s-au manifestat pieţele internaţionaleîn ultimele două zile, respectiv aprecieri consistente, s-ar păreacă evoluţiile negative înregistrate în şedinţa de luni au fost maimult o reacţie emoţională, investitorii manifestând din nou unapetit ridicat pentru investiţii în acţiuni, pe fondul rezultatelorfi­nanciare peste estimări publicate de câteva dintre cele maiimportante companii americane, respectiv Johnson & Johnson, IBMşi Intel", spune analistul SSIF Broker.

La BVB, titlurile FP au fost cele mai lichide, cu tranzacţiicumulate de 15,39 milioane lei. Ultimul transfer a fost perfectatla 0,5785 lei, cu 0,61% peste preţul de marţi.

Acţiunile FP au fost tranzacţionate şi pe piaţa Deal, unde s-aperfectat un transfer special de 2,87 milioane lei. Tot pe piaţaDeal au fost înregistrate două tranzacţii speciale cu acţiunileBRD, de 2,2 milioane lei. Ultimul transfer a fost realizat la ocotaţie de 15 lei pe titlu, cu 1% peste preţul de marţi.


De urmărit astăzi

  • Acţiunile OMV Petrom (SNP) după ce Franklin Templeton InvestmentFunds, al administratorului Fondului Proprietatea FranklinTempleton, a achiziţionat marţi un pachet de 5,2 milioane deacţiuni ale companiei în cadrul unor tranzacţii în valoare de 2,2milioane de lei.

  • Titlurile Iproeb Bistriţa (IPRU), care a anunţat încheierea unuicontract pe un an în valoare de 3 milioane de euro cu E.ON MoldovaDistribuţie. Compania a anunţat anterior că va livra cabluri învaloare de 9 mil. euro către Enel Distribuţie. Acţiunile Iproeb aucâştigat ieri 1,9% şi au închis ziua la 1,63 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe după ce bursa americană a urcat îndeschiderea şedinţei de ieri cu 1,3% şi principalii indici aipieţelor europene se apreciau cu peste 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO