Burse - Fonduri mutuale

RTB Bor a intrat oficial in portofoliul Cuprom

07.03.2007, 18:20 37

Cuprom Romania, unul dintre principalii producatori de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare din Europa de Est, a incheiat la inceputul acestei saptamani contractul de achizitie a complexului minier RTB Bor, au anuntat autoritatile statului din Serbia.
Tranzactia reprezinta cea mai mare investitie realizata de o companie romaneasca peste hotare si a fost finalizata dupa mai bine de doua luni de negocieri si mai multe amanari pentru stabilirea termenul limita de desemnare a castigatorului. Cuprom s-a angajat sa pastreze la RTB Bor toti cei 4.524 de salariati si sa ofere plati compensatorii atractive in cazul unor disponibilizari. De asemenea, producatorul a anuntat ca va investi in urmatorii cinci ani intre 150 si 200 mil. dolari la Bor pentru modernizarea complexului minier.
Cuprom a castigat la finele anului trecut licitatia pentru activele si licentele scoase la vanzare in cadrul privatizarii RTB Bor, cu o oferta de 400 mil. dolari, cu 80 de milioane mai mult fata de urmatorul concurent, reprezentat de un consortiu condus de East Point Holdings, o firma cu conducere sarba inregistrata in Cipru. Pe locul al treilea s-a plasat grupul Amalco, inregistrat in Cipru, cu o oferta de 288 mil. dolari.
Agentia de Privatizare din Serbia a prelungit in doua randuri termenul pentru finalizarea negocierilor privind termenii contractului de privatizare a RTB Bor ultima data pana pe 4 martie si ultima data a avertizat ca va deschide discutiile cu urmatorul ofertant daca nu ajunge la un acord cu firma romaneasca pana la data stabilita.
Cuprom a preluat exploatarile de cupru, de suprafata si subterane din Bor si Majdanpek, precum si o unitate de topire si rafinare a minereului de cupru, urmarind prin aceasta achizitie asigurarea materiei prime pentru reducerea dependentei de furnizori si fluctuatiile mari de pret de pe piata. Finantarea se va face prin intermediul bancilor Merrill Lynch si Deutsche Bank.
RTB are datorii de circa 500 mil. dolari (400 mil. euro) si inregistra pierderi anuale de 45 mil. dolari (36 mil. euro).
Cuprom este controlata de fratii Horia Sima si Horia Pitulea, fosti bancheri la Citigroup, printre actionari mai numarandu-se si Ionut Costea, presedinte la Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL).
Cuprom estima pentru anul 2006 o cifra de afaceri de 200 mil. dolari (circa 160 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO