Burse - Fonduri mutuale

Rusii au facut profit record la Mechel Targoviste: 29 mil. euro

16.02.2009, 18:35 24

Grupul rus Mechel a obtinut anul trecut la combinatul de oteluri speciale din Targoviste un profit net de 106,3 mil. lei (29 mil. euro), de peste patru ori mai ridicat decat cel realizat in 2007, care s-a cifrat la 26,1 mil. lei. Castigul inregistrat este pana in prezent cel mai mare de pe Bursa in randul celor aproape 50 de companiile non-financiare care raportasera pana ieri rezultatele preliminare pe anul trecut.

Afacerile Mechel Targoviste (COS) au depasit anul trecut 1,1 mld. lei (circa 301 mil. euro), dupa un avans de 36,7% in 2008. Rezultatele au fost posibile ca urmare a cresterii semnificative a pretului la otel din prima jumatate a anului.
De la acel moment insa, preturile si cererea pentru produse metalurigice a scazut dramatic, fapt ce a determinat conducerea companiei sa opreasca un timp activitatea, care a fost reluata mai apoi din a doua parte a lunii ianuarie a acestui an. Acest lucru s-a simtit in rezultatele Mechel Targoviste din ultimul trimestrul al lui 2008, perioada in care compania a inregistrat o pierdere de 8,7 mil. lei (2,2 mil. euro) si afaceri mai mici cu 38,8% comparativ cu intervalul similar din 2007, de 123,9 mil. lei (31,7 mil. euro).
Mechel mai detine in Romania Combinatul de la Campia Turzii, respectiv Ductil Steel Buzau si Otelul Rosu, pe care le-a achizitionat recent.
Cele patru companii care fac parte din divizia metalurgica est-europeana a rusilor de la Mechel au produs anul trecut 477.300 tone de otel si 1.032 tone de produse metalurgice, volume similare cu cele din 2007. Productia de laminate a grupului din Romania a urcat cu 3% anul trecut, la 824.000 de tone.
"In anul 2008, in pofida situatiei economice generale complicate din ultimul trimestru, datorita existentei comenzilor, am reusit nu numai sa mentinem, dar si sa crestem volumele de productie pe unele categorii de produse. Noi continuam monitorizarea atenta a situatiei de pe pietele est-europene, corectam in mod operativ programul nostru de productie si aplicam masurile necesare privind functionarea utilajelor astfel incat sa crestem la maximum volumele de productie, odata ce conjunctura de pe piata se va restabili", a declarat Viatcheslav Shmyga, directorul general al diviziei metalurgice est-europene a Mechel.
Grupul Mechel a contractat saptamana trecuta un credit de 1 mld. dolari de la Gazprombank, o parte din fonduri urmand sa fie orientate si catre unitatile din Romania ale grupului, potrivit reprezentantilor Mechel.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO